Parsarisotto

Parsa ei ole koskaan kuulunut minun lemppareihin. Sen maku on vain aivan liian mieto omaan makuuni. Silti joka kevät parsakauden alkaessa ostan sen yhden puntin ja valmistan siitä jotain, useimmiten vain paistan pikaisesti lisukkeeksi. Ihan hyvää, muttei mitään niin hienoa, että viitsisin useammin kuin kerran vuodessa parsaa valmistaa.

Karanteeni-aika on muuttanut kaikkien elämää ja meidän Tavis-porukkammekaan ei ole päässyt tästä (ja ehkä vähän muistakin) syystä kokoontumaan aikoihin. Keksimme kuitenkin, että pidetään illallis-tapaaminen etänä, jokainen omasta kotoa! Normaalisti kokoonnumme vuorotellen jonkun luokse syömään, mutta nyt jokainen valmisti illallisen itselleen (ja perheelle toki siinä sivussa) ja videoyhteyden kautta istuttiin yhdessä iltaa. Olipa todellakin hauskaa! Tästä päätettiin tehdä uusi normaali meidän Tavis-porukan kesken.

Illalliseksi halusin valmistaa satokausi-teemalla alku- pää- ja jälkiruuan ja mikäs tässä hetkessä olisikaan enemmän satokaudessa, kuin juurikin parsa! Googlailin ja päädyin parsarisottoon, ihan vaan sen vuoksi, etten ole oikeaoppista risottoa kovinkaan usein valmistanut. Tein lähes täysin täältä Hannan soppa-blogista löytämäni parsarisoton ohjeen mukaisesti. 

Risotto onnistui mielestäni todella hyvin ja rehellisesti voin sanoa, että tämä oli ensimmäinen parsaruoka, jota olisin voinut tehdä heti seuraavana päivänä uudelleen! Todella hyvää. 
Risotosta on olemassa monta myyttiä ja yksi niistä on, että risotto ei odota ruokailijaa vaan ruokailija odottaa risottoa. Tämä pitää oikeasti paikkansa. Itsellä käytännön syistä risotto joutui odottelemaan n. 15 minuuttia ja rakenne siitä jonkin verran kärsi. Mutta tämän muistan ensi kerralla, koska parsarisottoa teen kyllä varmasti uudestaan!

Parsarisotto (4:lle)


Pyree:
500 g vihreää parsaa
25 g voita
1/2 dl kermaa
n. 1-2 tl sitruunasta puristettua mehua

Risotto:
2 salottisipulia
kunnon loraus oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
n. 7 dl kasvislientä (tein fondista)
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl basilikaa hienonnettuna
1 dl pecorinoa raasteena (tai muuta vastaavaa kovaa, hyvin sulavaa juustoa)

suolaa
mustapippuria

Valmista ensin pyree. Huuhtele parsat ja leikkaa kova tyvi pois. Leikkaa sitten nipusta nuppupäät irti (n. 3-4 cm). Jätä nuput sivuun odottamaan. Pätki varret pieneen kattilaan ja laita vettä sen verran, että varret juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi (n. 5 min, ei tarvitse olla ihan mössöä, ettei aromit ja väri häviä). Siivilöi vesi pois (säästä vesi, voit käyttää sen risottoon). Laita keitetyt parsat, kerma, voi ja pieni rutistus sitruunasta (mehu) blenderiin tai korkeaan astiaan, missä voit surauttaa ainekset sileäksi pyreeksi. Jätä pyree sivuun odottamaan risoton valmistumisen ajaksi (pyree lisätään lopuksi).

Valmista sitten risotto. Kuori ja hienonna (salotti) sipulit hienoksi. Kuumenna vesi ja tee kasvisliemi valmiiksi odottamaan, tarvitset sitä kohta (itse käytin fondia liemen valmistukseen). 

Lorauta korkeareunaiseen paistinpannuun tai kattilaan oliiviöljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Älä kuitenkaan ruskista. Lisää sitten riisit ja kuullota riisiä, kunnes se alkaa muuttua läpikuultavaksi. Kaada sekaan valkoviini ja anna imeytyä riisiin koko ajan rauhallisesti sekoitellen. Kun viini on imeytynyt, ala lisäämään kuumaa kasvislientä 1-2 dl kerrallaan. Sekoittele välillä ja anna liemen imeytyä riisiin aina ennen seuraavan erän lisäämistä.

Risoton poristessa kuumenna paistinpannu ja siinä oliiviöljyä. Paista alussa sivuun laittamasi parsojen nuput nopeasti napakan kypsiksi. Parsat voi halkaista myös pitkittäin, niin ne paistuvat nopeammin. Mausta kypsät nuput suolalla ja pippurilla ja anna odotella risoton valmistumista.

Kun risotto alkaa olla al dente, eli kypsää, mutta vielä vähän purtavaa, lisää sekaan alussa tekemäsi parsapyree, pecorinoraaste, sitruunankuori ja hienonnettu basilika. Kuumenna vielä. Maista ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria tarvittaessa. Annostele lautasille ja asettele paistetut parsanuput annoksen päälle. Voit myös ripotella päälle vähän lisää juustoraastetta sekä tuoretta basilikaa.

Tarjoa välittömästi.

Kommentit

Suositut tekstit