Marttojen keittiössä - kokataan nyhtökaurasta

Nyhtökauraa.

Kokoonnumme Marttojen kanssa säännöllisesti ja kokkausiltoja pidämme silloin tällöin. Koitamme aina keksiä uusia juttuja kokeiltavaksi ja tällä kertaa kokkailimme nyhtökaurasta. Itsekään en ollut aiemmin siitä tehnyt mitään, joten tämä oli minulle, ja monelle muullekin iltaan osallistuneelle Martalle, uusi tuttavuus. Vielä viimevuoden puolella nyhtökaura tuntui olevan aika vaikeasti kaupoista löytyvä elintarvike, mutta tämän vuoden alusta olen nähnyt sitä useasti jopa meidän pienessä lähi-K-kaupassa!

Tämän kirjan ohjeilla kokkasimme.

Illassa kokkaamamme ruuat olivat kaikki Maija Itkosen ja Reetta Kivelän kirjasta Nyhtökaura. Teimme juures-nyhtökaurapihvejä, pasta bolognesea ja nachopeltin. Kaikki ruuat olivat oikein maukkaita, mutta suosikkini oli ehdottomasti nachopelti. Oman, hyvin suppean kokemukseni mukaan nyhtökauraa kannattaa maustaa reilusti ja siksi varmaan tuo nachopeltikin oli suosikki näistä kokkaamistamme ruuista.

Nachopelti uunista ulos.

Nachopelti 2-3:lle 

250g tomaatti-nyhtökauraa
1tl paprikajauhetta
1/4 tl cayennepippuria
1/2 tl mustapippuria
1 punasipuli
250 g kirsikkatomaatteja
200 g nachoja
1 prk salsakastiketta
250 g cheddarjuustoa raasteena
1/2 - 1 prk jalapenoja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori sipuli ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi tai puolikuiksi. Kaada nyhtökaura kulhoon ja hienonna sen rakennetta haarukalla. Sekoita joukkoon cayennepippuria ja mustapippuria. Huuhdo ja puolita kirsikkatomaatit.

Levitä noin puolet nachoista uunipeltille leivinpaperin pälle tai uunivuokaan. Lisää nachojen päälle salsakastiketta, juustoraastetta, nyhtökauraa, sipulirenkaita, tomaattia ja jalapenoja. Tee toinen kerros samalla tavalla eli ensin nachoja ja päälle salsakastiketta, juustoa, nyhtökauraa... Paista uunissa n. 15 minuuttia, kunnes ainekset lämpenee, juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä.

Tarjoa nachopelti lämpimänä esim. guacamolen kera.

Täysjyväpastaa ja bolognesekastike nyhtökaurasta.

Juures-nyhtökaurapihvit.


Kommentit

Suositut tekstit