Ylimaallisen hyvä talvisalaatti (vegaaninen)



Kasvisruokakokkailut jatkukoon! Pyysin poikani kaveriksi kokkaamaan, koska leikatulla kädellä ei vielä paljon tehdä. Vähän tuli kommenttia lihan puuttumisesta, mutta lopputulosta maistellessa poikanikin tuumasi, että hyvää on. Ohjeen nappasin uusimmasta Glorian Ruoka&Viini-lehdestä (2/2018).

Tämä on todellakin ihana talvinen kasvisruoka. Värikäs, raikas ja maukas sekä täyttävä. Aikaakaan tämän tekemiseen ei paljon kulunut, hetki raaka-aineiden huuhtomiseen ja pilkkomiseen ja puoli tuntia paistamiseen. Paiston aikana ehti sekoitella kastikkeen ja kattaa pöydän valmiiksi.

Talvisalaatin lisänä tarjolla oli rouheista pataleipää suoraan uunista (se paistui ensin ja talvisalaatti sitten) sekä bataattihummusta (poikani surautti sen nopeasti kasaan liotetuista auringonkukansiemenistä, raa'asta bataatista sekä reiluista mausteista).



Talvisalaatti (pääruoka 3:lle)


2 prk (à 290g) kikherneitä
2 (punaista) paprikaa
300 g ruusukaaleja
4 keskikokoista porkkanaa
1/2 dl oliiviöljyä (tai muuta mieluista öljyä)
1 tl suolaa

Kastike:
1 dl oliiviöljyä (tai maun mukaan jotain muuta laadukasta öljyä)
1/2 dl sitruunamehua (1 sitruuna)
2 rkl jyväistä dijonsinappia
1 rkl sokeria
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa

Yrttiseos:
1 sitruunan raastettu kuori
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukku minttua

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kumoa kikherneet lävikköön ja huuhtele. Kaada kikherneet keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan siksi aikaa, kun huuhdot ja pilkot muut kasvikset. Leikkaa ruusukaalit puolikkaiksi ja paprikat ja porkkanat  suurehkoiksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Levitä sitten kaikki kasvikset ja kikherneet leivinpaperin päälle leivinpeltille. Lorota päälle öljyä ja ripota suolaa. Laita leivinpelti uunin keskiosaan paistumaan noin 30 minuutiksi. Kasvisten tulisi alkaa saada jo väriä (ruusukaalit ruskistuvat ensimmäisenä, muut kasvikset saavat vain hentoisesti väriä). Itse lisäsin lopussa vielä kiertoilman päälle, että kikherneet vähän rapeutuisivat.

Ensi kerralla käytän kahta peltiä ja kiertoilmaa, jotta kasvikset tulee väljemmin peltille ja paistopintaa tulisi siten vieläkin enemmän.

Kasvisten paistumisen aikana raasta ensin pestystä sitruunasta kuori ja silppua yrtit. Jätä lautaselle odottamaan. Sekoita sitten kastikkeen kaikki ainekset kulhossa.

Kun kasvikset tulevat uunista, kaada ne leivinpaperin avulla tarjoilukulhoon. Lorota päälle kastike ja heittele sekaan iso kasa pilkottuja yrttejä ja sitruunan kuori. Kääntele pari kertaa, että yrtit sekoittuvat. Tarjoa lämpimänä vaikkapa tuoreen leivän ja kasvislevitteen kera.



Kommentit

  1. Kiitos kommentista <3

    Ehdin vierailla jo sinunkin blogissasi ja heti löytyi pari ihanuutta testiin! <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit