Ehkä parhaat vegaaniset mokkapalat marmorikuviolla


Otsikko on ehkä vähän harhaanjohtava siinä mielessä, että olen aivan noviisi vegaanisen leivonnan saralla. Vegaanisesti on tullut kyllä kokkailtua monenlaista ruokaa, mutta aloitteleva vegaaninen leipuri kokee varmasti haasteena munattoman/maidottoman leivonnan. Rehellisyyden nimissä sanottakoon, että itsellänikin on vieläkin vähän epäluuloja leivonnaisten onnistumisesta ilman kananmunaa. Maitotuotteille löytyy jo todella paljon vegaanisia vaihtoehtoja, se ei epäilytä niinkään.

Mutta tämä resepti.... vaikka taikinaan ei tullut munia ollenkaan, oli lopputulos aivan mahtava! Kuohkeampaa leivonnaista saa etsiä. Tulen varmasti muokkaamaan jatkossa tätä reseptiä mm. vegaanisten kakkupohjien leivonnassa.

Alkuperäisen ohjeen löysin Suklaapossun blogista. Tein itse vain puolikkaan annoksen ja käytin pyöreää irtopohjavuokaa, mutta kuorrutusta tein koko annoksen, koska ajattelin, että muuten sitä tulee liian vähän. Jälkiviisaana se puolikas annos kuorrutusta puolikkaaseen taikinaan olisi ehkä ollut kuitenkin juuri sopiva, koska kuorrutus on tosi makea. Toki jos oikein makeasta tykkää, niin sitten voi kokeilla isompaa kuorrutusmäärääkin.

Alla ohje pyöreään halkaisijalta n. 28 cm irtopohjavuokaan tehtynä (laitan alle kuorrutuksen määrän alkuperäisen ohjeen mukaisesti, eli jos haluat oikein paksun kuorrutteen, tuplaa annos!). Jos haluat kerralla uunipeltillisen mokkapaloja, tee ohje kaksinkertaisena!


Marmoroidut mokkapalat (pyöreä irtopohjavuokallinen, tuplaa uunipeltilliseen)


Vaalea taikina:                                                          Tumma taikina:
1 1/4 dl vehnäjauhoja                                                  1 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria                                                               3/4 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria                                                     1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta                                                      1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa                                                                 1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa                                                                  1/4 tl suolaa
1/3 dl (rypsi)öljyä (tai muuta neutraalia öljyä)            1/3 dl (rypsi)öljyä
1/2 rkl (valkoviini)etikkaa                                            1/2 rkl (valkoviini)etikkaa
                                 (tai omenaviini- tai riisiviinietikkaa)
1 dl vettä                                                                        1 dl vettä
1/3 dl perunajauhoja                                                      1/2 dl kaakaojauhetta

Kuorrutus:                                                                    Tummaan kuorrutukseen lisäksi:     
50 g maidotonta margariinia                                          1 1/2 rkl kaakaojauhetta
3 - 3,5 dl tomusokeria.                                                   (tarvittaessa n. 2 tl kahvia tai vettä)
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 rkl kylmää vahvaa kahvia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat maidottomalla margariinilla tai öljyllä. Jos teet kaksinkertaisen annoksen, laita leivinpaperi leivinpeltin päälle.

Sekoita erillisissä kulhoissa vaalean ja tumman taikinan kuivat aineet. Vispilällä on helppo sekoitella jauhot sekaisin, niin paakutkin häviävät samalla. Lisää sitten kuivien aineiden sekaan öljy, vesi ja etikka. Sekoita vain sen verran, että seos on tasaista. Älä vatkaa liikaa. Kun sekoitat ensin vaalean taikinan, et tarvitse kuin yhden vispilän, jolla voit sekoitella sitten tumman taikinan.

Lusikoi tumma taikina vuokaan/peltille kasoiksi.  Kaada sitten vaalea taikina tumman taikinan ympärille. Vaalea taikina on juoksevampaa kuin tumma taikina.



Ota veitsi ja vetele taikinan läpi pohjaa myöten sinne tänne, jolloin taikinat sekoittuvat toisiinsa ja saat marmorimaisen kuvion. 

Laita sitten vuoka uuniin ja paista n. 8 minuuttia (koko peltillistä muutama minuutti kauemmin). Paista kakku juuri ja juuri kypsäksi, niin se säilyy ihanan mehukkaana, eikä mene liian kuivaksi. Kypsyyttä voi kokeilla esim. veitsen kärjellä tai hammastikulla, kun taikina ei tartu tikkuun/veitseen, on kakku kypsä.


Kakun paistuessa ehtii juuri tehdä kuorrutteet. Sulata margariini ja sekoita muut kuorrutuksen ainekset voin sekaan. Ota sitten erilleen 1/3 kuorrutteesta (minä laitoin tämän pieneen pursotuspussiin) ja vähän suurempaan määrään kuorrutetta sekoita kaakaojauhe. Jos tästä tummasta kuorrutteesta tulee tosi tönkköä, lisää ihan vähän kahvia/vettä, että seos on levitettävissä kakkupohjan päälle.

Ota paistunut kakkupohja uunista ja anna sen hetki jäähtyä (10-15 min riittää). Kaada sitten vielä lämpimän kakkupohjan päälle ensin koko tumma kuorrute ja levitä se lusikalla tasaiseksi kerrokseksi. Pursota sitten vaaleasta kuorrutteesta raidat tumman pohjan päälle. Vetele hammastikulla tai veitsen terällä kuorrutteen läpi edes takaisin, että saat hauskan marmoripinnan. 


Laita kakku kylmään jähmettymään ja leikkaa sitten paloiksi.

Kakkupohja on ihanan näköinen ilman kuorrutettakin ja siitä saisi varmasti monenlaisia leivoksia erilaisilla täytteillä/kuorrutteilla. Jos ei halua näperrellä monen eri kuorrutteen kanssa, niin voi lisätä hieman kaakaojauheen määrää ja yksinkertaisesti kuorruttaa mokkapalat pelkällä kaakaokuorrutteella, jonka voi vaikka koristella strösseleillä ja nonparelleilla tai kookoshiutaleilla tms. Koristeet kannattaa ripotella pinnalle heti, koska kuorrute kovettuu kylmässä, jolloin koristeet eivät enää tartu kakun pintaan, vaan lähtevät pyörimään sinne tänne.

Kommentit

  1. Vau, on muuten kertakaikkiaan täydellisen näköisiä mokkapaloja! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kanelityttö <3 Tein muuten kuluneella viikolla blogisi ohjeella kristallipullia, jotka olivat aivan ihania!! Postausta tulee niistäkin, kunhan ehdin :)

      Poista
  2. Silloin tällöin täällä vierailen lukemassa murmelipäiväkirjaa, mutta kommentoin aika vähän kun kropastani on tullut kranttu vähän kaikelle. Ei suolaa, ei sokeria, ei suklaata, ei mausteita, ei maitoa, ei sipulia....

    Kun työelämä on ollut vähän vinksin vonksin viimeiset kaksi vuotta, olen käyttänyt vapaa-aikani lukemiseen ja nukkumiseen, mutta nyt täytyy nostaa itseään niskasta ja aloittaa sekä kameraharhailut että taijitreenit uudelleen, että raato pysyisi jonniinlaisessa kunnossa kun työelämän keski-ikä laski 30 vuotta yhden yön aikana. Huomaan haukottelevani jo pelkästä suunnittelusta - baari, yökerho, pizza, olut, drinkki, kotibileet, vuokramökki, karaoke, pakohuone ... olen ihan liian vanha kaikkeen ja kun nautintoaineenakin on vain vesi, kahvi ja tee.

    Vastasin tänne niin en sotke arvontaasi 😉

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Rusina <3 Ihanat blogit sinullakin, pitääpä ajan kanssa käydä tutustumassa!

    Harmillista, kun keho on alkanut krantuksi! Noin vaativa ruokavalio vaatii jo aikamoista värkkäilyä, mutta toisaalta on hyvä jos on jo päässyt perille mistä keho tykkää ja mitä ei voi sietää, osaa sitten toimia tarpeen vaatimalla tavalla. Itse olen viime aikoina radikaalisti vähentänyt eläinkunnan tuotteiden käyttöä ja toisaalta on ihana etsiä uusia reseptejä ja kokeilla kaikkea. Ottaa "rajoitukset" mahdollisuuksina, tehdä tutkimusmatka uudenlaisen ruuan maailmaan.

    Tsemppiä harrastusten aloitukseen! Kuvaus on ihanaa ja varmasti myös taiji (itse olen kerran puistossa sitä kokeillut). Elämässä eteen tulee välillä haasteita, jotka pistää pakan sekaisin, mutta kun ne hyväksyy ja sopeutuu tilanteeseen niin kyllä niistä selviää. Itse pyrin ottamaan kaiken eteen tulevan positiivisesti vastaan, vaikka välillä elämä saattaa potkaista ihan kunnolla kylkeen, mutta kaikesta oppii ja vastoinkäymisistä oppii varsinkin sen, että jokainen päivä on arvokas. Olen alkanut pitää toistakin blogia ja kirjoitella siellä enemmän ajatuksiani (https://elamanihmemaassa.wordpress.com).

    Olisit voinut toki kommentoida arvontaankin! Kaipa joskus Oulussa voisit vierailla?! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit