Raparperijuustokakku - Kauden herkku kahvipöytään

Sain ystävältä kassillisen raparperia ja siitähän saa kaikkea ihanaa aikaiseksi! Ensin tein raparperimarenkipiirakan ja koska raparperia jäi vielä reilusti jäljelle, tein seuraavana päivänä raparperijuustokakun. Meidän perhe tykkäsi tästä heti tosi paljon, joten tässä ohje muistiin tuleville leivontakerroille :) Tätä samaa ohjetta muokkaamalla voisi varmasti tehdä juustokakkua myös esim. karviaisista, kirsikoista taikka mustikoista... pitänee kokeilla loppukesällä uusia makuja tästä kakusta.

Raparperijuustokakku (10-12 annosta)

Täyte:
100 g mascarpone-juustoa
600 g tuorejuustoa (ei kevyt)
100 g ranskankermaa (ei kevyt)
150 g sokeria
2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl vehnäjauhoja
3 kananmunaa ja 2 kananmunan keltuaista

Raparpericurd:
350 g kuorittua, pilkottua raparperia (n. 2 cm paloihin)
50 g sokeria (+ 1 rkl mikäli raparperi oikein hapanta)
n. 2-3 rkl sitruunamehua (+ tarvittaessa vähän vettä)
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunan keltuaista
50 g voita (pehmeää)

Pohja:
75 g voita sulatettuna
200 g digestive-keksejä


Aloita juustokakun tekeminen raparpericurdista: Mittaa raparperinpalat sekä sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes raparperista alkaa irrota neste ja sokeri sulaa. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperinpalat alkavat hajota. Sekoita pieneen sitruunamehumäärään perunajauhot (+ tarvittaessa vähän vettä, että perunajauho liukenee kokonaan) ja kaada sekoitellen kiehuvaan raparperiseokseen. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa kulhossa pehmeä voi ja keltuaiset sekaisin. Lisää voi-keltuais-seokseen keitetty raparperiseos ja vatkaa kaikki ainekset sekaisin. Anna jäähtyä. Mikäli curd on todella kirpeää, lisää vähän sokeria.

Tee juustokakun pohja: Laita digestive-keksit muovipussiin ja hakkaa ne kaulimella murusiksi. Voit käyttää myös jotain sähköistä konetta, jolla saat keksit muruiksi. Sulata voi ja kaada keksinmurujen sekaan. Sekoita. Pingota halkaisijaltaan 26 cm olevaan irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Kaada keksimurut vuokaan ja taputtele tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Laita pohja jähmettymään jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa kulhossa mascarpone-juusto, ranskankerma ja tuorejuusto hyvin sekaisin. Jatka vatkaamista ja lisää kananmunat ja kananmunankeltuaiset yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauho, raastettu sitruunankuori ja sokeri, ja lisää seos juustoseokseen koko ajan hyvin vatkaten.

Ota keksipohja jääkaapista. Kaada keksipohjan päälle ensin juustoseos ja sitten raparpericurd "möhkäleinä" sinne tänne juustoseoksen joukkoon. Sekoittele lusikan perällä täytettä varovaisesti, että juustoseos ja raparpericurd sekoittuvat jonkin verran keskenään. Varo ettet riko keksipohjaa!

Laita juustokakku kuumaan uuniin ja paista 50-60 minuuttia, kunnes kakku on jähmettynyt ja pinta saanut vähän ruskehtavaa väriä. Mikäli haluat että juustokakun pinta ei halkeile, jätä kakku uuniin kunnes se on jäähtynyt. Voit myös ottaa kakun uunista ja jäähdyttää sen pöydällä. Jäähtynyt kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa, missä se säilyy hyvänä monta päivää.

Kommentit

Suositut tekstit