keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Turkinpippurikakku

Poikani sai opiskelupaikan tammikuun loppupuolella. Kylläpäs meidän perhe oli iloinen ja onnellinen! Poika yritti päästä ko. kouluun jo viime keväänä, mutta ei päässyt. Nyt heltisi peruutuspaikka ja kun ala on vielä sellainen, joka poikaa kiinnostaa, niin kyllähän tämä oli juhlan paikka!

Töissä on ollut viime aikoina aika paljon leivontaa, joten kotona on silloin kiva leipoa helppoa ja nopeaa. Päädyin tekemään kokeilumielellä kahvikakun, jonka maustoin turkinpippurirouheella. Tämä olikin todella hyvää, suosittelen! Kakun ulkonäkö olisi vaatinut ehkä jonkinlaisen kuorrutuksen, jollaisen kehittelen varmasti sitten seuraavalla kerralla. Tämä taikina toimisi varmasti todella hyvin myös muffinsseina kera sitruksen makuisen kuorrutuksen.


Turkinpippurikakku


200 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa(lämmitä esim. mikrossa tai kattilassa höyryäväksi)
100-150 g turkinpippurirouhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää sitten kananmunat yksitellen, samalla voimakkaasti vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa siivilän läpi vaahdon joukkoon ja sekoita esim. puuhaarukalla. Lisää ensin n. puolet jauhoista ja sekoita ja lisää välissä lämmitetty maito. Lisää sitten vielä loput jauhot ja turkinpippurirouhe ja sekoita taikina hyvin, että jauhot sekoittuvat tasaisesti.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tai tee muffinsseja muffinssivuokiin). Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteen lämmössä n. 45-60 min. Kokeile kypsyyttä tikulla: mikäli taikina ei tartu kakun keskelle tökättyyn tikkuun, on kakku kypsää.

Jäähdytä kakkua vähän aikaa vuokassa ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Voit sihdata jäähtyneen kakun päälle esim. tomusokeria tai tee kuorrutus esim. tuorejuustosta, kermavaahdosta ja limen mehusta/kuoresta.

maanantai 2. helmikuuta 2015

Marttojen keittiössä


Islantilaisten rieskojen tekoa.
Olen aktiivisesti mukana Martta-toiminnassa. Meidän oma, pienehkö, mutta aktiivinen yhdistyksemme järjestää noin kerran kuukaudessa monenlaista uutta ja mukavaa puuhaa. Joskus laitetaan ruokaa, toisinaan askarrellaan tai käydään tutustumassa monenlaiseen toimintaan. Syksyllä minulla jäi harmillisesti pari oikein ihanaa teemailtaa välistä, mutta tammikuun puolivälissä pääsin onneksi osallistumaan Oulussa Marttalassa järjestettyyn Makuja Pohjolasta -ruokailtaan. Illan aikana valmistimme erilaisia ruokia jokaisesta pohjoismaasta (paitsi Suomesta).

Suurin osa illan ruoka-annista oli oikein ihania uusia tuttavuuksia, joita olen osaa jo tehnyt kotonakin ja tulen jatkossakin tekemään. Uudet ruokakulttuurit ovat kiehtoneet minua jo pitkään ja makumatkat eri maailman kolkkiin piristää vaikka ihan tavallista arkipäivällistä. Pohjoismaat saattavat olla monelle niin lähellä, että niiden ruokakulttuurit mielletään hyvin samanlaisiksi kuin suomalainen ruoka ja totta se toisaalta onkin. Mutta jokaisessa maassa on kuitenkin omat perinteiset herkkunsa ja eroavuudet ruokailutottumuksissa ja näistä syntyy se ruokakulttuurien rikkaus. Toisaalta tuttua ja turvallista, mutta toisaalta uutta ja erilaista.

Islantilaisia rieskoja, norjalaisia vuokaleipiä
ja tanskalaisia suolatikkuja.



Ruotsalaiset oopperakellarin silakat.


Tanskalaista ruokaa: Kuorrutettu uunikala ja paistetut perunat.

Norjalaiset vaniljamuffinit.

Islantilainen luumukakku.