lauantai 18. kesäkuuta 2016

Kevätkääryleet kasvistäytteellä

Ensimmäinen kesälomaviikko on kohta takana ja oikein rentoa menoa on ollut. Ei turhia aikatauluja tai mitään "pakollista" puuhaa. On oman kullan kanssa pyöräilty monena päivänä kaupungille muuten vaan pyörimään ja katselemaan kaupungin vilinää. Yhtenä päivänä ostimme Oulun kauppahallista kevätkääryleitä pieneksi välipalaksi ja siitä se idea sitten kai lähti... kääryleet olivat oikein herkullisia ja mietin, että kaipa näitä olisi ihan helppo tehdä itsekin. Vaikein osuus taisi olla metsästää "spring roll pastry" paketti etnisestä kaupasta. Ensin menimme Tuirassa Asian food marketiin ja he neuvoivat kysymään viereisen oven takana olevasta "somalian food store:sta". En hoksannut katsoa kyseisen kaupan oikeaa nimeä, mutta n. 3 € kevätrullataikinalevypakkaus siellä maksoi. Pakkauksessa on 40 ohutta taikinalevyä ja muutama jäi yli omilla täytemäärilläni, joten laitoin vähän lisäystä alla olevaan ohjeeseeni. Toki aika suuntaa antavia määrät ovat, koska rulliin tulee kuitenkin laitettua täytettä aika silmämääräisesti sopivalta tuntuva määrä :) Myös maustaminen kannattaa tehdä "oman maun mukaan".


 
Kevätrullat n. 40 kpl

Täyte:
1 1/2 l kaalia ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 l porkkanaa karkeana raasteena
n. 1/2 l keitettyä&valutettua&lyhyehköiksi pätkiksi pätkittyä riisi- tai  lasinuudelia
1 suuri sipuli ohuiksi suikaleiksi leikattuna
pieni pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
luraus öljyä paistinpannulle
vähän mustapippuria
n. 2-3 rkl makeaa soijakastiketta
n. 1 rkl thaimaalaista kalakastiketta

Paistamiseen:
n. 1 l Rypsiöljyä (tms. neutraalin makuista öljyä)

1 pkt Kevätrullataikinalevyjä (Spring roll pastry)
kananmunan valkuaista taikinarullien "liimaamiseen"

Ota kevätkääryletaikinapakkaus ajoissa sulamaan. Älä avaa pakettia ennen kuin alat kääriä rullia, koska taikinalevyt kuivuvat tosi nopeasti.

Tee täyte: Kuumenna vähän öljyä korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Kaada öljyyn suikaloitu kaali, porkkana ja sipuli. Kuullota seosta muutama minuutti, kunnes kasvikset vähän pehmenevät. Täytteen ei kuitenkaan tarvitse olla aivan kypsää, pieni rapeus on hyvä asia. Mausta seos oman maun mukaan. Itse maustoin seoksen tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla, makealla soijakastikkeella, kalakastikkeella ja mustapippurilla. Lisää seokseen myös kypsäksi keitetyt nuudelit ja sekoita seos tasaiseksi. Maistele täytettä ja lisää mausteita tarvittaessa. Anna täytteen jäähtyä ainakin haaleaksi, ennen kääryleiden täyttämistä.

Avaa taikinalevypaketti ja irroittele taikinalevyjä yksi kerrallaan ja täytä saman tien: Laita taikinalevy eteesi pöydälle kulma itseesi päin. Laita kulmaan n. 2-3 rkl täytettä ja ala kääriä taikinaa rullalle vähän täytettä samalla tiivistäen, että rullasta tulee napakka. Kun olet rullannut levyä melkein puoliväliin, käännä reunat rullan päälle ja jatka rullausta. Vähän ennen rullauksen loppua levitä taikinan reunaan sormella kananmunanvalkuaista ja painele rulla kiinni. Näin se ei avaudu paistettaessa.

Rullien käärimisen loppuvaiheissa voit jo laittaa öljykattilan kuumenemaan. Itse paistan aina öljyssä paistettavat leivonnaiset valurautaisessa wokkipannussa, koska siinä öljyä tarvitsee suhteessa vähemmän ja paistopinta-ala on suhteellisen suuri. Lisäksi valurauta varaa mukavasti lämpöä, jolloin paistolämpötila pysyy paremmin tasaisena. Kuumenna öljy n. 180 asteiseksi. Itse tarkistan lämpötilan aina yhdellä leivonnaisella, tässä siis kevätrullalla: Kun kevätrulla paistuu kauniin ruskeaksi 2-3 minuutissa, on öljy sopivan kuumaa. Sitten voitkin tiputtaa öljyyn useamman rullan kerralla paistumaan ja paistaa yhtä satsia n. 2-3 minuuttia. Meillä wokkiin mahtui helposti paistumaan 6-7 kevätrullaa yhtä aikaa. Kevätrullia kannattaa käännellä koko ajan paistamisen aikana, koska niiden kääntäminen paiston puolivälissä ei ole kovinkaan helppoa (ainakin meillä rullat olisivat tahtoneet kellua vain yhdellä kyljellä :) ). Kun rullat ovat kauniin ruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan jonka jälkeen voit siirtää ne tarjoiluvadille ja herkut ovat valmiita syötäviksi.

Tarjoa kevätrullat vielä lämpiminä sweet chili kastikkeen kanssa.

Teimme vielä hauskan kokeilun laittamalla muutaman kevätrullataikinan sisälle pätkän banaania, johon oli upotettu pala tummaa suklaata. Nämä jälkkärit söimme vaniljakermavaahdon kera, olipas tämäkin kyllä aika herkkua! :)


lauantai 11. kesäkuuta 2016

Raparperijuustokakku - Kauden herkku kahvipöytään

Sain ystävältä kassillisen raparperia ja siitähän saa kaikkea ihanaa aikaiseksi! Ensin tein raparperimarenkipiirakan ja koska raparperia jäi vielä reilusti jäljelle, tein seuraavana päivänä raparperijuustokakun. Meidän perhe tykkäsi tästä heti tosi paljon, joten tässä ohje muistiin tuleville leivontakerroille :) Tätä samaa ohjetta muokkaamalla voisi varmasti tehdä juustokakkua myös esim. karviaisista, kirsikoista taikka mustikoista... pitänee kokeilla loppukesällä uusia makuja tästä kakusta.

Raparperijuustokakku (10-12 annosta)

Täyte:
100 g mascarpone-juustoa
600 g tuorejuustoa (ei kevyt)
100 g ranskankermaa (ei kevyt)
150 g sokeria
2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl vehnäjauhoja
3 kananmunaa ja 2 kananmunan keltuaista

Raparpericurd:
350 g kuorittua, pilkottua raparperia (n. 2 cm paloihin)
50 g sokeria (+ 1 rkl mikäli raparperi oikein hapanta)
n. 2-3 rkl sitruunamehua (+ tarvittaessa vähän vettä)
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunan keltuaista
50 g voita (pehmeää)

Pohja:
75 g voita sulatettuna
200 g digestive-keksejä


Aloita juustokakun tekeminen raparpericurdista: Mittaa raparperinpalat sekä sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes raparperista alkaa irrota neste ja sokeri sulaa. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperinpalat alkavat hajota. Sekoita pieneen sitruunamehumäärään perunajauhot (+ tarvittaessa vähän vettä, että perunajauho liukenee kokonaan) ja kaada sekoitellen kiehuvaan raparperiseokseen. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa kulhossa pehmeä voi ja keltuaiset sekaisin. Lisää voi-keltuais-seokseen keitetty raparperiseos ja vatkaa kaikki ainekset sekaisin. Anna jäähtyä. Mikäli curd on todella kirpeää, lisää vähän sokeria.

Tee juustokakun pohja: Laita digestive-keksit muovipussiin ja hakkaa ne kaulimella murusiksi. Voit käyttää myös jotain sähköistä konetta, jolla saat keksit muruiksi. Sulata voi ja kaada keksinmurujen sekaan. Sekoita. Pingota halkaisijaltaan 26 cm olevaan irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Kaada keksimurut vuokaan ja taputtele tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Laita pohja jähmettymään jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa kulhossa mascarpone-juusto, ranskankerma ja tuorejuusto hyvin sekaisin. Jatka vatkaamista ja lisää kananmunat ja kananmunankeltuaiset yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauho, raastettu sitruunankuori ja sokeri, ja lisää seos juustoseokseen koko ajan hyvin vatkaten.

Ota keksipohja jääkaapista. Kaada keksipohjan päälle ensin juustoseos ja sitten raparpericurd "möhkäleinä" sinne tänne juustoseoksen joukkoon. Sekoittele lusikan perällä täytettä varovaisesti, että juustoseos ja raparpericurd sekoittuvat jonkin verran keskenään. Varo ettet riko keksipohjaa!

Laita juustokakku kuumaan uuniin ja paista 50-60 minuuttia, kunnes kakku on jähmettynyt ja pinta saanut vähän ruskehtavaa väriä. Mikäli haluat että juustokakun pinta ei halkeile, jätä kakku uuniin kunnes se on jäähtynyt. Voit myös ottaa kakun uunista ja jäähdyttää sen pöydällä. Jäähtynyt kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa, missä se säilyy hyvänä monta päivää.