Runebergin päivän Runebergin kakku (maidoton)


En ole Runebergin tortun ylin ystävä. Silti niitä pitää kerran vuodessa leipoa ja juurikin Runebergin päivänä 5.2., ei muulloin. Tähän lähes 44 ikävuoteeni saakka olen tehnyt Runebergin tortut aina isäni äidin ohjeella ja aina perinteisellä mallilla korkeisiin vuokiin tehtynä. Minusta nämä ovat olleet juurikin ne ainoat ja oikeat tortut. Kaupan torttuja en ole ikinä syönyt, joten valitettavasti minulla on hyvin heikko vertailupohja tämän perinneleivonnaisen suhteen.

Jostain syystä tänä vuonna iski jokin kumma hinku kokeilla torttuja uudella mallilla ja uudella reseptillä! Villiä todellakin, aivan hämmästyin itsekin, että kylläpäs sitä nyt alettiin rohkeaksi! Ohjeita selailtuani päädyin käyttämään ohjeena Kinuskikissan runebergin kakun reseptiä, mutta tätä toki hieman muuntelin, niinkun minulla tapana on.

Lopputulos oli mielestäni ihan hyvä, tosin mummon reseptin voittanutta ei ole vieläkään (heh, siis yhden kokeilukerran perusteella pääteltynä). Kakun moderniin ulkonäköön tosin olin oikein tyytyväinen. Saapa nähdä millainen leivonnainen vuoden kuluttua syntyykään....

Tämä kakku kannattaa leipoa ehdottomasti edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii kostua mehukkaaksi. Sama sääntö siis pätee tähänkin, niinkuin yleensä kaikkiin kostutettaviin kakkuihin.

Runebergin kakku 12-15 hengelle


Taikina:
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunasta)
1/2 dl Disaronno-mantelilikööriä 
(nesteenä voi käyttää maun mukaan myös pelkkää sitruunamehua tai pelkkää Disaronnoa tms.)
100 g piparkakkuja (valitse tarvittaessa maidoton)
2 1/2 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai maidotonta margariinia
3 dl sokeria
3 kananmunaa

Vuokaan/vuokiin:
voita/margariinia
korppujauhoja

Kostutus:
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria

Koristelu ja täyttö:
n. 350-400 g vadelmahilloa
1-2 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
pakastettuja kotimaisia vadelmia

Purista sitruunoista mehu. Hienonna piparkakut jollakin koneella tai rouhi muovipussissa kaulimella. Ei haittaa, vaikka piparit jäävät hieman rouheisiksi. Sekoita piparimuru ja taikinan kaikki kuivat aineet sekaisin.

Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja välillä hyvin vatkaten. Sekoita sitten taikinaan vuorotellen sitruunamehua/Disaronnoa ja jauhoseosta muutamassa erässä. Sekoita taikinaa sen verran, että aineet sekoittuvat.

Voitele voilla/margariinilla kakkuvuoka tai kaksi. Voit käyttää joko yhtä n. 24 cm halkaisijan irtopohjavuokaa tai niinkuin minä, kahta erillistä pienempää vuokaa (minulla oli 16 cm irtopohjavuoka ja suorakaiteen muotoinen leipävuoka). Lusikoi paksuhko taikina vuokaan/vuokiin ja tasoittele pinta. 

Paista kakkua/kakkuja 175 asteessa uunin alatasolla kakun koosta riippuen 30-60 min. Jos teet kaksi pienempää kakkua, noin 30-40 min. on riittävä paistoaika. Yksi suurempi kakku vaatii pidemmän ajan. Paiston loppuvaiheessa kannattaa tökätä tikulla kakun keskelle, jos taikina ei tartu, on kakku kypsää.

Kun kakku paistuu, tee kostutusliemi: sekoita pienessä kattilassa vesi, sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Voit käyttää myös mikroa kuumennukseen, jos haluat.

Ota kakku/kakut uunista ja kumoa esim. leivinpaperin päälle. Laita kakkuvuokaan tuorekelmua, ettei kakku/kakut tartu vuokaan kiinni. Kostuta ensin kakun/kakkujen vuokaan päin tuleva pinta reilusti kostutusliemellä. Laita sitten kakku/kakut takaisin paistovuokiin ja kostuta myös niiden yläpinnat. Käännä muovikelmun reunat kakun/kakkujen päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään saakka.

Seuraavana päivänä tee koristelua varten pikeeri tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Sekoita kulhossa kananmuna valkuaiseen tomusokeria vähitellen, kunnes seos on aika jämäkkää. Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa se säilyy hyvänä parikin päivää, jos sitä ei heti käytä. 

Kumoa kakkupohja(t) vuokasta, tässä vaiheessa kakku murtuu helposti, koska sen pitäisi nyt olla mukavan mehukas. Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä pitkittäin kahtia, niinkuin täytekakkupohja. Nosta päällimmäinen kerros varovasti sivuun. Levitä alemmalle kakkupohjalle ohuehko kerros hyvää vadelmahilloa. Laita päälle kakun toinen puolisko ja koristele haluamallasi tavalla vadelmahillolla, pikeerillä ja tuoreilla vadelmilla.


Tarjoa hyvän kahvin tai teen kera Runebergin päivän juhlistamiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit