Kesän ihanin sitruuna-unikkokakku (gluteeniton)

Olisikohan tämä kesän ihanin -reseptipostailu jo jonkinlainen perinne, koska viime kesänäkin postasin marjapiirakan reseptin otsikolla kesän ihanin marjapiirakka. Tämän kesän kakkuihanuuden reseptin sain ystävältäni, joka oli bongannut ohjeen kirjasta  Samassa liemessä. Tämä kakku vaatii muutaman erikoisraaka-aineen, mutta nekin pitäisi löytyä suuremmista marketeista ja suosittelen ostamaan kerralla jo sen verran, että voi tänä kesänä tehdä tätä kakkua ainakin pari-kolme kertaa! Pojallani oli syntymäpäivät toukokuun puolivälissä ja hän oli kerran kahvittelukäynnillä maistanut tätä kakkua ja toivoi synttäripöytään juustokakun lisäksi myös tätä sitruunakakkua. Tämä resepti on löytö! Kiitos ihanalle ystävälleni Leenalle vielä kerran tästä reseptistä.


Sitruuna-unikkokakku (8-10:lle)

Taikina:
2 sitruunan kuori (mieluiten luomua)
1 1/2 dl oliiviöljyä (+ vähän vuoan voiteluun)
2 1/2 dl sokeria
4 dl mantelijauhoa
1 1/2 dl polenta-ryynejä
2 rkl unikonsiemeniä
2 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa

Sitruunasiirappi:
2 sitruunan mehu
1 1/2 dl tomusokeria

Pese sitruunat lämpimällä vedellä ja raasta niistä kuoret. Pingota n. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka pienellä määrällä oliiviöljyä.

Vatkaa kulhossa (esim. yleiskoneella tai sähkövatkaimella) oliiviöljy ja sokeri. Lisää sitten kananmunat yksitellen ja vatkaa samalla hyvin. Sekoita kaikki kuivat aineet sekä sitruunankuori kulhossa ja sekoita nämä lopuksi taikinaan. Vältä tässä vaiheessa turhaa vatkaamista, sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla n. 40 minuuttia. Kokeile paiston loppuvaiheessa hammastikulla kakun keskeltä, että kakku on kypsä (tikku jää kuivaksi, kun tökkäät sillä kakkua).

Anna kakun jäähtyä sen aikaa, kun keität sitruunasiirapin. Purista sitruunoista mehu ja kaada pieneen kattilaan. Mittaa kattilaan myös tomusokeri ja kuumenna seosta (sekoittele välillä), kunnes sokeri on sulanut. Töki sitten kakkuun melko tiheästi reikiä pohjaan saakka. Kaada sokerisiirappia lusikoittain kakun päälle ja odota lisäyksien välillä, että siirappi ehtii imeytyä kakkuun. Anna kakun sitten jäähtyä täysin vuoassa, ennen kuin siirrät sitä tarjoiluastiaan, koska kakun rakenne on hyvin murenevainen.

Koristele kakku halutessasi mustikoilla/sitruksella ja tarjoa sellaisenaan tai kevyesti tomusokerilla maustetun turkkilaisen jugurtin kera.


Kommentit

Suositut tekstit