Pavlova

Viikko sitten kestitsin muutamia ystäviä ja koska perjantaina oli jo ollut yhdet juhlat, niin nämä toiset kestitykset päätin viedä läpi helpoimmalla mahdollisella tavalla. Minulla on oikeastaan aina ongelmana päättää, mitä vieraille tarjoaisin. Toinen toistaan ihanampia vaihtoehtoja on vaan aivan liian paljon! Kesällä ystävän luona Taviksilla sain aivan uskomattoman ihanaa turkinpippuri-pavlovaa ja siitä se ajatus sitten lähti. En nimittäin ikinä ole tehnyt pavlovaa! Voi, mistä olenkaan jäänyt paitsi! Tämä leivonnainen on sekä helppo että nopea ja lisäksi muunneltavissa vaikka minkä makuiseksi ja näköiseksi. Pavlovasta voi leipoa pyöreän, pitkulaisen, pieniä annoskokoisia, taikka niinkuin minä tein, kranssin.

Vieraat tykkäsivät tästä todella paljon ja mikä ihaninta, tämä on sekä gluteeniton että helposti muunnettavissa maidottomaksi ja jopa vegaaniseksi. Vegaaniseen pavlovaankin löytyy netistä hyviä ohjeita, sitäkin pitää kyllä ehdottomasti vielä testata! Minusta ainut haste pavlovan teossa on paistoaika. Leivonnaista tulisi paistaa sen verran kauan, että pinnasta tulee kova ja rapea, mutta sisus jää vielä sitkeän pehmeäksi. Netissä oli paljon ohjeita pyöreän pavlovan paistamiseen, mutta tein itse kranssin, jolloin uskon paistoajan olevan hieman lyhyempi. Onnistuin paistamaan pavlovapohjaa kutakuinkin sopivan ajan ja sisus jäi sopivan pehmeäksi. Jos teet annoskokoisia pavlovapohjia, kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, etteivät pohjat kuivu liikaa.


Pavlova (n. 10 annosta)

Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
(1-2 tl vaniljasokeria)

Vadelmacurd:
100 g (pakaste)vadelmia
1/2 dl vettä
1 rkl sokeria
1 rkl maissijauhoja
1 kananmunan keltuainen

Muut täytteet:
2 1/2 - 3 dl vispikermaa (maidottomaan käytä esim. soijavispiä)
turkinpippurirouhetta, suklaarouhetta, marjoja tms. oman maun mukaan

Jos haluat käyttää vadelmacurdia pavlovassa, aloita siitä.

Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Valkuaiset tarvitset pavlovaan, yhden keltuaisen curdiin. Valkuaisten joukkoon ei saa joutua yhtään keltuaista, koska muuten valkuaiset eivät vaahdotu kunnolla. Jos teet curdin yhtenä päivänä ja pavlovan seuraavana, laita valkuaiset kannelliseen rasiaan jääkaappiin. Ne säilyvät hyvänä ainakin pari päivää.

Kuumenna kattilassa vesi ja (pakaste)vadelmat. Jos käytät ulkomaisia vadelmia keitä niitä 3 minuuttia (mittaa aika siitä, kun seos alkaa kiehua). Kaada vadelmat (ja vesi) siivilään ja pyörittele marjoja lusikalla, kunnes siivilään jää etupäässä vadelmien siemenet. Kaada paseerattu vadelma takaisin kattilaan ja laita sekaan loput curdin ainekset (sokeri, maissijauho ja kananmunan keltuainen). Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos alkaa sakenemaan. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä vadelmacurd laittamalla kattila kylmään vesialtaaseen ja sekoittele välillä, ettei pinta kuorru. Voit myös laittaa pinnalle tuorekelmua jäähtymisen ajaksi, jolloin sekoittelua ei tarvita. Jäähtyneen curdin voit siirtää pursotuspussiin tai rasiaan, se säilyy hyvänä muutamia päiviä jääkaapissa.

Valmista sitten pavlovapohja.

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen.

Laita kananmunan valkuaiset kulhoon ja aloita vatkaamaan valkuaisia voimakkaasti vaahdoksi. Vaahdotuksen aikana lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan, jatkaen vatkausta koko ajan. Valkuaisten vaahdotus kestää tällä tavalla jonkin aikaa, mutta se ei haittaa, päinvastoin! Sekoita perunajauho/maissitärkkelys viimeiseen 1/2 dl sokeria ja lisää tämäkin vaahtoon voimakkaasti .vatkaten. Aivan lopuksi lisää sekaan vielä viinietikka/sitruunamehu ja sekoita vielä sen verran, että neste sekoittuu massaan tasaisesti.

Nostele valkuaisvaahto leivinpeltille joko pyöreäksi pohjaksi tai kranssin muotoon, tai tee annoskokoisia pyörylöitä. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida, että leivonnaiset kohoavat ja hieman myös leviävät paiston aikana. Laita leivinpelti uunin alatasolle ja kypsennä noin puolitoista tuntia. Voit lopuksi kääntää uunin pois päältä ja jättää pavlovapohjan uuniin jäähtymään, mutta avaa uunin luukku raolleen. Näin pohja ei ehkä halkeile niin paljon jäähtyessään. Mutta voit myös nostaa peltin uunista, kunhan annat leivonnaisen jäähtyä rauhassa leivinpeltillä ennen siirtämistä.

Kun pavlovapohja on jäähtynyt, voit siirtää sen tarjoiluastialle ja päällystää sokeroidulla kerma/soijavaaholla, vadelmacurdilla, turkinpippurirouheella ja tuoreilla vadelmilla. Tai itsellesi mieluisilla päällysteillä.

Tämä leivonnainen kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, koska pavlovan rakenne kärsii pitkästä säilytyksestä.


Kommentit

Suositut tekstit