Viikon valinta vko 4: Chorizo

Pingviini valitsi tämän viikon haaste-raaka-aineen, joka oli Chorizo-makkara. Kyseinen raaka-aine on minulle itselle aika tuntematon, en ole sitä kuin pari kertaa käyttänyt. Ihan hyviä ruokia olen siitä saanut aikaan (ainakin omasta mielestäni), mutta aika vähän käytämme makkaraa, joten siksi tuota Chorizoakaan ei ole tullut sen enempää kokeilleeksi.

Chorizo on siis Espanjasta kotoisin oleva, ilmakuivaamalla tai savustamalla kypsytetty makkara, joka on maustettu reippaasti mm. jauhetulla paprikalla. Raaka-makkaranakin tätä ilmeisesti jostain saa, mutta ainakin itse käytin kypsytettyä versiota, jota saa varmaan nykyisin jo lähes kaikista isommista marketeista.

Alkuperäinen ohje löytyy maikkarin sivuilta, mutta vähän muuttelin ohjetta (alla siis oma versioni). Tämä valmistui suht helposti ja nopeasti eli sopiva myös arkiruuaksi!


Chorizo-pasta (4-5:lle)

 Chorizo-kastike:
n. 1 rkl (luomu) oliiviöljyä
200 g chorizo-makkaraa
3 (luomu) valkosipulinkynttä
n. 3 rkl (luomu) tomaattipyrettä
3 dl (luomu) ruokakermaa
n. 2 rkl (luomu) kapriksia
n. 10 kpl (luomu) oliiveja
200 g (luomu) luumu- tai kirsikkatomaatteja
n. 1/2 - 1 tl rouhittua (luomu) mustapippuria
n. 1-2 dl (luomu) parmesaani-raastetta
1-2 dl tuoretta, silputtua (luomu) basilikaa

Lisäksi:
400-500 g (luomu) täysjyväspagettia tai penneä
suolaa pastan keitinveteen

Aloita valmistelemalla ainekset: Siivuta chorizo n. 1/2 cm paksuisiksi siivuiksi, silppua valkosipulinkynnet, puolita tomaatit ja oliivit (voi jättää tietenkin myös kokonaisiksi, jos haluaa) ja raasta parmesaani.

Laita suureen kattilaan vettä ja laita vesi kiehumaan juuri ennen kuin aloitat kastikkeen valmistamisen. Näin pasta on kypsää suunnilleen samaan aikaan kuin kastike valmistuu. Keitä pasta kypsäksi (al dente) pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta kypsästä pastasta vesi pois (tämän vaiheen tulisi siis tapahtua siinä kastikkeenteon loppupuolella).

Kaada pikkuisen oliiviöljyä (valurauta)pannuun ja lisää chorizo ja valkosipulisilppu. Pyörittele pannulla muutama minuutti, varo ettei valkosipuli pala. Lisää pannuun tomaattipyre ja pyörittele puolisen minuuttia. Varo taas, ettei pyre kärähdä. Lisää pannuun kerma ja keitä 5-10 minuuttia. Lisää aivan lopuksi puolitetut oliivit, tomaatit ja kaprikset sekä ripaus mustapippuria. Kuumenna vain vähän aikaa, ettei tomaatit mene mössöksi (minä keitin vielä muutaman minuutin ja tomaatit pehmenivät täysin).

Kaada kastike valutetun pastan joukkoon ja lisää samalla parmesaaniraaste ja silputtu basilika. Sekoittele ja tarjoa heti.

Kommentit

  1. Vautsi vau, onpa hyvän näköistä pastahoriskoa, kerrassaan! :) Nälkä tullee katsellessa, lähen siis pöperöimään oman versioni.. En muuten teekään "jamboa" ;)

    VastaaPoista
  2. Nam, näyttääpä tosi herkulliselta!! Ihanaa kun siulla on näitä ruokaohjeita, ei muuta kun kokeilemaan... :)

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä tosiaan hyvältä! Minäkin laitoin vasta tänään tuosta chorizosta sapuskaa ja täytyy tunnustaa, etten ollut ikinä aikaisemmin tehnyt siitä mitään ja ihan ekaa kertaa myös maistoinkin ko. makkaraa :)

    VastaaPoista
  4. Pingviini: Näytti herkulta sinunkin kokkailut!

    Kanaemo: Kiva kuulla, että näitä ruoka-ohjeita on mukava lueskella. Jospa niistä olisi hyötyä ja inspiraatiota edes joillekin lukijoista :)

    Satu: Kiitos, tämä oli ihan hyvää, paitsi teinit (poikani ja 2 sen kaveria) olivat sitä mieltä, että makkaraa olisi kyllä voinut olla enempi :D

    VastaaPoista
  5. Olin ajatellut tänään kokeilla tätä sun ohjetta, ois ollu aineksetkin... mutta makkarahiiri oli napsinut kaikki chorizot. Kai ne, jotka mielestään jäi puuttumaan niistä paprikoista ;)

    VastaaPoista
  6. :D Mulla meinasi tyssätä chorizo-pastan teko siihen, että ruokapiiristä tilaamani luomu-miniluumutomaatit olivat häipyneet jääkaapista parempiin suihin :D No, hyvä jos nuorelle miehelle joku vihanneskin maistuu, en viitsinyt alkaa nipottamaan vaan kävin kaupasta uudet tomaatit ennen kuin pääsin ruokaa vihdoin laittamaan :D

    (kyllä nauratti tuo sun kommentti :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit