Ihastuttava, haastava pumpulikakku (gluteeniton)


Eilen poikani kävi meillä leipomassa kaverilleen syntymäpäivälahjaksi porkkanakakkua sillä aikaa, kun itse olin joogaamassa. Kun tulin joogasta kotiin, leijui jo rappukäytävässä aivan ihastuttava kakun tuoksu minua vastaan! Illan mietin, että vieläkö pitäisi alkaa leipomaan jotain ihanaa, mutta se sitten jäi.

Tänään teimme avopuolisoni kanssa oikein hauskan kirpparikierroksen usealla oululaisella kirppiksellä ja olihan kivaa kierrellä kirppiksiä pitkästä aikaa. Mutta päivä venyi pitkälle iltapäivään ennen kuin päästiin kierros päätökseen ja oli jo aivan valtava nälkä, kun päästiin kotiin. Jälkkäriksi halusin leipoa jotain pientä ja kivaa (vieläkin kun oli mielessä eilinen ihana kakun tuoksu), joten päätin vihdoin testata pumpulikakkua. 

Tämä pumpulikakun leivonta jäi mieleeni viikko sitten, kun olin töissä paikallisessa ravintolassa ja roskienvientireissulla ravintolan pihalla, useasta muistotilaisuudesta tuttu pappi, pysähtyi juttelemaan. Hän kertoi äitinsä ihanasta pumpulikakusta, jota vanha äiti ei uskaltanut enää tehdä, koska pelkäsi sen epäonnistuvan. No, googlesta löytyi ohjeita ja useampi kertoi juurikin epäonnistuneensa tämän kakun kanssa! Kakku kuulosti kuitenkin niin ihanalta, että uskaltauduin yrittämään. Ensimmäisen 15 minuutin paiston jälkeen kakku näytti kohoavan vuoasta yli, kakun reuna oli n. 3 cm ylempänä kuin kakkuvuokan yläreuna! Kakku kuitenkin pysyi kauniisti vuoassa ja kun kakku oli kypsä, se oli taas laskeutunut juurikin kakkuvuoan korkuiseksi. 

Jouduin kumoamaan kakun hieman liian lämpimänä, jonka vuoksi kakku tietenkin takertui vähän vuokaan kiinni, mutta ulkonäön puutteista huolimatta kakku oli aivan ihana rakenteeltaan ja maultaan! Pumpulia, niinkuin nimensäkin kertoo. Tämä kakku on helppo, mutta vaikea... luultavasti tuurista kiinni onnistuuko, mutta suosittelen silti yrittämään ja kokeilemaan! Pienensin omaa kakkutaikinaa 1/3 "normaalista", koska minulla on ihania, valualumiinisia 7-8 dl kakkuvuokia, jotka ovat käteviä pienessä taloudessa. Alla ohje sekä pieneen, että suureen vuokaan.


 Pumpulikakku (pieni 5 hengen tai suuri 15 hengen kakku)


Pieni kakku (7-8 dl kakkuvuoka):                              Suuri kakku (n. 2 litran kakkuvuoka):
1 kananmuna                                                                  3 kananmunaa
1 dl sokeria                                                                     3 dl sokeria
1 1/3 dl perunajauhoja                                                    4 dl perunajauhoja
1/3 tl leivinjauhetta                                                         1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria                                                         1 1/2 tl vaniljasokeria
85 g kiehuvan kuumaa voita                                            250 g kiehuvan kuumaa voita
(2-3 rkl mantelilikööriä (Disaronno))                              (n. 3/4 dl mantelilikööriä (Disaronno)) 
                                                             Lisäksi vuokaan:
                                                              Nokare voita
                                                              (Gluteenittomia) korppujauhoja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Mittaa kulhoon perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Leivinjauheen kanssa tulee olla tarkkana.  Sitä ei kannata laittaa yhtään liikaa, koska kakku kohoaa todella paljon uunissa. Sulata voi pienessä kattilassa (tai mikroaaltouunissa). Voin tulee olla kiehuvan kuumaa lisättäessä taikinaan.

Voitele pieni tai suuri kakkuvuoka tosi huolellisesti voilla ja korppujauhota gluteenittomilla korppujauhoilla (tai tavallisilla, mikäli kakun ei tarvitse olla gluteeniton).

Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Laita sitten vatkain hitaimmalle nopeudelle ja lisää kerralla kaikki jauhot siivilän läpi. Sekoita sen verran, että seos on tasaista. Lisää sitten kerralla kiehuvan kuuma voi ja mikäli haluat, mantelilikööri. Sekoita vatkaimella/kääntele nuolijalla, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan. 

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla pientä kakkua n. 30 min. ja suurta kakkua n. 50 min.  Kokeile kypsyyttä coctailtikulla: kun kakkutaikinaa ei tartu tikkuun, on kakku kypsä. Ota kakku uunista ja anna sen rauhassa jäähtyä 20-30 minuuttia. Kumoa kakku vasta sitten vuoasta. Siivilöi kakun päälle tomusokeria.

Kakua voi maustaa myös esim. appelsiinin, limen tai sitruunan kuorella ja mehulla tai jättää kakku kokonaan maustamatta. Herkullista tästä tulee joka tapauksessa! (jopa silloin, jos kakku sitten kuitenkin kuohuu uuniin, tai tarttuu irrotettaessa vuokaan kiinni!).

Kommentit

Suositut tekstit