Vimmaa, Voimaa ja Valoa joogaretriitti Rokualla - Mokkapalat (vegaaninen ja gluteeniton)

 Päädyin viikonloppuna yllättäen joogaretriitille, kun ystäväni soitti ja toivoi, että tulisin tapahtumaan kokkailemaan ja leipomaan alkuperäisen kokin sairastumisen vuoksi. Hetki piti miettiä asiaa, koska kutsu tuli vain pari päivää ennen tapahtuman alkua ja kevät on ollut tosi kiireistä muutenkin. Mutta tiesin jo aika pian, että suostun. Olen nimittäin vähän sellainen virran mukana menijä, suunnitelmat voi aina laittaa uusiksi, kun mahdollisuus uuteen seikkailuun tulee kohdalle! Perjantaina siis hyppäsin suoraan töistä ystäväni kyytiin ja hurautimme Rokuan kansallispuiston syliin, NMKYn leirikeskukseen.

Tämä Vimmaa, Voimaa ja Valoa joogaretriitti järjestettiin nyt kymmenennettä kertaa kahden ihanan naisen voimin. Retriitin ohjelmaan kuului lempeitä joogahetkiä sisällä ja ulkona, afrotanssia, metsähetkiä ja sointukylpyjä sekä saunaa, uintia, nuotiolla istuskelua ja maistuvaa ruokaa. Itse ohjelmaan ehdin osallistua onneksi välillä, mutta pääosin viikonloppu vierähti keittiöhommissa. Mutta niinkuin minut tuntevat tietävät, tykkään keittiöhommista. Tällä kertaa jännitysmomenttina oli toki se, että valmistautumisaika oli hyvin lyhyt ja ruoka valmistettiin pitkälti jo suunnittellun menun mukaan, mutta omiakin pieniä säätöjä mukaan mahtui ja toisten resepteistä ja kokkauksista saa aina itsellekin hyviä vinkkejä! Keittiössä nimittäin hääri mukana myös toinen retriitin järjetäjistä ja mm. viimeisen retriittipäivän lounas tehtiin hänen kanssaan yhdessä periaatteella: Sosekeitto, johon käytettiin viikonlopun kaikki jäljellä olevat kasvikset. Keitosta tuli ihanaa! 


Lauantaina leivoin kahville mokkapaloja Erikoisen hyvää -blogin ohjeen mukaan. Näistä tulikin tosi hyviä, vaikka ohje oli sekä gluteeniton että vegaaninen. Ei toki, että gluteeniton ja vegaaninen voisi olla yhtä hyvää kuin tavanomainen leivonnainen, mutta erityisesti gluteenittomuus tuo leivontaan usein omat haasteensa. Mutta nämä mokkapalat olivat todella maistuvat, vaikka gluteenitonta ruokavaliota ei noudattaisikaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Alkuperäinen ohje oli pienempään vuokaan, mutta alla itse käyttämäni 1,5x ohje (kuorrute 2x), josta tuli sopivasti leivinpeltin kokoinen taikina.


Mokkapalat, leivinpeltillinen (noin 30 palaa)

Pohja:
300 g maidotonta margariinia (sininen Keiju)
3 dl sokeria
5 dl täysirasvaista kookosmaitoa (tai mantelikermaa)
6 dl gluteenitonta jauhoseosta (vaalea)
1,5 dl kaakaojauhetta
1 dl perunajauhoja 
2,5 tl leivinjauhetta
2,5 tl vaniljasokeria
2 tl psyllium-jauhetta
pieni ripaus suolaa

Kuorrute:
6 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
4 rkl sulatettua maidotonta margariinia (sininen Keiju)
n. 6 rkl vahvaa kahvia

Koristelu:
kookoshiutaleita

Tee ensin pohja: Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää sitten sokeri-margariinivaahtoon vuorotellen kookosmaitoa/mantelikermaa ja jauhoseosta samalla koko ajan vatkaten. Kun kaikki ainekset on lisätty, kaada taikina leivinpaperin päälle leivinpeltille.

Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20-30 minuuttia. Kun tikulla tökkäämällä keskelle leivonnaista ei tikkuun tartu kosteaa taikinaa, on leivonnainen valmis.

Anna mokkapalojen jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista pohjan jäähtyessä kuorrute: Mittaa astiaan tomusokeri ja kaakaojauhe, sekoita sekaisin. Sulata margariini, kaada se kahvin kanssa tomusokeri-kaakaoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi, notkeaksi kuorrutteeksi. 

Kaada kuorrute kakkupohjan päälle. Levitä veitsellä tasaisesti koko levylle. Ripota lopuksi pinnalle koristeet, esim. kookoshiutaleet. Anna kuorrutteen hieman kovettua ennen paloiksi leikkaamista.


Kommentit

Suositut tekstit