Herkkulasagnea vegenä

Vegaanisuus on itsellenikin hieman yllättäen pompannut isoksi osaksi arkea. En ole täysin vegaani, mutta vegaanisia tuotteita käytän tosi paljon enemmän kuin vielä muutama kuukausi sitten. Minua innostaa tosi paljon kokeilla uusia ruokareseptejä kaikista ihanista kasvikunnan tuotteista.

Poikani sai ulkomaille muuttavalta ystävältään monta kassillista ruokaa ja joukossa oli vaaleaa soijarouhetta, jonka poikani antoi minulle, koska epäili ettei hänellä itsellä tule sitä käytettyä. Heti piti alkaa ideoimaan mitä tästä nyt valmistaisi ja päädyin jostain syystä lasagneen. Syksyllä tein herkullista kasvislasagnea myskikurpitsasta (resepti jäi silloin valitettavasti postaamatta) ja nyt päätin kokeilla jälleen uudenlaista lähestymistapaa lasagneen. Lopputulos oli minusta oikein maistuva ja lasagneksi helppotekoinen, koska oikaisin ja tein vain yhden soosin.


Vegelasagne 4:lle


12-14 lasagnelevyä
6-7 dl kauramaitoa (minulla oli Kaslink)
n. 2 dl veganista parmesaani-raastetta (tämän voi toki vaihtaa joksikin muuksi vegejuustoksi tai tavalliseksi juustoraasteeksi niin halutessaan)
1 rkl (rypsi)öljyä

Soosi:

1-2 rkl (rypsi)öljyä
1 keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
muutama pieni porkkana, raasteena n. 4 dl
muutama pieni punajuuri, raasteena n. 4 dl
2 dl (vaaleaa) soijarouhetta
2 rkl Sysmän luomukasvisliemijauhetta (tai kasvisfondia tms.)
4 dl vettä
n. 2 rkl kuivattuja yrttejä (minulla pizzaseosta, jossa kuivattua basilikaa, oreganoa, kirveliä, mustapippuria ja sipuleita )
n. 1/2 tl suolaa
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 tl savupaprikajauhetta
(muitakin mausteita voi käyttää oman maun mukaan!)

Esivalmistele ensin kasvikset: hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja raasta porkkanat ja punajuuret.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulisilppua hetki. Lisää sitten sekaan valkosipuli sekä porkkana- ja punajuuriraaste. Pyörittele pannulla hetken aikaa. Lisää sekaan sitten kasvisliemijauhe, soijarouhe, muutkin mausteet sekä vesi. Sekoittele. Anna kastikkeen porista muutama minuutti, jolloin soijarouhe imee lähes kaiken nesteen itseensä. Maista seosta, makua saa olla ihan reilusti, koska tästä se lasagnen maku syntyy. Kuivattujen yrttien sijasta voi käyttää toki myös tuoreita, jolloin ne kannattaa lisätä kastikkeeseen aivan lopuksi. Näin talvella suosin itse aika usein kuivattuja, vaikka tuoreet ovatkin aivan ihania!

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka öljyllä ja lorauta pohjalle kauramaitoa (n. 1 dl). Laita sitten maidon päälle 2-3 lasagnelevyä vierekkäin (katko tarvittaessa, ettei levyt mene päällekkäin!) ja levyjen päälle levitä 1/4 kasvissoosista. Lorauta kasvissoosin päälle kauramaitoa (n. 1 dl jokaiseen väliin) ja ripota hieman vegeparmesaania.

Jatka kerrosten tekoa: lasagnelevyt, kasvissoosi päälle, lorauttele kauramaitoa (n. 1 dl per väli) ja hieman vegejuustoraastetta. Täytekerroksia minulla tuli 4 kpl ja lasagnekerroksia 5 kpl, koska alimmainen ja päällimmäinen kerros on lasagnelevyjä. Lurauta päällimmäisten lasagnelevyjen päälle vielä 0,5 - 1 dl kauramaitoa sekä ripota vegeparmesaania niin halutessasi. Päällimmäistä kerrosta voi vielä vähän painella ennen uuniin laittoa (ja peittää vaikka foliolla paiston loppupuolella, jos pintakerros näyttää kuivuvan).

Laita lasagne uunin keskitasolle ja paista n. 45min - 1 tunti. Anna vielä vetäytyä hetki (10 - 15 min.) ennen syömistä.

Kommentit

Suositut tekstit