Ilmastodietit / YLE Teema

Harmillista että huomasin tämän ohjelman tulevaksi vasta eilen illalla, koska en ehtinyt tuota täällä mainostamaan (tosin voit katsoa sen vielä täältä). Tarkoitan siis eilen YLE Teemalta tullutta Ilmastodietit ohjelmasarjan ensimmäistä jaksoa, jossa neljä erilaista suomalaista perhettä koittaa pienentää hiilijalanjälkeään. Ensimmäisessä jaksossa laskettiin jokaisen perheen hiilidioksidipäästöt ja aivan valtavat erot noiden perheiden välillä olikin! Rousun perheen hiilidioksidipäästöt olivat 1334 kg / hlö / vuosi, joka olikin sellainen että se on hyvällä tasolla (suomalaisten tulisi pyrkiä 1000 - 2000 kg päästöihin vuositasolla). Eniten päästöjä oli Sinikka Sokalla, huimat 14 381 kg / vuosi, eikä Bruneaun perhekään kauaksi jäänyt...

Suurimmat hiilidioksidimääriä lisäävät asiat olivat selvästi asuminen (lämmitys ja sähkön/lämpimän veden käyttö) sekä liikkuminen. Ruokailukin vaikutti, naudanlihan syönti kuuluu pahimpiin. Seuraavissa jaksoissa perehdytäänkin sitten tarkemmin asioihin joilla tuota hiilijalanjälkeä voi pienentää. Esim. Sami Garamin perhe koittaa ilmeisesti lisätä kasvisruoan määrää ja vähentää naudanlihan syöntiä.

Mitä tuosta ohjelmasta itselleni tuli uutena oli se, kuinka paljon suuret asumisneliöt vaikuttavatkaan! No, onhan se totta, että suurta tilaa lämmitetään ja se kuluttaa paljon energiaa. Vaikka oma autoiluni onkin mielestäni tosi hyvällä mallilla (ja kaiken lisäksi autossani on pienet hiilidioksidipäästöt) niin asumiseni onkin varmaan se saastuttavin tekijä! Asumme poikanin kanssa kahdestaan 105 neliön asunnossa ja täytyy kyllä myöntää että pienempäänkin mahduttaisi aivan helposti. En tosin tiedä kuinka saastuttavaa kaukolämpö on verrattuna sähköön ja olen koittanut pattereita käännellä kiinni tarpeen mukaan. Yksi hyvä asia tosin tässä kerrostaloasumisessa on: pihalta löytyy sekä sekajäte-, kartonki-, paperi-, bio-, lasi- ja metallijätelaatikot. Ainoa mikä puuttuu ja mitä tulee todella paljon, on muovi (tai energiajäte), mutta kaikki muovit kuljetan lähimarketin keräysastiaan. Ekosähkö alkoi myöskin kiinnostaa, koska se pakottaa sähköntuottajia lisäämään sähköntuotannossa uusiutuvia luonnonvaroja. Voisin itsekin vaihtaa oman sähköni ekologiseksi, jostain syystä en ole asiaa paljon miettinyt aikaisemmin.... siksikin olen iloinen että katsoin tuon ohjelman, koska se vähän herätteli ajattelemaan.

Mielenkiinnolla tulen seuraamaan seuraavat jaksot, koska aihe minua kiinnostaa ja luulen että saan uusia vinkkejä oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tämän pitäisi oikeasti kiinnostaa kaikkia ihmisiä, koska nykyisellä vauhdilla ei voida jatkaa. Toivottavasti lakeja ja verotusta(!) :) aletaan pian muuttamaan niin, että ihmisiä pakotetaan muuttamaan elintapojaan, koska valitettava tosiasia on, ettei muuten mitään tule tapahtumaan.

Kannattaa katsoa seuraavat jaksot, jotka tulevat maanantaisin klo 20.15, uusinta ti klo 23.00 ja pe klo 18.15.

Sopivast aiheeseen liittyy myös Earth Hour joka on tänään 20:30 - 21:30.

Kommentit

 1. Ekosähkö kannattaa. Meillä on ja vertailussa oli vielä yllättäen halvempaa kuin muu sähkö. Niin sitten pyörittelen "tuulimyllyjä" kun kokkailen :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Trina. Aika yllättävää että ekosähkö on halvempaa! Pitääpä itsekin etsiä oman asunnon sähkönkulutusarviot ja laittaa tarjouspyynnöt menemään, vaihdan vihreälle linjalle kyllä itsekin :)

  VastaaPoista
 3. Itsekin joskus vertailin vaihtovirta.fi laskurilla hintoja ja itsekkin huomasin että halvempaakin sähköä olisi tarjolla. Siis sellaista "vihreää sähköä". Pitääpäs tutustua uudestaan kun saa sähkölaskun vertailuun nokan eteen... Kiitos näistä ajatuksista Marika! :)

  VastaaPoista
 4. HeartAndSoul: Kiva jos tästä postauksesta oli jotain iloa muillekin :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit