Uunilohen pilviä hipova uusi ulottuvuus

Lohi taitaa olla yksi yleisimmin syödyistä kaloista Suomessa. Siitä saa niin helposti maukasta ja lohi maistuu vauvasta vaareihin varmasti useimmille (jos nyt ei satu olemaan kalalle allerginen). Lohi on myös helppo valmistaa nopeaksi arki-ruuaksi uunissa paistamalla. Tällöin itse kokkaus vie aikaa vain muutaman minuutin ja sitten ei tarvitse kuin hetki odotella ja voilà, maistuva arkiruoka on valmiina!

Poikani oli kokkaamassa lohesta kavereidensa kanssa ja avustin reseptin etsinnässä. Jostain englanninkielisestä blogista löysin sitten ihanan näköisen kuvan lohesta uunipannulla folion päällä, limeviipalein koristeltuna. Lime-Siracha-Hunaja-Lohi! Vesi herahti kielelle jo pelkästä nimestä. Tällä ohjeella poikani sitten ystäviensä kanssa kokkaili ja lähetti minulle WhatsApp-viestin (kuvan kera) kokkauksen päätteeksi, että oli ihan tajuttoman hyvää! Eipä auttanut kun heti seuraavalla viikolla lähteä kauppahalliin Haanpään Jussilta lohta noutamaan. Poikani tuli kaveriksi neuvomaan ja auttamaan tämän ruuan tekemisessä :D Tuli aivan tajunnan räjäyttävän hyvä lohi! Ei tee ihan hetkeen mieli uunilohta, jonka mausteena on vain suolaa, pippuria ja tilliä....


Lime-Siracha-Hunaja-Lohi 4-6:lle (lohifileen koosta riippuen)


n. 1 - 1,5 kg lohifilee (voi olla norjalaista tai kirjolohta tms.)

Kastike:
2 rkl voita (jos ei käytä maitotuotteita, voi tämän vain jättää pois)
2/3 dl Siracha-kastiketta
2/3 dl hunajaa
2 rkl soija-kastiketta
1 lime
1-2 tl valkosipulipyrettä (TAI murskaa n. 3-4 valkosipulinkynttä TAI n. 1/2 yksikyntinen valkosipuli)

Muuta:
1-2 tl suolaa
mustapippuria
1/2-1 lime
(tuoretta korianteria)

Laita ensin uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Levitä leivinpeltille foliopaperia ja asettele lohifilee paperin päälle. Voit myös käyttää uunivuokaa, silloin voitele vuoka öljyllä, että lohen nahka ei pala vuokaan niin helposti kiinni.  Leikkaa 1/2-1 lime ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet lohifileen reunojen alle niin, että ne jäävät hauskasti näkyviin. Ripottele fileen päälle suolaa ja mustapippuria. Nostele folion reunoja vähän pystyyn, ettei kastike valu ympäri peltiä.


Tee kastike: Sulata pienessä kasarissa ensin voi. Lisää sekaan sitten siracha- ja soijakastike, hunaja, valkosipuli ja yhden limen mehu. Kuumenna seos kiehuvaksi, vähennä sitten lämpöä ja keittele pari minuuttia. Sekoittele samalla. 

Kaada n. 2/3 keitetystä kastikkeesta lohifileen päälle ja varmista, että kastiketta on joka kohdassa. Säästä loppu kastike myöhemmälle. Laita lohi uuniin n. 10 minuutiksi. Laita tämän jälkeen uunin grillivastus päälle, mikäli sinulla sellainen on. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia. Seuraa tilannetta paiston loppuvaiheessa. Kalan kuorrutuksen tulisi alkaa jo tummua reunoista, mutta varo ettei kastike kärähdä! Ota kala uunista ja kaada loppu kastike kalan päälle. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla tai vaikka kevätsipulilla (niinkuin minulla oli).


Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit helposti tehdä uunissa koko aterian. Lohkoperunat ja paksuksi viipaloidut mausteiset porkkanalantit tulevat samalla paistolla toisella peltillä. Ole tällöin kuitenkin tarkkana paistoaikojen suhteen, koska useampi pelti uunissa vaikuttaa hieman paistoaikoihin. Potut myös vaativat hieman pidemmän kypsymisajan kuin kala.Kommentit

Suositut tekstit