Raakaruokaa - ihanat yrttipyörykät (vegaaninen)


Viime vuoden puolella innostuin toden teolla raakaruoasta. Tokihan raakailu on ollut pieni osa ruokavaliotani aina, niinkuin varmasti lähes kaikkien suomalaisten. Vähintäänkin porkkanaraastetta ja erilaisia salaatteja ovat kaikki syöneet lapsuudesta saakka. Vuosia sitten kehittelin myös sarjan smoothie-reseptejä eräälle yrittäjälle ja nehän ovat etupäässä raakaruokaa. Smoothiet tulivat ja jäivät tuolloin omaankin ruokavaliooni. Tuolloin sain myös ensi kosketukset raaka-leivonnaisiin, tosin niiden maailma on vieläkin minulle aika kokeilematon sarka.

Aika monta vuotta sitten pidin omalle Martta-yhdistyksellemme raakasuklaa-kurssin. Olin jonkin aikaa tehnyt raakasuklaata kotona ja näillä eväillä sitten pidin rakkasuklaa-kurssin yhdistyksemme jäsenille omassa keittiössäni.

Sitten päästäänkin viime vuoteen ja jälleen meidän Marttoihin!! Martta-yhdistyksemme vuosikalenteria suunnitellessa päätettiin pitää raakaruoka-ilta ja ilmottauduin iltaa järjestämään. Mielenkiinnolla aloin tutkia raaka-ruokaa vähän tarkemmin. Homman ideahan on helppo: ruoka-aineita ei kuumenneta missään vaiheessa, vaan ravinto nautitaan, no, raakana! Näin kaikki hyvät vitamiinit ja ravintoaineet säilyvät ja keho saa ne kaikki muuttumattomina käyttöönsä.


Marttojen raakaruoka-ilta sai suuren suosion ja järjestimme sellaisen vielä toistamiseenkin. Sitten halusinkin jo lisää oikean asiantuntijan tietoa aiheesta ja törmäsin Oulu-opiston kurssikalenteriin ja siellä Tuula Paunulan raaka-suklaa- ja raaka-ruoka-kursseihin. Tuula on oikea pioneeri tällä saralla ja tunnettu asiantuntija ainakin täällä Oulun seudulla. Suosittelen ehdottomasti tarkistelemaan Oulu-opiston kurssikalenteria raakaruoka-kurssien toivossa (ehkä taas ensi syksynä!?!)! Jos sellaisia ei löydy, Tuula järjestää kursseja myös tilauksesta ryhmille, ainakin Facebookin kautta Tuulan löytää varmasti!

Tässä yksi aivan ihana Tuulalta saamani yrttipyöryköiden resepti. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti! Yllä kuvissa vilahtelee myös muita Tuulan kurssilla valmistettuja herkkuja. Nämä kaikki maistuivat myös perheemme miespuolisille jäsenille loistavasti!

Yrttipyörykät n. 4:lle (gluteeniton, vegaaninen)


2,5 - 5 dl tuoreita yrttejä (esim. 1 ruukku basilikaa ja 1 ruukku lehtipersiljaa, oman maun mukaan!)
4-5 rkl mantelivoita (Jos ei helpolla tätä löydy, niin voi toki korvata vaikka maapähkinävoilla, jolloin makumaailma hieman muuttuu, mutta hyvää tulee siltikin!)
2 1/2 dl manteleita tai auringonkukansiemeniä
1  valkosipulinkynsi
1/2 tl hyvälaatuista suolaa (esim. himalajan suolaa)
mustapippuria myllystä
1/2 tl jeeraa (juustokuminaa)
2 tl sitruunan tai limen mehua
ripaus cayenne-pippuria

Laita mantelit/siemenet likoamaan jo edellisenä päivänä tai vähintään 6 tunniksi. Huuhtele ennen käyttöä ja valuta vesi pois.

Jauha siemenet/pähkinät blenderillä/tehosekoittimella. Silppua yrtit hienoksi (voit käyttää tähän konettakin), käytä yrteistä myös varret!!

Laita kaikki pyörykkäainekset kulhoon ja sekoita massa käsin sekaisin. Maista ja mausta tarvittaessa.

Pyörittele massasta pieniä, söpöjä pyöryköitä. Asettele ne tarjolle kaunille salaattipedille.

Kommentit

Suositut tekstit