Espanjalainen peruna-kikhernesalaatti (gluteeniton, vegaaninen)

Uusia perunoita söisi vaikka kuinka, ne vaan yksinkertaisesti ovat yksi kesän ihanimmista herkuista. Välillä kuitenkin kaipaa pientä twistiä pelkkiin keitettyihin perunoihin ja sipulisoosiin. Siksipä etsiskelin salaattiohjetta, jonka pääraaka-aine olisi uusi peruna.

Tämän perunasalaatin ohje löytyi Soppa 365 -sivustolta. Minulla on aina tapana vähän muuttaa ohjetta joko raaka-aineiden saatavuuden vuoksi tai muuten vaan. Koska parhaillaan on aika kova helle tällä pohjoisessakin, en viitsinyt alkaa kuumentaa uunia kikherneiden paiston vuoksi, vaan paistoin ne pannulla. Luulen, ettei lopputulos ollut yhtään sen huonompi. Lisäksi sherryviinietikka vaihtui valkoviinietikaksi ja salottisipuli ja kevätsipuli yhdistyivät kesäsipuliksi.


Espanjalainen peruna-kikhernesalaatti (4-6 annosta, riippuen onko tämä pääruoka vai lisäke)


Ainekset:
n. 800 g uusia perunoita (+ suolaa ja vettä keittämiseen)
1 tlk kikherneitä
n. 2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1 tl jauhettua savupaprikaa

Kastike:
3/4 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (muutkin viinietikat käyvät tai esim. sitruunamehu)
1 tl jauhettua savupaprikaa
1/2 tl suolaa
3 valkosipulinkynttä
2 kesäsipulia varsineen
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl mustia kalamata-oliiveja
1 appelsiinin kuori raastettuna

Keitä uudet perunat juuri ja juuri kypsiksi. Perunoiden kiehuessa huuhdo ja valuta kikherneet ja taputtele mahdollisimman kuiviksi keittiöpyyhkeellä. Lurauta sitten paistinpannulle oliiviöljyä ja paista herneitä välillä hämmennellen, kunnes ne saavat rapean pinnan (n. 15 minuuttia). Paiston puolivälissä lisää pannulle myös suola ja savupaprika. Laita paistetut kikherneet sivuun odottamaan. 

Kun perunat ovat kiehuneet, kaada vesi pois ja anna niiden hetki jäähtyä kattilassa (ilman kantta). Sekoita salaattikulhossa kastikeaineksista oliiviöljy, sherryviinietikka, savupaprika, suola, hienonnettu valkosipuli ja hienonnettu kesäsipuli. Lohko perunat reiluiksi paloiksi ja kippaa salaattikulhoon kastikeainesten päälle. Sekoita ja anna jäähtyä. 

Kun perunat ovat jäähtyneet, lisää sekaan hienonnettua lehtipersiljaa, viipaloituja oliiveja ja yhden appelsiinin kuoriraaste sekä aiemmin paistetut kikherneet. Nauti kevyenä lounaana taikka grillatun kalan/lihan seurana. Hyvää vielä seuraavanakin päivänä lounaalla.


Kommentit

Suositut tekstit