Neljän Taviksen illallinen XXIX - Keittokirjakierroksen 1. kattaus: Rakkautta, Oliiveja ja Timjamia

Tammikuussa Tavis-porukkamme kokoontuminen oli jo 29. kerta! homma alkoi siis n. 2,5 vuotta sitten, kun jumppasalilla hyvän päivän tuttu Pingviini ehdotti, että kasataan neljän naisen porukka ja aletaan kokata illallisia vuorotellen kerran kuussa. Minä kysyn mukaan Lennua, hän oli sisareni ystävä, eikä me tosiaankaan tunnettu toisiamme. Pingviini taas kysyi mukaan Tarun, hän oli Pingviinin kanssa samassa työpaikassa, mutta aika uusi siellä. Niinpä meidän illallis-homma lähti pyörimään säännöllisesti kerran kuukaudessa ja Tarun muutettua toiselle paikkakunnalle pyysimme mukaan Satun. Siis lähes toisilleen tuntemattomina aloitimme tämän ja kuinka hyviä ystäviä meistä on näiden reilun parin vuoden aikana tullutkaan!!

Tavis-illallisten edellinen maakierros oli oikea menestys ja päätimme jatkaa teemakierroksien merkeissä.. Tällä kertaa päädyimme keittokirja-kierrokseen. Ideana on, että illallisen järjestäjä ilmoittaa ryhmälle etukäteen kolme omistamaansa keittokirjaa, josta muut saavat äänestää suosikkiaan. Eniten ääniä saaneesta kirjasta illan emäntä sitten valmistaa illallisen.

Valitsin ehdolle seuraavat kirjat: Onnistuneet juhlat (alkup. Fixa festen. Proffssens bästa tips för en lyckad fest), Rakkautta, Oliiveja ja Timjamia (Anna & Fanny Bergenström) sekä Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja (Virpi Raipala-Cornier). Kaikki äänet menivät kirjalle Rakkautta, Oliiveja ja Timjamia, joten illallisen reseptit löytyivät sieltä. Kyseinen kirja onkin ollut minun omakin suosikkini, ihania, raikkaita ohjeita!


Alkuruuaksi valitsin riisipaperirullat ja hanoilaisen dippikastikkeen. Kevyttä, raikasta ja tuoretta. Riisipaperin kanssa olin tekemisissä ensimmäistä kertaa ja homma oli hieman vaativaa... riisipaperia ei saanut liottaa vedessä liian kauaa ja pehmennetyt riisipaperit repeytyivät tosi helposti. Rullat olisi pitänyt saada käärittyä ehkä hieman tiukemmiksi, mutta hauraan riisipaperin vuoksi se ei oikein onnistunut. Mutta hyviä nämä olivat, eikä kuitenkaan mitenkään ylivoimaisen hankalia tehdä. Teen varmasti näitä toistekin.

Vietnamilaiset rullat (20 rullaan)

100 g ohuita riisinuudeleita
20 riisipaperiympyrää
40 kuorittua katkaravunpyrstöä
8 isoa hienonnettua salaatinlehteä leveinä suikaleina
2 dl porkkanasuikaleita
1 retikka suikaleina
tuoreita mintunlehtiä
tuoretta korianteria
2 dl pavunituja

Kiehauta 2 l vettä ja lisää siihen 1 tl suolaa. Pane riisinuudelit veteen, kun se kiehuu kunnolla. Nosta heti sivuun ja anna vetäytyä kannen alla 3-4 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä. Kaada ne sitten lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna valua hyvin.

Sulata katkaravunpyrstöt, mikäli ne ovat jäisiä. Suikaloi porkkana ja retikka todella hienoiksi ohuiksi suikaleiksi. Voit käytätä myös raastinta, mutta lopputulos on kauniimpi, kun suikaleet leikkaa veitsellä.

Kostuta riisipaperiympyrät yksitellen vedessä lautasella, jotta ne pehmenevät. Nosta sitten ympyrät vierekkäin keittiöpyyhkeen päälle. Pane jokaisen riisipaperiympyrän keskikohdan alapuolelle täytteet: aloita muutamasta katkaravusta, muutamasta nuudelista ja salaatista. Sitten porkkanaa, retikkaa, minttua ja korianteria sekä muutama pavunitu.

Taita riisipaperin molemmat sivut täytteen päälle ja rullaa sitten käärö ikään kuin kevätrullaksi. (minun kääröt olivat huomattavasti paksumpia kuin kevätrullat). Leikkaa sitten jokainen rulla kahteen osaan hieman vinottain.

Tarjoa rullien lisänä kiinalaista soijaa, valmista thaichilikastiketta tai hanoilaista dippikastiketta (ohje alla).

Dippikastike hanoista


1 valkosipulinkynsi
1/2 punainen tai vihreä chili (keskivahva) tai 1 pieni thaichili
1/2 pieni porkkana
2 rkl mietoa riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
2 rkl puristettua limetin mehua
2 tl sokeria
6 tuoretta mintunlehteä

Hienonna valkosipuli ja chili (poista chilistä siemenet). Leikkaa porkkana pieniksi  hienoiksi suikaleiksi. Sekoita kaikki ainekset paitsi minttu ja porkkanasuikaleet pienessä kulhossa ja tarkista, että sokeri liukenee kunnolla. Lisää suikaloidut mintunlehdet ja porkkanat. Tarjoa kastike pienistä erillisistä kulhoista. Sopii riisipaperirullien, kevätrullien tms. mietojen kasvis- tai äyriäisruokien dippikastikkeeksi.



Pääruuaksi tarjosin mausteisen lämmintä keittoa, broilerilaksaa. Tätä olin tehnyt joskus aikaisemminkin, tiesin että tämä on varmasti hyvää.

Broilerilaksa (n. 4:lle)

200 g ohuita aasialaisia munanuudeleita nyytissä
2 salottisipulia
100 g tuoreita pavunituja tai 50 g tuoretta pinaattia
1/2 limetti ohuina viipaleina

Keittoon:
2 broilerinfilettä (n. 300 g)
1 rkl jotain neutraalia öljyä
3 cm tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2-1 punainen chili
noin 2 rkl punaista currytahnaa
4 dl kookosmaitoa
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1-2 rkl kalakastiketta (nam pla)
tuoretta korianteria tai basilikaa

Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi siivuiksi. Huuhtele tuoreet idut tai pinaatinlehdet hyvin. Pese ja leikkaa limetti erittäin ohuiksi siivuiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa lehdenohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Esikäsittele chili avaamalla se veitsellä, poistamalla siemenet ja leikkaamalla ohuiksi suikaleiksi.  Pane kaikki sivuun toistaiseksi.


Leikkaa broilerinfileet ohuiksi suikaleiksi vähän vinottain. Pese veitsi, leikkuualusta ja kädet huolellisesti heti broilerin käsittelyn jälkeen.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi ja valuta.

Aseta tilaviin annoskulhoihin (n. 4 kpl) pohjalle nuudelit. Pane päälle sipulisiivuja, pavunituja tai raakoja pinaatinlehtiä ja limettiviipaleita. (Pinaatinlehdet painuvat kasaan, kun kuuma keitto kaadetaan päälle).

Freesaa viipaloidut valkosipulit varovasti öljyssä. Lisää inkivääri ja currytahna. Sekoittele kunnes currytahna alkaa kuplia. Lisää kookosmaito pienissä erissä ja sekoita välillä. Kaada sitten sekaan vesi ja murennettu liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta keitto kalakastikkeella. Lisää kiehuvan kuumaan liemeen kanasuikaleet ja anna kiehua hiljalleen 5-7 minuuttia, kunnes kanapalat ovat kypsiä. Maista.

Jaa keitto kulhoihin nuudeleiden päälle ja anna vetäytyä pari minuuttia, jotta maut ehtivät tasaantua. Koristele annokset korianterisilpulla ja punaisilla chilisuikaleilla. Tarjoa heti.

Juomaksi ei tällä kertaa ollutkaan viiniä, vaan tein juomankin kirjan ohjeen mukaan. Raikasta, teen kyllä toistekkin!

Barley water (3 litraa)

3 (luomu) sitruunaa
3 litraa vettä
1 dl sokeria
3 rkl ohrasuurimoita

Pese sitruunat ja kuori keltainen kuorikerros esim. perunankuorimaveitsellä. Valkoinen sisäkuori on hapan, joten sitä ei saa tulla mukaan. Säästä sitruunat.

Kiehauta 3 litraa vettä. Pane sitruunankuorisuikaleet kulhoo ja kaada päälle 2 1/2 litraa kiehuvan kuumaa vettä. sekoita joukkoon sokeri. Anna jäähtyä. Siivilöi kuoriraaste pois, kun juoma on kokonaan jäähtynyt.

Keitä ohrasuurimot lopussa vedessä (1/2 litraa). Keitä vähintään 30 min, mieluiten 45 min. Anna jäähtyä, siivilöi ja sekoita liemi (ryynejä ei käytetä) maustettuun veteen. Purista lopuksi sitruunoiden mehu joukkoon ja sekoita.




Jälkkäriksi halusin jotakin kevyttä ja raikasta, muuhun päivällisen tyyliin sopivaa. Kirjasta löytyi uunissa paistettujen hedelmien ohje.  Yllä olevassa kuvassa hedelmät ovat menossa uuniin...



... ja tässä hedelmät mantelilastuilla kuorrutettuna, uunista juuri tulleina. Hedelmien kaveriksi tarjosin vaniljajogurttia.

Uunissa kypsennetyt hedelmäpalat (n. 5:lle)

2 rkl pehmeää voita
4 tuoretta viikunaa
5 luumua
2 kiinteää päärynää
3 nektariinia tai persikkaa
20 punaista tai sinistä rypälettä
2-3 rkl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Voitele iso keraaminen vuoka ohuesti voilla. Huuhtele hedelmät. Leikkaa luumut puolikkaiksi ja poista kivet. Poista myös päärynöiden ja nektariinien siemenet ja leikkaa hedelmät isoiksi lohkoiksi, ehkä neljään osaan. Leikkaa rypäleet ja viikunat puolikkaiksi. Laita hedelmät yhteen kerrokseen voideltuun uunivuokaan.

Sekoita ruokosokeri ja vaniljasokeri ja ripottele hedelmien päälle. Ripottele päälle vielä mantelilastuja ja paista 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä vähän, tarjoa hedelmät lämpiminä kylmän vaniljajugurtin tai vaniljajäätelön kanssa.

Paras vaniljajogurtti

250 g paksua turkkilaista tai kreikkalaistan jugurttia
4-5 rkl siivilöityä tomusokeria
1-2 rkl siivilöityä vaniljasokeria

Sekoita jugurttiin sokerit. Tarjoa hedelmäsalaattien, mansikoiden, omenatortun jne. kastikkeena.

Seuraava Tavis-ilta onkin jo ovella... helmikuussa keittokirja-kokkausta pääsee harrastamaan Pingviini. Onneksi ei tarvitse odottaa enää kovin kauaa... vain pari päivää!



Kommentit

  1. Aivan huippu-upea aloitus. Rohkeitakin olitte tavallaan, tuntemattomia ihmisiä ... Upeaa! Ja mitä siitä nyt onkaan kehkeytynyt...wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli sellainen omalta mukavuus-alueelta poistuminen, mutta on kyllä ollut yksi mahtavimmista jutuista, mitä elämässä voi olla! Kannattaa ehdottomasti uskaltautua kokeilemaan kaikenlaisia uusia juttuja ja tutustua rohkeasti uusiin ihmisiin :)

      Poista
  2. Oi, kaiholla muistelen, kuinka hyvä illallinen tämä olikaan :P Erityisesti jäi mieleen alkuruoka, se sopisi oivallisesti myös sellaiseen kevyeksi lounaaksi tai illan istujaisten tarjottavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se alkuruoka oli kyllä onnistunut minunkin mielestä, vaikka pientä hienosäätöä siinäkin vielä on, että saisi just semmosta täydellistä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit