Kesän ensimmäinen mansikkakakku

Ihana kesä ja kesäloma lopuillaan. Lomaan on kuulunut reissua toisen perään ja uusia makuelämyksiä siellä ja täällä. Mm. Ahvenanmaalla ahvenanmaan pannukakkua ja maailman parasta suklaakakkua (kladdkaka) Stickstuganissa sekä paikallisen kalastajan savustamia ahvenia ja tuoreita mansikoita torin reunalla. Pohjois-Karjalassa äidin herkkupatojen ääressä ja torilla pääsin syömään Marttojen leipomia makoisia karjalanpiirakoita. Kesään kuuluu aina ehdottomasti tuoreet marjat, kukin vuorollaan. Mansikka-aika alkaa olla kohta parhaimmillaan ja niinpä ostimme 5 kg laatikon mansikoita ihan tuoreeltaan syötäviksi ja tietenkin suunnitelmissa oli myös kesän ensimmäinen mansikkakakku. Poikani olisi halunnut jonkinlaisen paistettavan juustokakun (ilmeisesti jokin aika sitten leipomani raparperijuustokakku oli niin mainio, että uusinta mansikkaversiona olisi kai ollut paikallaan :) ), mutta kaupassa muistelin reseptin väärin ja ostamieni ainesten myötä valmistui alla olevan ohjeen mukainen hyydytettävä mansikkakakku, joka olikin aivan ihana! Lisäksi tämän kakun teko on helppoa, joten eikun kaikki leipomaan kesäisen ihanaa mansikkakakkua. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä, mutta tein pieniä hienosäätöjä, alla oma versioni.

Mansikka-Mariannekakku (n. 12 palaa)

Pohja:
200 g Marianne-täytekeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte:
3 1/2 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jugurttia
1/2 dl tomusokeria
3 rkl hunajaa
1-2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl soseutettuja mansikoita
6 liivatelehteä

Koristeluun:
Tuoreita mansikoita
Tuoreita yrttejä, esim. minttua 

 Ensialkuun kommentti erityisruokavalioita noudattaville. Tästä ohjeesta saa helposti munattoman/gluteiinittoman vaihtamalla pohjaan käytettävät keksit ruokavalioon sopiviksi. Mikäli pohjan tekee esim. gluteiinittomista Digestive-kekseistä, kannattaa voita laittaa enemmän kuin yllä olevassa ohjeessa (n. 75 g) ja lisäksi lisätä pohjan sekaan Marianne-rouhetta 1 dl (tai murskattuja Marianne-karkkeja), niin pohjaan tulee oikeanlainen maku :)

Valmista ensin pohja: Muskaa täytekeksit ja sulata voi. Sekoita voisula keksimurskan joukkoon. Pingota halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokan pohjan päälle leivinpaperi. Kaada keskimurut vuokaan ja tasoittele vuoan pohjalle. Täytekeksejä käytettäessä pohjaa ei kannata taputella kovin tiiviiksi, koska muuten pohja kovettuu todella kovaksi. Kevyt tasoittelu riittää. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa sokerit, hunaja ja turkkilainen jugurtti. Ota soseutettua mansikkaa n. 1/2 dl verran ja kuumenna. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne kuumaan mansikkasoseeseen. Mikäli liivatteet ei täysin sula kuumaan mansikkaan, voit vielä lämmittää seosta varovasti mikrossa/liedellä, kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet. Kaada liivateseos sitten täytteen joukkoon samalla nuolijalla tai lusikalla käännellen. Sekoita täyte tasaiseksi ja lisää täytteeseen vielä melkein kaikki soseutetut mansikat ja sekoita. Säästä n. 3 rkl mansikkasosetta pinnan koristeluun.

Mikäli haluat koristella kakun reunat mansikoilla, viipaloi muutama mansikka ja asettele irtovuoan reunoille ennen kuin kaadat täytteen keksipohjan päälle. Reunan koristelun voi toki jättää tekemättäkin. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita täytteen pinta ja koristele lopulla mansikkasoseella esim. pursottamalla sosetta pussista, josta on nurkka leikattu auki. Laita sitten kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.

Irroita kakku vuokasta vetämällä esim. veitsellä reunaa pitkin niin, että kaku irtoaa vuokan reunoista. Irroita sitten reunus ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla ja tuoreilla yrteillä niin halutessasi.


Kommentit

Suositut tekstit