The SIMA - ohje

Kohta alkaa olla kiire siman teon kanssa, mikäli haluaa tätä juomaa maistella virallisena juhlapäivänä eli Vappuna. Poikani sanoin viime viikolla, että teethän taas simaa ja juurikin siis sitä inkiväärisimaa. Kyllä tietenkin teen, eipä ole taidettukaan perinteistä simaa tehdä sen jälkeen, kun tätä ensimmäisen kerran tehtiin seitsämän vuotta sitten. Vahva suositus siis tälle juomalle, inkiväärinystävät tykkää takuuvarmasti!
Inkiväärisima 8-9 litraa


Sankollinen vettä (8-9 litraa)
1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg hienoa sokeria
1 dl (juoksevaa) hunajaa
n. 100-150 g tuoretta inkivääriä
2 kpl (luomu) sitruunaa
n. puolikkaan herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

Lisäksi pulloihin:
n. kourallinen rusinoita
10 tl hienoa sokeria

Ota esille elintarvikekäytössä ollut sanko, ei siis missään tapauksessa mitään lattianpesusankoa, vaikka sitä kuinka olisikin puhdistellut. Esim. kesällä marjanpoiminnassa käytetty sanko on ihan hyvä. Sankon puutteessa tai pienempää määrää tehtäessä myös esim. iso teräskattila käy hyvin tähän tarkoitukseen.

Kaada sankon/ison astian pohjalle sokerit. Kuori tuore inkivääri ja viipaloi/paloittele lastuiksi tms. pieniksi paloiksi. Heitä sankoon. 

Kuumenna esim. vedenkeittimellä tai kattilassa 3 litraa vettä (vedenkeittimellä tämä tapahtuu siis n. litra kerrallaan riippuen keittimen koosta). Kaada kiehuva vesi sokereiden ja inkiväärin päälle. Sekoita vähäsen. Kaada sitten sankoon 5-6 litraa kylmää vettä eli sen verran, että sanko tulee lähes täyteen. Lisää sitten hunaja ja 2 sitruunan mehu (tai yhden sitruunan mehu ja toinen sitruuna viipaleina liemeen, niinkuin minä tein). Kokeile veden lämpötilaa. Kun lämpötila on n. 37 asteista eli kädenlämpöistä liuota sekaan vielä murunen hiivaa. Sitä tarvitaan oikeasti vain murunen, ettei juoman käyminen ole liian voimakasta.

Jätä sima n. yhdeksi vuorokaudeksi huoneen lämpöön. Seuraavana päivänä ota esille iso astia, siivilä,  suppilo, kannu tms. ja tyhjiä pulloja 8-9 litran verran. Tiputa jokaiseen pulloon muutama rusina ja suppilon avulla jokaiseen pulloon n. 1 tl hienoa sokeria. Siivilöi sitten sima isoon astiaan ja kaada sitten kannua tms. ja suppiloa apuna käyttäen pulloihin. Sulje pullot ja laita kylmään (kellariin tai jääkaappiin) noin viikon ajaksi. Jos käytät patenttikorkillisia tosi tiiviitä pulloja, niinkuin minulla on, kannattaa ehkä muutaman päivän kuluttua hieman avata jotain korkkia (tiskialtaan päällä!!) ja tarkistaa paljonko pullossa on painetta. Pullot voivat oikeastikin räjähtää, mikäli käyminen pääsee kunnolla vauhtiin. 

Tarjoa Vapun virkistävänä juomana vaikkapa munkkien kanssa, mutta oikeasti tämä sima käy kyllä juomaksi vaikka vappubrunssilla, on se vaan niin hyvää!

Kommentit

  1. Meikäläinen on ikuinen wannabe-simantekijä, joka ei oikeasti ole tainnut tehdä simaa vielä kertaakaan, vaikka joka vapun alla mietin, että tänä vuonna teen.. Edelleen on aloittamista vaille valmista, mutta kun näin taikasanan inkivääri, voipi olla, että tilanne muuttuu :). Kiitos siis tästä vinkistä ja iloista vappua jahka on sen aika!

    VastaaPoista
  2. Vähän myöhäisesti tässä vastailen. Toivottavasti tänä vuonna simanteko innosti, tuo inkivääri on kyllä ihana mauste monessa, myös simassa! Itsekin aina vapun alla mietin, että voi hitsi, kun se sima pitää tehdä, mutta loppupeleissähän tämä on tosi nopea homma ja lopputulos on kyllä aivan jotain muuta, mitä kaupan valmis-simat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit