Vegaanin talvinen linssipata

Oho, ja yht'äkkiä tuli melkein suvikeli täällä Oulussakin! Kun pakkaset paukkuu, niin meidän keittiössä se tarkoittaa sitä, ettei ainakaan mitään salaattiaterioita syödä, vaan tuhtia, täyttävää ja lämmittävää talviruokaa. Vaikka pakkasta nyt olisikin vaan muutama aste, niin tuhti talviruoka tekee siltikin hyvää. Vapaapäivän kunniaksi siivosin kaikki kuiva-ainekaapit ja samalla taas mietin mitä kaikkea kivaa kaappien sisällöstä syntyisikään... Punaiset linssit on kikherneiden ohella yksi suosikki kasviproteiinin  lähteenä ja niistäpä syntyi tämän päivän ihanan lämmittävä talvinen linssipata. Kaiken hyvän lisäksi tämä pata syntyy noin puolessa tunnissa! Lisukkeeksi sopii erinomaisesti riisi, pasta tai vaikkapa couscous.

Nimestä huolimatta tämä ruoka sopii aivan kaikille! Meidän perheen lihansyöjätkin tykkäsivät tästä tosi paljon, joten kannattaa uskaltautua kokeilemaan. Ohjeen annos on noin kuudelle, mutta tätä kannattaakin tehdä iso satsi, koska lopun voi vaikka pakata seuraavana päivänä lounaaksi töihin mukaan. Tällä kertaa ei ollut mitään vihreitä yrttejä kuvaa kaunistamaan, mutta tämä onkin arkiruokaa parhaimmillaan, kauniin punaoranssia ilman ylimääräisiä piperryksiä. Sitruuna raikastaa tämän padan ihanaksi!

Vegaanin talvinen linssipata (n. 6:lle)


2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g tomaattimurskaa
n. 6 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
3 dl punaisia linssejä
1-2 rkl kuivattuja yrttimausteita (esim. oreganoa/timjamia, itse käytin Calendan yrttien Kyllikin pitsa- ja marinadimausteseosta)
1 tl hunajaa
n. 1/2 tl suolaa
1/2 -1 tl chilihiutaleita tai itseltä löytyvää chilituotetta maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 (luomu) sitruunan raastettu kuori
rutistus mehua puolikkaasta sitruunasta


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kaada kattilaan oliiviöljy ja sipulit ja kuullota vähän aikaa koko ajan sekoitellen. Älä anna ruskistua! Lisää sitten tomaattimurska, vesi, kasvisfondi sekä linssit. Keittele välillä sekoitellen n. 20 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää vettä jos näyttää, että pata kuivuu liikaa. Koostumus tässä on kuitenkin hyvin sakea, eikä yhtään kastikemainen. Keittelyn loppuvaiheessa lisää mausteet. Maistele ja mausta tarvittaessa lisää.

Tarjoa riisin, pastan tai couscousin kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit