Vielä kerran perunarieskaa (munaton, voi tehdä myös maidottomana, gluteiinittomana ja vegaanisena)

Arkiruualla perunamuusipäivänä sitä muusia yleensä jää tähteeksi. Minusta ehdottomasti paras tähteeksi jääneen pottumuusin käyttötapa on tehdä siitä aamupalalle rieskoja. Vaiva ei ole suuri, aikaa tähän ei kulu kahvinkeittoa paljon kauempaa eikä ihmeempiä leipurin taitojakaan vaadita.

Blogistani löytyy valmiiksi jo pari perunarieskan ohjetta ,täältä ja täältä, eikä tämä uusi ohje suuresti niistä poikkea. Rieskataikinan saa helposti muuneltua eri ruokavalioihin sopivaksi. Tämä ohje on munaton ja pienillä muutoksilla siitä saa maidottoman, gluteiinittoman ja/tai vegaanisen version.

Helppo ja hyvä perunarieska (n. 12 kpl)


n. 8 dl valmista, kylmää perunamuusia (mikäli teet maidottomia ja vegaanisia rieskoja, tulee muusin olla myös maidotonta)
n. 8 dl vehnä- tai ohrajauhoja (tai gluteiinitonta jauhoseosta)
2 dl maitoa (mm. kaura- ja riisimaitokin käyvät) tai vettä
2 rkl rypsiöljyä (tai sulatettua voita)
1 tl suolaa

Ensin mainittakoon, että taikina on pitkälti muunneltavissa... jauhoja voi vaihdella ja jauhojen määrä ei ole kovin tarkkaa... taikina voi olla vähän löysempää tai tanakampaa, hyvät rieskat syntyvät molemmista! Ja samaa ohjetta soveltamalla syntyy rieskat myös porkkana-, bataatti-, yms. juures-soseista. Kokeile!

Laita ensin uuni kuumenemaan 250-275 asteeseen. Sekoita kulhossa kaikki rieskan ainekset käsin. Älä vaivaa, sekoita vain sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti. Taikina saa olla pehmeää.

Ota taikinasta n. mandariinin kokoisia paloja ja taputtele ne jauhoja apuna käyttäen suoraan leivinpeltille ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskat tiheästi haarukalla, jotta ne eivät ala kupruilla uunissa. Paista kuuman uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi (n. 10 minuuttia).

Tarjoa rieskat vastapaistettuina ja peittele loput hyvin, koska rieskat kuivuvat helposti.

Kommentit

Suositut tekstit