Hyvää Runebergin päivää!

Välillä innostun testailemaan jonkin yhden ruuan tai leivonnaisen reseptiä etsien sitä parasta mahdollista. Täällä Oulun seudulla on tänä vuonna puhuttanut Katri Antellin leipomon lopetus ja monen mielestä sitä myöten parhaan Runebergin tortun valmistuksen lopettaminen. On ollut tosi hauska seurata Facebookissa keskusteluja ystävien testaillessa eri leipomoiden valmistamia Runebergin torttuja, josko löytyisi Katri Antellin tortun veroinen korvaava tuote.  Itse olen erittäin harvoin ostanut kaupasta valmiita torttuja, enkä valitettavasti koskaan maistanut tuota Katri Antellin legendaarista torttua. Rommilla se oli ilmeisesti ainakin kostutettu...

Kokeilin itse useita eri Runebergin torttujen reseptejä parin viime viikon aikana ja ihan hyviä torttuja onnistuin loihtimaan. Minun mielestäni punssi on ainoa oikea Runebergin tortun kostuke, koskapa itse Johan Ludvigkin nautti torttunsa punssin kera. Muuten oma ohjeeni on tuskin lähelläkään alkuperäistä, koska päätin käyttää leivonnassa appelsiinilla maustettuja Annan piparkakkuja. Näiden puuttuessa taikinan voi maustaa ripauksella appelsiinin kuorta.

Ohje on maidoton, mutta voit toki leipoa voilla niin halutessasi. Gluteenittoman tästä saa vaihtamalla piparit, korppujauhot ja vehnäjauhot gluteenittomiin vaihtoehtoihin. Saattaisi nämä onnistua jopa vegaanisinakin jättämällä munat pois... olisikohan tässä sitten seuraavan vuoden tavoite?


Runebergin tortut 10 kpl (maidoton)


Taikina:
200 g maidotonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl piparimurua (Annan Appelsiinipipareita 12 kpl)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
(n. 1/2 appelsiinin raastettu kuori, mikäli tavallisia pipareita)

Kostutus:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
1 dl punssia

Koristelu:
n. 1 1/4 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
n. 1/2 dl vadelmahilloa

Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen, koska tämän taikinan teossa ei kauan nokka tuhise. Voitele 10 kpl lieriömuotteja tai muffinssipeltin koloa (toki vaikka pienet kahvikupitkin käy).

Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten reippaasti. Sekoita keskenään jauhot, piparimurut ja leivinjauhe. Kippaa jauhot taikinan sekaan ja sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat taikinaan. Lusikoi taikina muotteihin ja laita uunin keskitasolle. Paista 20 minuuttia.

Torttujen paistuessa tee kostutusliemi: Laita kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta. Lisää sitten punssi. Jätä liemi odottamaan, kunnes tortut ovat paistuneet.

Ota paistuneet tortut uunista ja irroita ennen jäähtymistä, koska silloin tortut jämähtävät muotteihin kiinni. Lusikoi torttujen päälle kostutusliemi ja anna jäähtyä ennen koristelua.

Lusikoi jäähtyneiden torttujen päälle nokare vadelmahilloa. Sekoita tomusokeri ja vesi melko jämäkäksi, mutta pursotettavaksi tahnaksi. Lusikoi seos pieneen muovipussiin ja leikkaa pussin kulmaan muutaman millimetrin kokoinen aukko. Pursota torttujen päälle vadelmahillon ympärille rengas.

Nämä tortut paranevat vanhetessaan, joten kannattaa valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Kommentit

Suositut tekstit