Punajuuriröstit - talven värikäs kasvisherkku (muunnettavissa vegaaniseksi)

Tänään ystäväni kanssa päiväkävelyllä tuli puheeksi kasvispihvit. Hoksasin, että minullahan on ohje aivan ihaniin punajuurirösteihin ja muistelin ohjeen jo olevan täällä. Mutta eipä sitä sitten ollutkaan, ilmeisesti olen vain aikonut laittaa sen tänne. No, näitä röstejä olen tehnyt ensimmäisen kerran noin pari vuotta sitten ja rakastuin näihin heti! Myös kaikki lihansyöjät, joille olen näitä syöttänyt, ovat tykänneet todella paljon. Pientä värkkäilyä tietenkin vaatii punajuurien ja pottujen raastaminen (koneella tietenkin super-helppoa, mutta minulla ei sellaista ole), mutta loppujen lopuksi nämä ovat tosi helpot tehdä ja suht nopeatkin. Paistovaihe vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä (mutta jos omistat kaksi paistinpannua, niin sitten sekin vaihe sujuu sukkelaan :) ). Alkuperäinen ohje on napattu Glorian Ruoka&Viini-lehdestä.


Punajuuriröstit 2:lle


Röstitaikina:
400g punajuuria (kuorittuna tuon verran)
200 g kiinteää perunaa (paino kuorittuna)
1 pieni sipuli
3 kananmunaa (vegaanisissa pihveissä voit käyttää kikhernejauhoja sitomaan)
2 tl juustokuminaa (jeeraa) jauhettuna
2 tl korianterinsiemeniä rouhittuna
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa

Paistamiseen:
voita tai rypsiöljyä

Koristeluun:
1/2 granaattiomenan siemenet
1/2 dl suolattomia pistaasinsydämiä rouhittuna

Jogurttikastike:
1 ruukku tuoretta korianteria
1 ruukku lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
2-3 dl turkkilaista jugurttia (tai vaikka Oatlyn kaura fraichea, jolloin kastike on vegaaninen)
1 rkl tahinia
1 rkl sitruunan mehua
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Aloita jogurttikastikkeesta: Hienonna yrtit ja hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita tahini ensin pieneen määrään jugurttia, että se sekoittuu helpommin. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään ja laita kastike jääkaappiin odottamaan.

Perkaa granaattiomenan siemenet ja rouhi pistaasit karkeaksi rouheeksi.

Valmista röstit: Kuori punajuuret ja perunat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Silppua sipuli hienoksi. Laita raasteet ja sipulisilppu kulhoon ja lisää sekaan kaikki taikinan ainekset. Sekoita niin, että mausteet sekoittuvat hyvin.

Muotoile taikinasta 1/2-1 cm paksuisia pieniä röstejä. Purista massaa reilusti käsien välissä (massasta irtoaa paljon nestettä, joka jää kulhon pohjalle). Paista röstit öljyssä/voissa kuumalla paistinpannulla noin 2 minuuttia per puoli. Nosta valmiit röstit tarjoiluvadille folion alle odottamaan tarjoilua. Röstit voi lopuksi käyttää folion alla hetken kuumassa uunissa, jos ne ovat ehtineet jäähtyä liikaa.

Koristele röstipinot tarjolle tuotaessa granaattiomenan siemenillä ja rouhituilla pistaaseilla. Tarjoa jogurttikastikkeen kera.

Nokkelimmat varmaan jo kuvasta huomasikin, ettei siinä näy ohjeen pistaaseja. Olin näköjään kuvannut annoksen, jossa olin pistaasien puuttuessa käyttänyt cashew-pähkinää. Toki nämä röstit maistuvat ihanilta myös ilman noita koristeita!!

Kommentit

Suositut tekstit