Juustopiiras (gluteeniton, laktoositon)

 Viikko sitten sain kylään ihanan naisporukan, ystäviä elämän eri vaiheilta. Mikä ihana syy leipoa! Ensin suunnittelin jotain muuta, mutta ajan puutteen vuoksi päädyin leipomaan mokkapaloja ja juustopiirasta. Oikeastaan tämä oli juustokakku, mutta juustokakusta tulee helposti mieleen makea versio, kun tämä puolestaan oli suolainen "kakku". Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tällaista leivoin ja lopputulos kyllä yllätti ihanuudellaan. Helppo ja suhteellisen nopea valmistaa ja oikein maistuva tarjottava suolaiseksi kahvipöytään tai vaikka iltapalalle.

Piiraan päälle tein vielä helpon salaatin, joka kyllä kruunasi lopputuloksen. Jos ei tarvitse olla gluteenitonta, pohjaan voi käyttää myös tavallisia digestive-keksejä. 

Alkuperäistä ohjeen lähdettä en valitettavasti muista, koska olin ottanut reseptistä vain kuvan kännykkään.

'

Juustopiiras (8-10 hengelle kahvipöytään)

Pohja:
1 pkt (160 g ) digestive-keksejä (gluteeniton)
100 g sulatettua voita (laktoositon)

Täyte:
200 g fetaa (laktoositon)
3 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
250 g mascarpone juustoa (laktoositon)
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
kourallinen hienonnettua ruohosipulia

Salaatti piirakan päälle (+ vähän eksraa tarjolle):
250 g kirsikkatomaatteja
kasa salaattisekoitusta tai rucolaa ja basilikan lehtiä (n. 50-100 g)
Loraus hyvää oliiviöljyä (n. 0,25 dl)
Mustapippuria myllystä
ripaus sormisuolaa

Koristeeksi/päälle:
Balsamicoa
Basilikaa

Tee ensin piiraan pohja: Murskaa keksit joko koneella tai laittamalla keksit kaksinkertaiseen muovipussiin ja hakkaamalla niitä kaulimella, kunnes isoja paloja ei enää ole. Kaada keksimurujen päälle sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Pingota n. 24 cm halkaisijan rengasvuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele sitten keksimuru-voiseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.

Valmista täyte rikkomalla munat kulhoon ja vatkaamalla kevyesti rakenne rikki. Lisää sitten tuorejuusto ja mascarponejuusto, sekoita tasaiseksi seokseksi (käsivispilä on tähän hyvä). Lisää täytteeseen lopuksi vielä murusteltu fetajuusto, hienonnettu ruohosipuli ja suolaa ja pippuria. Sekoita vielä tasaiseksi.

Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa n. 40 minuuttia. 

Jäähdytä piiras ja laita sitten jääkaappiin viilenemään. Mielellään seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua tee vielä salaatti: puolita kirsikkatomaatit. Sekoita salaatti-sekoituksen ja basilikan lehtien kanssa. Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja ripottele sekaan vielä mustapippuria ja sormisuolaa. Nosta kunnon keko salaattia juustopiiraan päälle. Koko salaatti määrä ei ehkä piiraan päällä pysy, joten voit nostaa lopun salaatin kulhossa tarjolle.

Viimeistele valuttamalla salaattikeon päälle balsamico-raitoja ja koristele basilikan lehdillä. Tarjoile suolaisena kahvipöydän herkkuna tai iltapalana.








Kommentit

Suositut tekstit