tiistai 31. tammikuuta 2012

Viikkojen 02-03/2012 liikkumiset

On tainnut pakkanen hyydyttää tämän liikkujan! Ei tosissaan, ajan ja tarmokkuuden puute sen on tehnyt. Mutta olen löytänyt uudelleen vanhan lajin, sisäpyöräilyn (siis entiseltä nimeltään spinning). Vuosia sitten olin oikea himo-spinningissä kävijä, monta kertaa viikossa piti polkemaan päästä. Nyt käymälläni salilla alkoi sisäpyöräilyt, joten sitäpä kokeilemaan ja kipinä kyllä syttyi heti. Tai käytiinhän me jo joulun välipäivinä Pingviinin kanssa yhdellä sisäpyöräilytunnilla ja kyllähän se vaan ihanaa puuhaa on (moni voisi luulla tylsäksi, mutta jos on hyvä ohjaaja ja hyvät musiikit niin huippu-hommaa, ainakin minusta!). Tanssilliset tunnit on kyllä edelleen minulle ehkä niitä mieluisimpia ja myös moni muu laji on kyllä aivan huippua, mutta mukavaa vaihtelua tuo sisäpyöräily tuo liikkumiseen.

Viime viikolla siis urheilut oli ma & su sisäpyöräilyä 45 min ja torstai-aamuna kävimme Lennun kanssa klo 7:00 pyöräily 30 min & bodyPump 30 min tunnilla, ihan huippua! :) Toissaviikon urheilutkin olivat vain sisäpyöräilyä ja vähän kävelyä + viikonlopun Ruka-reissun hiihto-päivä sunnuntaina (3 tunnin lenkki), joka olikin kyllä aivan ihanaa. Tuollaisiin maisemiin kun pääsisi hiihtämään joka viikko...

Tämä viikko on jumppien osalta ihan toivotonta, koska alkuviikon olen iltavuorossa töissä ja loppuviikon vietän sitten Keski-Suomessa opiskelujen parissa. Mutta jospa edes sunnuntaina pääsisi sitten jumppaankin :)

Nyt eikun vaatetta reilusti ylle ja tarpomaan  -20 asteen pakkasessa töihin! Pojalle aamulla tuumin, että eikös vaan ole ihana, että välillä on "vähäsen" kylmempää.. oli samaa mieltä minun kanssa :)

Pirtsakkaa alkanutta viikkoa kaikille!

lauantai 28. tammikuuta 2012

Viikon valinta vko 4: Chorizo

Pingviini valitsi tämän viikon haaste-raaka-aineen, joka oli Chorizo-makkara. Kyseinen raaka-aine on minulle itselle aika tuntematon, en ole sitä kuin pari kertaa käyttänyt. Ihan hyviä ruokia olen siitä saanut aikaan (ainakin omasta mielestäni), mutta aika vähän käytämme makkaraa, joten siksi tuota Chorizoakaan ei ole tullut sen enempää kokeilleeksi.

Chorizo on siis Espanjasta kotoisin oleva, ilmakuivaamalla tai savustamalla kypsytetty makkara, joka on maustettu reippaasti mm. jauhetulla paprikalla. Raaka-makkaranakin tätä ilmeisesti jostain saa, mutta ainakin itse käytin kypsytettyä versiota, jota saa varmaan nykyisin jo lähes kaikista isommista marketeista.

Alkuperäinen ohje löytyy maikkarin sivuilta, mutta vähän muuttelin ohjetta (alla siis oma versioni). Tämä valmistui suht helposti ja nopeasti eli sopiva myös arkiruuaksi!


Chorizo-pasta (4-5:lle)

 Chorizo-kastike:
n. 1 rkl (luomu) oliiviöljyä
200 g chorizo-makkaraa
3 (luomu) valkosipulinkynttä
n. 3 rkl (luomu) tomaattipyrettä
3 dl (luomu) ruokakermaa
n. 2 rkl (luomu) kapriksia
n. 10 kpl (luomu) oliiveja
200 g (luomu) luumu- tai kirsikkatomaatteja
n. 1/2 - 1 tl rouhittua (luomu) mustapippuria
n. 1-2 dl (luomu) parmesaani-raastetta
1-2 dl tuoretta, silputtua (luomu) basilikaa

Lisäksi:
400-500 g (luomu) täysjyväspagettia tai penneä
suolaa pastan keitinveteen

Aloita valmistelemalla ainekset: Siivuta chorizo n. 1/2 cm paksuisiksi siivuiksi, silppua valkosipulinkynnet, puolita tomaatit ja oliivit (voi jättää tietenkin myös kokonaisiksi, jos haluaa) ja raasta parmesaani.

Laita suureen kattilaan vettä ja laita vesi kiehumaan juuri ennen kuin aloitat kastikkeen valmistamisen. Näin pasta on kypsää suunnilleen samaan aikaan kuin kastike valmistuu. Keitä pasta kypsäksi (al dente) pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta kypsästä pastasta vesi pois (tämän vaiheen tulisi siis tapahtua siinä kastikkeenteon loppupuolella).

Kaada pikkuisen oliiviöljyä (valurauta)pannuun ja lisää chorizo ja valkosipulisilppu. Pyörittele pannulla muutama minuutti, varo ettei valkosipuli pala. Lisää pannuun tomaattipyre ja pyörittele puolisen minuuttia. Varo taas, ettei pyre kärähdä. Lisää pannuun kerma ja keitä 5-10 minuuttia. Lisää aivan lopuksi puolitetut oliivit, tomaatit ja kaprikset sekä ripaus mustapippuria. Kuumenna vain vähän aikaa, ettei tomaatit mene mössöksi (minä keitin vielä muutaman minuutin ja tomaatit pehmenivät täysin).

Kaada kastike valutetun pastan joukkoon ja lisää samalla parmesaaniraaste ja silputtu basilika. Sekoittele ja tarjoa heti.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Kauneutta


Lauantaina iltapäivällä suunnistin Rukalle, minne poikani oli jo aamusta mennyt muutaman kaverinsa kanssa. Olin vuokrannut meille huoneiston yhdeksi yöksi ja nuoriso tietenkin lasketteli ja itse pääsin hiihtämään.

Tässä tullaan mäkeä alas.

 Tässä matkakumppanini, poikani (oikealla) ja viisi hänen kaveriaan.

 Minä hiihdin tänään kolme tuntia, n. 20 km lenkin. Kyllä meinasi kunto loppua kesken! Muutama kilometri reitistä oli mustalla merkitty (vaativa) ja siltä se kyllä tuntuikin! Pelkkää nousua yli puoli tuntia, mutta maisemat olivat aivan uskomattomia!


Myös hiihtokeli oli ihan hyvä, pakkasta n. 10 astetta ja lunta sateli vain vähäsen. Hiihtäjiä ei tuolla omalla reitilläni paljon ollut, vaativalla osuudella vain yksi ainoa hiihtäjä tuli minua vastaan (n. 1,5 tunnin aikana).


Tuonne pitää kyllä päästä hiihtelemään taas uudelleen.. tai Lappiin yleensä ottaen. Luonnon rauhaa, oikeasti hiljaista ja todella kaunista.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Viikon valinta vko 3: Kukkakaali

Pingviini ehdotti, että alettaisiko keskenämme haasteeseen, jossa vuorotellen valitaan jokin ruoka-aine, josta sitten kokkaillaan ruokaa ja postaillaan tulokset. Yllytyshulluna tietenkin lähdin haasteeseen mukaan ja sain ensimmäisenä valita ruoka-aineen viikolle, joka oli siis yksi lempi-raaka-aineistani eli kukkakaali. Olen jo useita kukkakaali-ruokia postaillut tänne blogiin, mutta haasteessa pitää tehdä jotain ennen postaamatonta (tai näin ainakin olettaisin :) Ensin ajatuksena oli, että olisin tehnyt kukkakaali-parsakaalisosekeiton, mutta koska Pingviini ehti tekemään keittoa ensin, tekaisinpa kukkakaalista sitten muhennoksen.

Kukkakaalimuhennos (3-4 annosta)

1 (luomu) kukkakaali
1 punainen paprika
1 (luomnu) sipuli
1-2 (luomu) valkosipulinkynttä
1/2 pkt Koskenlaskija-juustoa (minulla oli viherpippuri)
2 dl (luomu) ruokakermaa
vähän vettä
(suolaa tarvittaessa)

Pilkjo kukkakaali kukinnoiksi, silppua sipuli ja valkosipuli ja paloittele paparika pieniksi kuutioiksi. Laita kattilaan 1-2 dl vettä ja kukkakaalinkukinnot. Keitä kukintoja n. 15 minuuttia ja lisää sitten silputut sipulit ja ruokakerma. Keittele vielä n. 10 minuuttia ja lisää sitten paloiteltu koskenlaskija ja paprikakuutiot ja keitä vielä hetki. Lisää suolaa jos tarvitsee (koskenlaskijasta tuli minulle riittävä määrä suolaa) ja tarjoa kasvisruokana tai lihan lisukkeena.

Ensi viikon ruoka-aineen valitseekin sitten Pingviini ja Satu lähtee meidän haasteeseen mukaan! :)

perjantai 20. tammikuuta 2012

Nro 500

Tämä on viidessadas postaus! Tuntuu isolta määrältä, jotenkin uskomattomalta, että noin monta postausta olen tänne blogiini naputellut. Päivittelyt on olleet kyllä viime aikoina vähissä, koska energiat on muutenkin olleet vähissä. Tänä iltana olen tuota energian vähyyttä pohtinut ja monta muutakin juttua on ollut mielessä. Niistä ehkä naputtelua tuonnempana...

Viikko sinällään on ollut oikein mielenkiintoinen. Poikani kanssa vietimme keskiviikko-illan oikein hauskasti, kierrellen vaatekauppoja, koska etsimme pojalle lukion vanhojenpäivään pukua. Aivan ihana on ollut nähdä hänen innostuksensa ja jännityksensä tuota päivää kohtaan. Vaatekauppaan ei aikaisemmin ole oikein innolla lähdetty ja mieluusti on vaatteet ostettu netistä. Helppoa ja vaivatonta! Mutta nyt, ei ole kuulunut poikkipuolista sanaa siitä, että vieläkö pitää sovittaa?!?! Onpas hankalaa ja tukalaa ja kuuma ja onko näitä nappeja tosiaan näin paljon?!? Ehei! Vaikka keskiviikko-iltana vietimme minun omallakin mittapuullani pitkän ajan vaatekaupassa niin eilen poikani kysyi koulun jälkeen, että äiti, mennäänkö taas sinne kaupungille niitä vaatteita etsimään? Eilen siis pukuvuokraamo ja vielä yksi vaateliike... ja tänään JÄLLEEN kaupungille! No, tänään kävimme vain nopeasti pukuvuokraamossa vahvistamassa varauksemme, koska poika päätyi sitten lopulta pukuvuokraamon frakkiin. Lisäksi kävimme ostamassa keskiviikkona varatut villakangastakin ja hansikkaat. Keskiviikko-iltana olikin jo löydetty ja ostettu kengät ja kalvosimennapit...



Keskiviikko-illan vaatekauppasovittelun ja kultasepänliikkeen jälkeen suunnistimme vielä syömään Viikinkiravintola Haraldiin. Annos oli niin suuri, ettei poikani oikein edes jaksanut syöä kaikkea! (kysesssä on siis 188 cm ja n. 90 kg kokoinen nuori, joten ruoka yleensäkin maistuu kohtalaisen hyvin!).

Lohta, siankylkirullaa, kanaa, pottuja parilla eri tavalla, haudutettuja juureksia ja kolmea eri kastiketta. Kyllä nälkä lähti!

Huomenna suunnistamme kohti koillista, viikonloppu vierähtää nuorisolla laskettelun ja itselläni mukavan ulkoilun ja luonnosta nauttimisen merkeissä. Kunhan huomisesta työvuorostani ensin selviydyn...

Mukavaa viikonloppua kaikille! Loppukevennyksenä vielä musiikkivideo, jonka tanssin Oulun lukiolaiset esittävät tänä vuonna vapaavalintaisena vanhojenpäiväntanssina.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Maa-artisokkakeitto ja lämpimät voileivät

Kävin tässä yhtenä aamupäivänä ystävättäreni Pirjon luona ja Pirjo oli tehnyt aivan uskomattoman ihanan makuista keittoa! Keitossa oli ainakin bataattia ja kookosmaitoa/kermaa ja tämän viikon ruokapiiri-tilauksessa tilasinkin bataatteja, jos jonkinlaista keittoa itsekin niistä sitten virittelisin. Pirjo on aivan uskomaton keittokokki ja kertoi maa-artisokkakeiton olevan ihan parasta. Siispä kaupassa nähdessäni maa-artisokkia päätin oikopäätä tehdä niistä keittoa!

Ohje löytyi Maku-lehden sivuilta. Lisukkeeksi tein lämpimiä voileipiä. Näitä olemme aina aika-ajoin pojan kanssa tehneet ja nämä ovat kyllä olleet todella menestys myös pojan kavereiden keskuudessa. Keitostakin tuli ainakin minun mielestä tosi hyvää. Valkosipuli tosin ehkä pikkuisen peittää hentoa maa-artisokan makua, joten ensi kerralla kokeilen ehkä ilman sitä. Tosin jos pitää valkosipulista (minä ainakin pidän!), niin kyllä tämäkin versio on hyvää.

Maa-artisokkakeitto (3-4:lle)

500 g maa-artisokkia
4 (n.200g) (luomu) perunoita (jauhoinen)
1 rkl (luomu) kasvisliemijauhetta
1 (luomu) valkosipulinkynsi
1/4 tl rouhittua valkopippuria
1-2 dl (luomu) kermaa
vettä

Kuori maa-artisokat ja laita heti kylmään veteen, koska ne tummuvat todella helposti. Kuori myös perunat ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kuorittu valkosipulinkynsi ja kasvisliemijauhe. Keitä, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat kypsiä (n. 15 min.).

Kaada keitinvettä hieman vähemmäksi (itse vähensin 2 dl), mutta säästä ylimääräinen vesi kuitenkin vielä, jos keitto on liian paksua. Soseuta ainekset kattilassa sauvasekoittimella (tai käytä blenderiä). Lisää sitten rouhittu valkopippuri ja kerma ja keitinvettä tarvittaessa. Tarjoile kuumana vaikkapa lämpimien voileipien kera.

Lämpimät voileivät (10-12 kpl)

10-12 palaa (luomu) paahtoleipää tai ruispaloja
1 prk Pirkka välimeren tahnaa (maustettua tomaatti-paprika-tahnaa, tms.)
n. 450 g maustamattomia broilerin suikaleita
2-3 rkl (luomu) soijakastiketta
rouhittua musta- ja/tai viherpippuria
1-2 rkl (luomu) oliiviöljyä
(luomu) juustoa (esim.  Arla-Kadett)

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen. Kaada paistinpannulle oliiviöljyä ja paista broilerisuikaleet kypsiksi. Mausta paistamisen loppuvaiheessa soijakastikkeella ja pippurilla.

Levitä leipäpalat leivinpeltille ja voitele leivät välimeren tahnalla. Levittele sitten leipäpaloille paistetut broilerisuikaleet ja laita päällimmäiseksi juustosiivuja tai -raastetta. Laita leivät muutamaksi minuutiksi kuumaan uuniin ja paista, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa kuumana tai kylmänä, keiton kaverina tai iltapalana.

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Viikon 01/2012 liikunta (ja mietteitä viimevuoden lopun liikkumisista)

Joulun alla ei paljon ehtinyt urheilla, mutta vuoden viimeisellä viikolla pääsin kokeilemaan uutta jumppaa nimeltä SH'BAM. Tuo jumppa on tanssillista jumppaa, mutta askelsarjat on helppoja ja hiki kyllä tuli! Samalla viikolla Pingviini pyysi minut tutustumaan eri salille, missä yleensä käyn. Kävimme  zumbassa ja oli aivan huippu-fiilikset, aivan samanlainen jännä tunne kuin aikojen alussa, kun aloin käydä jumpissa. Jännitti ennen tuntia ja sali missä kävimme, oli kyllä huippupaikka! Siellä voisi käydä enempikin, jos olisi rahaa.

Uudenvuodenaattona kävin ensimmäisen hiihtolenkin tälle talvelle. 10 km hiihdin ja tunti siihen meni, tasaista vauhtia, oikein ihanassa hiihtosäässä. Hiihtämässä pitää kyllä käydä enempi kuin viime talvena, sen päätin!

Tällä viikolla tuli kokeiltua Pingviinin kanssa toinenkin uusi jumppa VoimaHukka. Huh, olipas tehokasta perustreeniä, käsipainojen kanssa ja ilman. Kiitos Pingviinille ihanasta jumppaseurasta! Spinningissäkin käytiin yksi aamu, mutta se ei sinällään ollut mitään uutta, koska kumpikin olemme sitä joskus vuosia sitten harrastaneet enempikin.

Tässäpä yhteenvetoa vielä.

Tiistai: Spinning 45 min (aamu)
Torstai: BodyPump 1 tunti (illalla)
Sunnuntai: VoimaHukka 1 tunti

Vähäisiltä nuo jumppamäärät näyttävät puolen vuoden takaisiin määriin ja jos totta puhutaan niin kyllä kunnossakin urheilun määrän vähenemisen olen huomannut. Jospa tässä talven myötä myös liikkumiset taas lisääntyisivät ja kunto paranisi :)

Reipasta viikkoa kaikille!