Värikkäät lohivartaat


Äitienpäivänä grillasimme pienelle porukalle ihania lohivartaita poikani parvekkeella. Ohje löytyi uusimmasta Maku-lehdestä 4/2018. Näissä viehätti sekä kauneus, että lohen marinadin mauste-tvisti, joka tulee vähän epätavallisesta mausteesta: kaardemummasta! Pakkohan näitä oli kokeilla, koska rakastan kaardemummaa. Vartaiden tikutus toki vei hetken aikaa, mutta loppupeleissä nämä sitten kypsyivätkin hetkessä ja vartaat maistuivat yhtä herkullisilta miltä ne näyttivätkin! Uusia pottuja ei äitienpäivänä ollut vielä tarjolla, mutta nyt niitä jo saa. Ne maistuisivat ihanasti näiden vartaiden kaverina sekä lisäksi voisi tehdä helpon ja nopean jugurttitartar-kastikkeen (jonka voi halutessaan tehdä myös vegaanisena).


Värikkäät lohivartaat 10-14 kpl 


Vartaisiin:
n. 1,5 kg lohifilettä
2-3 sitruunaa
2 nippua retiisejä
2 kurkkua (mahdollisimman kiinteitä ja aika ohkaisia)

Sitruunamarinadi:
6 rkl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu ja kuori
4 tl fariinisokeria
1 tl kurkumaa
1 tl kaardemummaa
1 tl suolaa
3 tl kuivattua timjamia (tai 3-4 rkl tuoretta)

Lisäksi:
Puisia vararstikkuja (tai metallisia, jos sellaisia omistaa)

Laita puiset varrastikut veteen likoamaan ihan ensimmäiseksi. Näin ne ehtivät vähän kostua, jolloin ne eivät syty grillissä tuleen ja ruokakin irtoaa liotetuista tikuista helpommin.

Sekoita marinadin ainekset. Leikkaa nahaton ja ruodoton lohifilee isohkoiksi kuutioiksi (n. 4-5 cm). Kaada marinadi lohikuutioiden päälle ja pyörittele sen verran, että marinadi sekoittuu kaikkiin kalapaloihin. Jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes valmistelet muut ainekset (jos annat kalojen marinoitua kauemmin, laita ehdottomasti jääkaappiin!).

Pese kaikki kasvikset ja sitruunat. Leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi. Puolita retiisit, mikäli ne ovat suuria. Höylää juustohöylällä kurkusta pituussuunnassa ohuita suikaleita. Kieritä sitten suikaleet rullalle. Jos kurkku on suuri ja keskiosa hyvin kostea, voi keskustasta olla vähän vaikea saada tikutettavia suikuloita. Silloin keskusta kannattaa jättää vaikka seuraavan aamupalan leipiin tai surautaa smoothieen.

Pujota varrastikkuihin vuorotellen lohikuutioita sitruunaviipaleita, kurkkurullia ja retiisejä. Grillaa vartaita kuumassa grillissä niin, että lohipalat kypsyvät jokaiselta sivulta, mutta jäävät keskeltä meheviksi. Vartaat grillaantuvat aika nopeasti!

Tarjoa esim. uusien, keitettyjen pottujen ja jugurttitartarin kera.

Jugurttitartar:
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 dl turkkilaista jugurttia (tai kaurafraichea)
2 rkl kapriksia
2 rkl sitruunanmehua
2 tl dijon-sinappia
ripaus sokeria
1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa

Sekoita tartarin aineksekset ja jätä odottamaan jääkaappiin.Kommentit

Suositut tekstit