Vimmaa, Voimaa ja Valoa joogaretriitti Rokualla - Kasvislasagne (gluteeniton, laktoositon)

 Viime viikonloppuna olin toistamiseen mukana Vimmaa, Voimaa ja Valoa joogaretriitissä Rokuan kansallispuistossa. Ensimmäinen kerta  viime keväänä tuli vähän äkkiä, oli perhosia vatsassa ja aika valmistautumattomana olin liikkeellä, joten tämä toinen kerta tuli mukavana "revanssina". Tällä kertaa minua pyydettiin mukaan hyvissä ajoin etukäteen ja ehdin valmistautua reseptiikan kanssa, sekä myös fiiliksissä tiesin mitä suurin piirtein odottaa.

Viikonloppu oli työntäyteinen, mutta jälleen voimaannuttava. Ympäristö, ihmiset, tunnelma, keittiöpuuhat ja ohjatut tunnit (ehdin jopa pariin osallistua itsekin) - kokonaisuus oli vain niin ihana, jälleen kerran. Olen kiitollinen, että sain olla mukana.

Erityisen onnellinen olen gluteenittomien leivonnaisten onnistumisesta, se oli hieman kompastuskivi viimeksi. Tosin ei nytkään kaikki ruuat onnistuneet ihan niinkuin olisin halunnut, mutta onneksi kaikki oli kuitenkin ihan syötävää ja hävikkiä tuli viimekertaista reissua huomattavasti vähemmän, mikä sekin oli oikein positiivista. Kiitosta sai erityisesti kasvislasagne, enkä valitettavasti muista mistä ohjeen olen napannut. Joten tässä ohje, suosittelen kyllä testaamaan, vaikka jonkin verran värkkäämistä tämä vaatiikin. Oma ohjeeni oli mitoitettu 16 hengelle, joten jaettuna kolmella = tämä alla oleva riittää noin kuudelle nälkäiselle.

Kasvislasagne (n. 6 hengelle)

Täyte:

n. 2 rkl oliiviöljyä
3 porkkanaa
2 sipulia
1 punainen paprika
1 rkl hunajaa
4 kpl valkosipulinkynttä
6 kpl aurinkokuivattua tomaattia 
1 prk (n. 400g) tomaattimurskaa
n. 2-3 tl kuivattua oreganoa
1 ruukku tuoretta basilikaa
n. 1 tl suolaa (maista!)
n. 1 tl viherpippuria
(1/2 tl muskottipähkinää)

Juustokastike:

50 g voita
6 dl vettä
1 kpl kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa (laktoositon)
1 dl parmesaania raasteena (1/2 jätetään ripoteltavaksi pinnalle)
200 g mozzarellaa raasteena 
2 rkl maizenaa + n. 1/2 dl kylmää vettä

Lisäksi:

noin 1 paketti gluteenittomia lasagne-levyjä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
vähän voita tai oliiviöljyä vuoan voiteluun

Valmista ensin kasvistäyte: Kuullota ensin öljyssä paistinpannulla sipulisilppua muutama minuutti. Lisää sitten porkkanaraaste ja paloiteltu paprika. Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. 

Lisää pannulle hunaja, hienonnettu valkosipuli, paloiteltu aurinkokuivattu tomaatti ja tomaattimurska. Hauduta 5-10 minuuttia. 

Lisää lopuksi oregano, viherpippurirouhe, muskottipähkinäjauhe, suola sekä basilikasilppu. Sekoita, maista, lisää suolaa tai mausteita, jos tarvitsee (kastikkeessa saa olla makua). Jätä kastike sivuun odottamaan juustokastikkeen valmistamisen ajaksi.

Valmista juustokastike: Sulata kattilassa voi, lisää vesi (varo ettei räisky!) ja kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kerma ja molemmat juustoraasteet. Säästä vähän parmesaani raastetta vuoan pinnalle ripotettavaksi. Kuumenna ja hämmennä koko ajan, juusto on ensin isoina möykkyinä kastikkeessa, mutta kun jonkin aikaa hämmentelee niin juusto alkaa sekoittua ja seoksesta tulee vähitellen tasaista. Ei kannata kuumentaa enää tässä vaiheessa liikaa. Kun juusto on sulanut eikä isoja sattumia enää ole, lisää suurus eli maizena, joka on sekoitettu pieneen määrään vettä, ohuena nauhana kastikkeen sekaan ja hämmennä samalla. Kuumenna vielä hetki samalla sekoittaen. Sitten kokoa lasagne.

Lasagnen kokoaminen: Voitele suorakaiteen muotoinen lasagnevuoka oliiviöljyllä tai voilla. Levitä pohjalle ohut kerros kasvistäytettä. Lado päälle kerros kesäkurpitsasiivuja. Levitä kesäkurpitsasiivujen päälle muutama kauhallinen juustokastiketta. Lado tämän jälkeen vuokaan lasagnelevyjä siten, etteivät ne ole yhtään päällekäin. Väleissä voi olla jopa pienet raot tai reunoissa vähän tyhjää, ei haittaa.



Toista kerroksia (kasvistäyte, kesäkurpitsasiivut, juustokastike ja lasagnelevyt), kunnes kaikki ainekset on vuoassa. Päällimmäiseksi voit laittaa joko kasviskastiketta ja kesäkurpitsasiivut, joiden päälle laitat vielä loput juustokastikkeet, tai lasagnelevyt, jonka päälle kaadetaan loppu juustokastike. Mehukkain ja kaunein lopputulos tulee, kun päällimmäisenä on kasvistäyte ja kesäkurpitsasiivut (+ juustokastike). Ripota vielä pinnalle säästämäsi parmesaniraaste.

Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 45 minuutiksi. Anna vuoan vetäytyä 15-30 minuuttia uunista ottamisen jälkeen (laita folio tms. päälle, että ruoka pysyy kuumana). Mitä pidempi vetäytymis-aika, sen paremmin lasagnesta tulee "yhtenäistä". Ruoka pysyy kyllä hyvin kuumana puolikin tuntia.

Kommentit

Suositut tekstit