Maailman paras gluteeniton piirakkapohja ja lohipiirakka

Aika paljon luvattu tuo maailman paras, mutta tämä aika varmasti on sellainen. Pohja on rakenteeltaan murea, mutta koossa pysyvä ja todella maukas. Jatkossa teen varmasti kaikki suolaiset piirakat tälle pohjalle, vaikkei perheessämme keliaakikkoja olekaan. Alkuperäinen ohje on gluteenittomasta keittokirjasta Rakkaudella, Malin.

Tällä kertaa leivoin peltillisen savulohipiirakkaa, ohje on siis leivinpeltin kokoiseen piiraaseen. Pyöreään piirasvuokaan ohje kannattaa puolittaa.



Gluteeniton savulohipiiras (leivinpeltillinen 16 palaa, puolita annos pyöreään piirasvuokaan)


Pohja:
200 g kylmää voita
100 g tuorejuustoa (maustamaton)
2 dl riisijauhoja
2 dl tattarijauhoja
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 rkl psylliumia
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
n. 500 g lämminsavulohta/kirjolohta
1 keskikokoinen purjo (hieman öljyä paistoon)
mustapippuria
puoli punttia tuoretta tilliä

Munamaito:
5 dl ruokakermaa (7-15%)
5 kananmunaa
n. 1/2 tl suolaa
n. 1/2 tl sokeria

Tee ensin pohja. Nypi pohjataikinan aineet vettä lukuunottamatta sekaisin murumaiseksi seokseksi. Voit käyttää myös esim. leikkuuterällistä konetta, jolla homma käy tosi nopeasti ja helposti. Lisää taikinan sekaan sitten hieman kylmää vettä ja sekoita nopeasti, jolloin taikinasta alkaa muodostua pallo.

Taputtele/kaulitse taikina leivinpaperin päällä leivinpeltin kokoiseksi levyksi. Voit kaulita taikinan sen verran suureksi, että piiraaseen tulee myös reunat. Pistele pohjaan tiheästi reikiä haarukalla ja paista sitä sitten 175 asteessa noin 10 min. Anna esipaistetun pohjan jäähtyä ennen täyttöä.

Paistoin aikana puolita purjo pitkittäin ja pese multa kerrosten välistä pois. Valuta. Viipaloi purjo sitten ohuiksi renkaiksi ja kuullota sitä muutama minuutti öljytyllä paistinpannulla. Laita sivuun odottamaan.

Revi savulohi paloiksi ja hienonna tilli.

Tee munamaito sekoittamalla kerma, munat ja mausta pienellä määrällä suolaa ja sokeria. Munamaidon ei tarvitse olla hirvittävän suolainen, koska savulohessa on valmiiksi suolaa.

Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle ensin paistettu purjo, sitten revitty savulohi ja ripota päälle tuoretta, hienonnettua tilliä maun mukaan. Kaada päälle sitten munamaito niin, että sitä tulee joka kohtaan.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 25-35 minuuttia, kunnes täyte näyttää hyytyneeltä (heilauta peltiä niin näet, vieläkö täyte on nestemäistä) ja pinta on saanut vähän väriä.

Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista, niin pohja pysyy kasassa. Säilytä jääkaapissa.


Kommentit

  1. Ihan mahtavan herkullisen näköinen ja kuuloinen piirakka!

    Mullakin on tapana tehdä pohjat gluteenittomina ihan muuten vaan. Ei tule yhtään sellainen ähky olo kuin normipiirakasta.

    VastaaPoista
  2. Näyttää herkulliselta. Tuota pohjaa pitää kokeilla. =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit