Kesän ihanin ja helpoin mansikkakakku

Perinteisesti teen joka kesä postauksen aiheena kesän ihanin (makea) leivonnainen, joka tällä kertaa on tietenkin mansikkakakku! Tämä kakku on sekä herkullinen, että todella helppo valmistaa. Uunia tässä ei nimittäin tarvita, koska kakku tehdään Savoiardi-kekseistä. Kakun tekeytymiseen kannattaa toki varata aikaa mielellään seuraavaan päivään, jolloin kosteus ja maut ehtivät tasaantua sopivasti. 

Valmistin tätä kakkua ihanille Tavis-naisille, joiden kanssa olemme kokoontuneet jo yli kahdeksan vuoden ajan, yhteensä 62 kertaa! Toivon tämän ihanan porukan kokoontumisten jatkuvan koko loppuelämämme ajan! 


Vaikka mansikka-aika alkaa olla jo vähitellen ohi, niin tämän kesän viimeisistä ja ihanimmista mansikoista kannattaa pyöräyttää vielä tämän ihana mansikkakakku. Alkuperäinen ohje on uusimmasta Maku-lehdestä (5/2019), mutta muuttelin vähän ohjetta ja marinoin marjat sekä käytin kokonaisen kermapurkin ja hieman enemmän mansikoita täytteeseen. Alkuperäisessä ohjeessa koristeeksi tuli mansikoita ilman marinointia, joten kakun voi tehdä toki niinkin.

Mansikkatiramisu (8 annosta)


Marinoidut mansikat: (ohjeen määrä on suurempi, vain osa mansikoista käytetään kakun koristeeksi ja loput voi vaikkapa syödä sellaisenaan tai kauravaniljakastikkeen kera jälkiruuaksi)

n. 1/2 kg mansikoita (kakun päälle tarvitsee vain n. 150 g marinoituja mansikoita).
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai ripaus jauhettua vaniljaa
3/4 dl sitruslikööriä, rommia TAI appelsiinimehua
(1 appelsiinin raastettu kuori)
muutama oksa vahvaa minttua (voi jättää poiskin, jos mintun maku ei miellytä)

Täyte:
150-200 g mansikoita
2 dl vispikermaa
250 g mascarpone
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset esim. marenkia varten. Pakasta, jos et heti tarvitse)
n. 1/4 dl sokeria
ripaus vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljatahnaa

Kostutus:
n. 3 dl jotain vaaleaa mehua (mansikka/raparperi/seljankukka tms.), halutessasi voi terästää mehua tilkalla sitruslikööriä tai rommia.

Lisäksi:
n. 30 kpl Savoiardi-keksejä
halkaisijaltaan n. 18 cm rengasvuoan reunaosa

Valmista kakku tarjoilua edeltävänä päivänä. Marinoidut marjat kannattaa valmistaa kuitenkin korkeintaan joitain tunteja etukäteen etteivät ne pehmene liikaa. Koristelussa voi toki käyttää tuoreita mansikoita ilman marinointia.

Valmista ensin kakun täyte: Vaahdota kerma. Laita toiseen kulhoon mascarpone, keltuaiset, sokeri ja vanilja. Vatkaa sähkövatkaimella/yleiskoneella, kunnes seos vaahtoutuu (n. 5-7 min). Kääntele kermavaahto mascarponevaahdon joukkoon varovasti käännellen. 

Viipaloi mansikat. Laita kostutusliemi laakeaan astiaan.

Rakenna kakku suoraan tarjoiluvadille. Laita vadille ensin irtopohjavuoan reunus (halkaisija n. 18 cm). Leikkaa reunalle tulevien keksien toinen pää tasaiseksi, jotta ne voi asetella helpommin pystyyn vadille (keksit saavat yltää irtopohjavuoan reunan yläpuolelle). Upota keksien tasaisempi puoli nopeasti kostutusliemeen ja laita keksit pystyyn rengasvuoan reunaa vasten kostutettu puoli sisään päin. Upota kakun pohjakerrokseksi tulevat keksit (n. 5 kpl, tähän voi käyttää myös leikatut pätkät) yksitellen kostutusliemeen kokonaan nopeasti. Lado kostutetut keksit sitten vieri viereen tarjoiluvadin pohjalle. Voit pätkiä keksejä tarvittaessa, ettei pohjaan jää kovin suuria aukkoja.

Lado keksien päälle kerros mansikkaviipaleita (puolet täytteen mansikoista). Levitä mansikkaviipaleiden päälle puolet mascarponetäytteestä ja tasoita. Tee sitten toinen kerros: kostutetut keksit (n. 5 kpl), loput mansikkaviipaleet ja päällimmäiseksi toinen puoli mascarponetäytteestä. Peitä kakku ja laita jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään tai vähintään muutaman tunnin ajaksi.

Ennen tarjoilua marinoi mansikat, mikäli niitä käytät: Kiehauta pienessä kattilassa vesi ja sokeri, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen liemeen likööri/mehu, appelsiinin kuori ja vanilja sekä hienonnettu tuore minttu. Kaada marinadi marjojen päälle ja sekoittele hellästi vähäsen. Peitä ja laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. 

Ennen tarjoilua poista kakun ympäriltä irtopohjavuoan reunus ja kippaa päälle joko tuoreita mansikoita taikka marinoituja mansikoita. Koristele kukilla tai mintun oksilla. 





Kommentit

Suositut tekstit