Pataleipä

Taidan olla hieman jäljessä kokeilemassa näitä trendi-herkkuja. Tämänkin pataleivän suhteen olen miettinyt kokeilua jo vuoden päivät ainakin, mutta nyt lopulta syksyn saapuessa tein ensimmäisen pataleipäni ja eilen toisen. Kolmas leipä on kohoamassa :)

Mikä tästä tekee aivan mahtavan on ensinnäkin se, että taikinan tekoon kuluu aikaa tarvikkeiden etsiminen mukaan luettuna n. viisi minuuttia ja leipomisesta selviää yhtä lyhyellä ajalla, ellei lyhyemmälläkin. Kaikki aineet vain sekoitetaan, kohotellaan PIITKÄ aika ja lopulta taikina vaan pudotetaan kuumaan pataan paistumaan. Siinä kaikki! Lisäksi pitkä kohotus tuo leivälle aivan mahtavan, hieman hapanleipämäisen aromin. Meidän perhe tykkää tämän leivän mausta ja leipuri tykkää leivänteon helppoudesta :)

Itselläni on kannellinen valurautainen pata, mutta tämä onnistunee missä tahansa uunia kestävässä kannellisessa astiassa. Alla perusohje, jota olen muunnellut vaihtamalla 3 dl vehnäjauhoista vaikkapa ruisjauhoksi ja vehnäleseeksi, koska pelkässä valkoisessa vehnäjauhossa ei kuitua kovin paljoa ole.

Pataleipä, perusohje (1 leipä)

7 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
(kannellinen pata, mielellään valurautainen)
(öljyä padan voiteluun)

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää n. 42 asteinen vesi ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä kulho (tai käytä kannellista kulhoa) ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 10-24 tunnin ajaksi.

Laita valurautapata kylmään uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada taikina kulhosta reilusti jauhotetulle pöydälle tai esim. silikoniselle leivinalustalle ja muotoile taikinan reunoja nostelemalla pyöreähköksi leiväksi. Taikinaa ei missään vaiheessa vaivata. Ripota hieman jauhoja pinnalle ja anna leivän odottaa pöydällä, kunnes uuni ja pata ovat kuumat (n. 15-30 min.).

Nosta kuuma pata uunista ja voitele halutessasi öljyllä. Öljyäminen ei ole pakollista, leipä kyllä irtoaa kypsänä padasta muutenkin! Tipauta taikina jauhoisia käsiä apuna käyttäen tai vaikka leivinalustan avulla kuumaan pataan. Eikä haittaa vaikka takinamöykky tippuisi pataan vähän vinosti tai menisi mutkalle tai kaksinkerroin! Leivästä tulee komea joka tapauksessa! Laita vaan padan kansi päälle, pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Tämän jälkeen ota padasta kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia, jotta leipä saa kauniin värin.

Ota pata leipineen uunista ja kaada ritilälle jäähtymään. Laita tässä vaiheessa seuraava taikina tekeytymään, koska yksi leipä ei kauan riitä ;)


Pähkinäinen pataleipä (1 leipä)

4 dl vehnäjauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
1/2 dl vehnäleseitä
1 dl ruisjauhoja
(tai durum/ruisjauhojen tilalla vaikka spelttijauhoja)
2 dl saksan- tai hasselpähkinöitä
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä tai kivennäisvettä

Valmista samoin kuin perusleipä (ohje yllä).

Jouluinen pataleipä (1 leipä)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl aniksensiemeniä
1/2 tl pomeranssinkuorta
3 dl vettä
1/2 dl tummaa siirappia

Sekoita jälleen kuivat aineet kulhossa. Sekoita vesi ja siirappi ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Valmista leipä kuten perusohjeessa (ohje ylhäällä).

Kommentit

  1. No olishan tuo pitäny arvata, että Maku-lehdestä löytyy =D. Tässä muuten se kanakeitto systeemi. Jostain blogista oli, ei oo oma paitsi että punaisen currytahnan sijaan laitoin vihreää currya (ei edes ollut tahnaa).

    400 g broileria, ruskistetaan eka. Sitten 300 g valkokaalia suikaleina 1 sipuli silppuna ja 1 solo valkosipuli 3-5 min. Sitten 400g porkkanaa (en jaksanu noin paljoa pilkkoa!) 1-2rkl punaista currytahnaa (tämän siis unohdin kaupassa ja korvasin kotoa löytyvällä "vastaavalla" tuotteella) 1 tl sokeria, 1 tl suolaa ja taas keitellään 3 min. (huom. tarkka aika! ei vaineskaan) sitten lisätään 1 tl tuoretta inkivääriä (ok, laiton ehkä vähän enemmän) 3 dl vettä 1 kasvisliemikuutio ja 5 dl kookosmaitoa taas keitellään 5 min ja sitten ne aiemmin paistetut broilerit sekaan ja 5 minuuttia. Lopuksi laitoin nuudeleita ja odotin just ja just sen hetken, että ne pehmeni (vaati kyllä tahdonvoimaa tämä) tuoretta korianteriakin olisi voinut laittaa, jos olisi ollut, mutta ei ollut, en siis laittanut, en edes kuivattua! Hyi hyi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kakakeiton ohjeesta! Tuota on ehdottomasti kokeiltava ensi sijassa :) Minulla taitaa jopa currytahnaakin olla jääkaapissa! :D

    VastaaPoista
  3. Höh, ei oo kakakeittoa tämä =( ....... =D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit