Routapaisti


Tässä tulee ohje joulukuun tavis-illallisilla tarjoamaani routapaistiin. Liha laitetaan jäisenä uuniin ja paistetaan miedossa lämmössä tosi kauan ja kypsä paisti marinoidaan sitten paistamisen jälkeen.  Herkkua!

Marinadin tein vähän sovellellen, glögi oli oma lisäykseni a sen voi jättää kokonaankin pois tai käyttää esim. viinimarjamehua, olutta tms. Mausteitakin voi laittaa oman mielen mukaan, ei ole niin turhan tarkkaa tämän kanssa (uskoisin ainakin niin :)

Routapaisti (n. 6:lle)


n 2 kg kokoinen jäinen naudan- tai hirven paisti

Marinadi:
1 l vettä
0,5 dl karkeaa merisuolaa
1-2 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaisia valkopippureita
muutama katajanmarja
2 laakerinlehteä
n. 0,5 dl glögi-tiivistettä

Paista ensin liha: Ota jäinen paisti pakastimesta, laita se uunivuokaan ja 85-100 asteiseen uuniin. Paista lihaa tosi monta tuntia tai yön yli. Itselläni oli vain 1,5 kg liha ja paistoin sitä 6-7 tuntia. Kannattaa käyttää paistomittaria, joka tökätään lihaan n. paiston puolivälissä, kun liha on sen verran sulanut, että mittari uppoaa lihaan. Kun paistin sisälämpötila on 65-70 astetta niin liha on valmista. Itse paistoin lihan 70 asteeseen ja liha oli hieman rose-sisältä, eli juuri sopiva.

Keitä lihan paistumisen aikana marinadi. Laita kattilaan kaikki marinadin ainekset ja kiehauta liemi (että suola sulaa). Kun paisti on kypsä, ota se uunista ja laita marinadiin (iso kattila on hyvä) niin, että liha peittyy kokonaan. Laita liha marinadissa jääkaappiin ja anna marinoitua vähintään seuraavaan päivään. Minulla liha oli marinadissa kaksi vuorokautta.

Ota marinoitunut liha pois liemestä ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Tarjoa esim. paistettujen perunoiden, kasvisten ja kastikkeen kera.

Kylmä kastike routapaistille

Sekoita 1 prk kermaviiliä ja 1 prk smetanaa. Lisää joukkoon 2-3 hienonnettua valkosipulin kynttä, vähän suolaa ja jotain yrttiä (minulla oli timjamia). Anna kastikkeen maustua jonkin aikaa kylmässä. Tarjoa paistin tai grilliruuan kaverina.


Kommentit

Suositut tekstit