Lehtikaalia kahdella tavalla, muhennoksessa ja lämpimässä salaatissa

Olen lämmennyt aika hitaasti lehtikaalille. Ilmeisesti kaikki tummanvihreät kasvikset vaativat oman aikansa, mutta kun rakkaus syttyy, niin se on sitten menoa! Niinkuin esimerkiksi toissa vuonna, kun löysin ruusukaalin tai todella pitkä aika sitten, kun rakastuin parsakaaliin ja sitä rakastan yhä edelleen. Lehtikaalia olen välillä yrittänyt käyttää, mutten ole pahemmin innostunut. Mutta keväällä löysin New York Timesin ohjeen The Stew eli kikhernemuhennos, johon tulee myöskin lehtikaalia. Ja se oli sitten siinä! Kikherneet ovat olleet minun super-suosikkeja vegaanisista proteiineista jo pidemmän aikaa, joten lehtikaali oli tässä reseptissä vähän niinkuin sivuroolissa. Mutta jostain syystä juurikin tämän reseptin myötä lopulta innostuin lehtikaalista.


Nyt syksyllä tein vieraille kikhernemuhennosta ja koska siihen tulee vain osa lehtikaalipussin sisällöstä, etsin reseptin, johon sain upotettua loput lehtikaalista. Löytyi toinen suosikki, lämmin lehtikaali-granaattiomenasalaatti. Aa että, nämä ovat alkutalven herkkuja molemmat! Yhdessä tai erikseen, kokeilkaa vaikka!


The Stew eli kikhernemuhennos (4-6 annosta)

Raaka-aineet:
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria (myllystä)
2 prk (á 230 g) keitettyjä kikherneitä
1 1/2 tl kurkumaa
1/2 - 1 tl chililastuja tai tuoretta chiliä maun mukaan
2 prk (á 250 ml) kookoskermaa
n. 4 dl kasvislientä (käytin vettä ja  Knorrin Fond du chef)
2-3 lehtikaalin oksaa
1/2 ruukkua minttua
Tarjoiluun:
luonnonjugurttia tarjoiluun

kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipulit ja inkivääri pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit alkavat ruskistua. Varo polttamasta!

Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne pannulle. Mausta kikherne-sipuliseos kurkumalla ja chilillä. Paista kikherneitä pannulla noin 8 minuuttia koko ajan sekoitellen. Kikherneet paahtuvat, maustuvat ja saavat väriä. Ota tämän jälkeen noin 2 dl kikherneitä erilliseen kulhoon sivuun tarjoilua varten.

Murskaa osa pannulla olevista kikherneistä painelemalla niitä kauhalla/puulastalla. Tämä sakeuttaa muhennosta. Lisää kookoskerma ja kasvisliemi. Hauduta muhennosta noin 30 minuuttia, kunnes muhennos sakenee.

Revi tai leikkaa lehtikaalin oksista paksu lehtiruoti pois. Silppua lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää kaali muhennoksen joukkoon ja hauduta n. 5-10 minuttia, kunnes kaali pehmenee. 
Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Ripottele ennen tarjoilua muhennoksen pinnalle silputtu minttu sekä aiemmin sivuun otetut n. 2 dl kikherneitä. 

Tarjoile luonnonjugurtin kanssa. Riisiäkin voi kaveriksi keittää.


Lämmin lehtikaali-granaattiomenasalaatti (4-6 annosta)

Raaka-aineet:
n. 150 g lehtikaalia
1 punasipuli
250 g kirsikkatomaatteja
250 g feta- tai vuohenjuustoa
1/2 - 1 granaattiomenan siemenet
n. 1/2 dl oliiviöljyä
2 dl kalamata-oliiveja
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria (myllystä)
n. 4 rkl paahdettuja auringonkukan tai pinjansiemeniä (muutkin käy)

Huuhdo ja kuivaa lehtikaali, huuhtele myös kirsikkatomaatit ja valuta oliivit sekä juusto, mikäli käytät suolaveteen säilöttyä.

Revi/leikkaa pois lehtikaalin kova lehtiruoti ja paloittele lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit.

Irrota siemenet granaattiomenasta: Pyörittele hedelmää ensin pöytää vasten painaen reilusti, jolloin kuuluu "rutinaa" ja siemenet irtoavat hedelmän sisällä. Leikkaa sitten hedelmä kahtia ja raaputa siemenet irti pienellä lusikalla tai sormin suuren kulhon päällä. Valuta siemenet ja juo mehu, joka on todella terveellistä!

Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

Murustele/viipaloi juusto.

Paahda ensin kuivalla pannulla haluamasi siemenet. Siemenet paahtuvat tosi nopeasti, joten heiluttele pannua jatkuvasti. Kun siemenet ovat saaneet vähän väriä, siirrä ne sivuun odottamaan.

Kuullota sipuliviipaleita öljyssä SUURESSA reunallisessa pannussa keskilämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää paloiteltu lehtikaali ja paista 1-2 minuuttia, kunnes kaali alkaa pehmenemään (tämän huomaa mm. sitä, että kaali alkaa mennä kasaan ja tilavuus pienenee tosi paljon). Lisää pannulle kirsikkatomaatin puolikkaat sekä juusto. Paista vielä noin 1 minuutti, kunnes tomaatit lämpenevät ja juusto alkaa vähän sulaa.

Ota pannu pois liedeltä ja lisää oliivit, granaattiomenan siemenet, pippuria, sormisuolaa ja etikka. Sekoita. Kaada tarjoilukulhoon. Koristele paahdetuilla siemenillä.

Tarjoile lämpimänä lisäkkeenä.

Kommentit

Suositut tekstit