Kikhernekrutongit (vegaaninen, gluteeniton)


Niin se ihanan helteinen kesä vaan kääntyi uskomattoman kauniiksi syksyksi ja blogi on ollut koko kesän ajan hiljaisuudessa! Anteeksi kaikille lukijoille, reseptejä on kyllä tullut kokeiltua, mutta on ollut kiireisin kesä ikinä, joten ei ole riittänyt energiaa blogin ylläpitoon asti. Kiireet jatkuu edelleen, mutta jotenkin syksyllä on aina enempi virtaa ja intoa aloittaa asioita tai viedä vanhoja juttuja päätökseen.


Kesällä kokkaus on erilaista kuin näin syksyllä. Varsinkin tänä kesänä, kun helteet vaan jatkuivat ja jatkuivat, ei todellakaan huvittanut paistaa uunissa yhtään mitään, eikä edes viettää hellan ääressä liikaa aikaa. Myöskään kesälomaa minulla ei ollut yhtään päivää, joten ruoka oli aika simppeliä ja nopeasti valmistuvaa. Kun syksyn ensimmäiset kylmät yöt saapuvat, on aivan ihana alkaa tehdä taas uunissa paahdettuja ja mausteisia ruokia. Syksyllä kaikki ihanat kasvikset ovat myös niin houkuttelevia, että niistä on pakko päästä tekemään ihania syysruokia.

Myskikurpitsaan tutustuin muutama vuosi sitten ja nyt oli pakko ostaa sellainen heti, kun vaan kaupasta löytyi! Puolikas kurpitsa meni kasvispihveihin ja toisesta puolikkaasta tuli muiden oranssien kasvisten kanssa ihana sosekeitto. Sosekeitto kaipasi kaveriksi kuitenkin jotain proteiinipitoista ja päätin tehdä kikhernekrutonkeja, koska kikherneitä löytyy keittiöstäni aina. Lisäksi tämä lisuke on todella helppo ja nopea tehdä. Lopputulos oli niin ihana, että suosittelen hetimiten tuplaamaan annoksen, koska ainakin meidän kahden hengen ruokakunta söi melkein tämän koko annoksen yhdellä kerralla keiton lisukkeena... Sosekeiton lisäksi nämä ovat ihania vaikkapa salaatissa tai ihan sellaisenaan napostellessa! Alkuperäinen ohje on Samassa liemessä-ohjelmasta.


 Kikhernekrutongit, n. 3:lle lisukkeena

1 tlk (n. 300 g) kikherneitä
n. 1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
n. 1 tl chilirouhetta (tai oman maun mukaan)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Huuhtele kikherneet ja kaada keittiöpyyhkeen/talouspaperin päälle ja taputtele suht kuivaksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja lorauta paperin päälle oliiviöljy. Mittaa öljyn sekaan kaikki mausteet ja kaada päälle sitten kikherneet. Sekoittele vähän, että öljy ja mausteet leviävät ja tarttuvat kikherneisiin. Laita pelti sitten uunin keskitasolle ja paista noin puoli tuntia, kunnes krutongit ovat rapeita. Kääntele herneitä yhden kerran paiston puolivälissä. Jätä kikherneet jäähtymään leivinpeltin päälle tai käytä heti esim. kasvissosekeiton lisukkeena. Laita jäähtyneet krutongit tiiviiseen rasiaan ja käytä noin viikon kuluessa.


Kommentit

Suositut tekstit