Värikkäät mosaiikkisushit (vegaaniset)


Viikko sitten ihanat naisystäväni tulivat illalliselle ja päätin alkupaloiksi näperrellä värikkäitä kasvis-susheja, joihin löysin ohjeen Meillä kotona -sivustolta. Tuon linkin takaa löytyy oikein hyvät vaihekuvat ja ohjeet sekä myös nopeutettu, oikein mainio opasvideo. Noudatin täysin orjallisesti ohjetta, tosin nori-arkkeja minulla meni tasan 20 kpl ja susheja syntyi yhteensä 40 kpl. Näistä tulee kooltaan perinteisiä makeja suurempia ja tämä määrä riittäisi hyvinkin neljälle hengelle pääruuaksi! Osa makeista jäi ruuaksi seuraavalle päivälle ja todettakoon tässä vielä (mikä monelle onkin varmasti jo selvä asia), että sushit ovat kyllä ehdottomasti parhaimmillaan tekopäivänä mahdollisimman pian syötyinä. Merilevästä tulee minusta hieman tympeän oloista ja kasviksienkin tuoreus on jo kärsinyt seuraavaa päivää odotellessa. Joten suosittelen valmistamaan nämä juuri ennen tarjoilua ja näihin mosaiikkisusheihin kannattaa varata valmistusaikaa reilusti (pari tuntia vähintään, ettei tule turhan kiire).

Pari hyvää vinkkiä vielä alkuun. Tärkein työväline bambumaton lisäksi on todella terävä, pitkäteräinen kokkiveitsi. Siis TODELLA terävä! Muuten homma saattaa hieman levitä käsiin sushirullan halkaisuvaiheessa. Toinen hyvä ystävä on reilunkokoinen vesikulho, jossa voi sormia huuhtoa/kastella riisin levittelyvaiheessa ja merilevää liimaillessa. Hiukan vaaditaan lisäksi näppäriä sormia ja sitä aikaa. Kiireessä tästä ei (ainakaan minulla) tulisi mitään. Sushien kauneus kuitenkin palkitsee vaivan.

Kaikki tarvikkeet käden ulottuvilla...

Mosaiikkisushit 40-50 kpl (8:lle alkuruokana, 4:lle pääruokana)


Sushiriisi:
500 g sushiriisiä
7 dl vettä

Mausteliemi (kirkas):
3 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Mausteliemi (punainen):
3 rkl säilykepunajuurten etikkalientä
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Täytteet:
punaista/keltaista paprikaa
kurkkua
porkkanaa
kylmäsavutofua
avocadoa yms.

Lisäksi:
 20 kpl noriarkkeja
2-4 tl wasabitahnaa


Valmista ensin riisi. Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan veden alla, kunnes ylimääräinen tärkkelys on irronnut ja huuhteluvesi on kirkasta. Laita riisi sitten veden kanssa kattilaan ja kansi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu (koita olla availematta kantta keittämisen/hauduttamisen aikana). Keitä riisiä n. 10 minuuttia ja jätä sitten vielä kannen alle hautumaan n. 30 minuutiksi. Voit tällä välin valmistella mausteliemet ja pilkkoa kasvikset valmiiksi.

Tee mausteliemet joko liedellä tai mikroaaltouunissa (itse tein mikrossa). Laita molempien etikkaliemien ainekset joko pieniin kattiloihin taikka mikroaaltouunin kestävään mukiin. Kuumenna, kunnes sokeri ja suola sulavat.

Jaa keitetty riisi kahteen osaan. Mausta puolet riisistä kirkkaalla etikkaliemellä ja toinen puoli punaisella etikkaliemellä. Sekoittele etikat riisiin hellävaraisesti puulastalla nostellen/tehden "leikkaavaa liikettä". Näin riisi ei mene aivan liisteriksi. Punaisen liemen sekoittaminen on siitä helppoa, että näet selvästi, kun liemi on sekoittunut kaikkialle tasaisesti.

Makien täytteenä voit käyttää haluamiasi kasviksia. Itse käytin punaista paprikaa (n. 1/2 paprika), kurkkua (n. 1 keskikokoinen kurkku, käytä vain kiinteä osa kurkusta, älä pehmeää, vetistä keskustaa) ja porkkanaa ( 1-2 porkkanaa ohuiksi tikuiksi leikattuna & kevyesti mikroastiassa höyrytettynä). Voit myös käyttää vaikka kylmäsavutofua, tuoretta mangoa, avocadoa jne. Tärkeintä on leikata kasvikset ohuiksi, mahdollisimman pitkiksi ja suoriksi "tikuiksi". Suoruus auttaa mielestäni siinä, että norirullista saa näin mahdollisimman tiiviitä ja lisäksi viimeisessä kasaus- ja rullausvaiheessa homma sujuu ehkä hieman helpommin. Tikkujen pituus on myös etu tässä kohtaa.

Ala sitten kasaamaan susheja. Varaa kaikki täytteet ja tarvikkeet pöydälle (bambumatto, terävä veitsi, iso leikkuulauta rullien alustaksi (ennen leikkaamista viipaleiksi), iso kulhollinen vettä sekä kaikki raaka-aineet: sushiriisit, suikaloidut kasvikset, noriarkit sekä wasabitahna).

Jokaiseen rullaan (rullia tulee viisi, joista jokaisesta tulee 8-10 kpl makeja) tarvitset 4 kpl noriarkkeja. Aseta ensimmäinen noriarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin (ja "syyt" pystysuuntaan). Levitä arkille kostutetuilla sormilla ohut kerros valkoista riisiä. Jätä toisesta päädystä n. 2 cm kaistale ilman riisiä. Tee itsesi puoleiseen reunaan (alareunaan) pieni ura ja vedä siihen esim. teelusikalla hennosti wasabitahnaa. Asettele sitten uraan 4 suikaletta haluamiasi kasviksia. Kääri mahdollisimman tiukalle rullalle bambumaton avulla. Kostuta hieman noria tyhjästä reunasta, että rulla liimaantuu hyvin kiinni. Laita tämä pötkylä sitten sivuun odottamaan.

Aseta toinen noriarkki bambumatolle ja levitä tällä kertaa ohut kerros punaista riisiä. Jätä jälleen n. 2 cm kaistale toisesta päästä ilman riisiä. Aseta nyt alareunaan äsken tekemäsi valkoinen pötkylä ja rullaa jälleen mahdollisimman tiukaksi pötköksi ja liimaa jälleen vedellä kiinni. Tee näitä pötkylöitä 5 kpl.


Ohut kerros valkoista riisiä noriarkilla, alareunassa ura, jossa wasabitahnaa.
Neljä kasvistikkua ensimmäisen rullan alareunassa wasabitahnan päällä.

Kaksi noriarkkia "liimattuna" peräkkäin.


Punainen riisi noriarkilla ja alareunassa valkoinen noripötkö.


Tämän jälkeen ota kaksi norilevyä ja kostuta toisen yläreunaa hieman ja "liimaa" toinen levy edellisen jatkoksi, jolloin saat pitkän noriarkin (kuva yllä).

Ota yksi valmistamistasi sushirullista leikkuulaudalle ja halkaise se pitkittäin ensin puolikkaaksi ja sitten puolikkaat vielä puoliksi eli rulla neljään osaan (katso seuraava kuva alla vasemmalla, joka on kyllä vähän huono). Jos rulla vähän leviää, ei se haittaa, voit hieman sitä kasailla seuraavassa vaiheessa. Veistä kannattaa huuhtoa välillä kylmällä vedellä.

Aseta kaksi sushirullan neljännestä lähelle noriarkin alareunaa siten, että rullan norireunat ovat keskellä toisiaan vasten ja kasvistäyte on reunoilla. Tässä vaiheessa täytteen kasvikset saattaa hieman tippua sinne tänne, mutta aloitettaessa käärimistä niitä voi käsin pidellä/nostella hieman takaisin paikoilleen. Aseta keskelle rullaa 2-4 suikaletta kasviksia (eri kasviksia mitä ensimmäisen rullan sisällä oli, kuva alla oikealla). Nosta sitten kasvisten päälle vielä jäljellä olevat kaksi sushirullan neljännestä samalla tavalla kuin alimmaisetkin, eli noripuolet keskelle ja täytekasvikset ylhäällä reunoilla. Kääri sitten koko komeus tiukaksi rullaksi bambumaton avulla. Kasviksia voi rullauksen alussa vähän nostella/koittaa pitää paikoillaan tarpeen tullen. Kostuta pitkän norirullan loppupätkää vähän kosteilla käsillä, että rulla liimaantuu hyvin kiinni. Rullalle tulee kaunis kulmikas muoto, jota voi rullausvaiheessa vielä muotoilla jonkin verran.  Laita sitten valmis rulla leikkuulaudalle sivulle odottamaan ja tee loput neljä rullaa samalla tavalla.


Sushipötkö leikattuna pitkittäin neljään osaan.

Kaksi sushirullan suikaletta pitkän norin päässä ja päällä kasvistikut
Leikkaa lopuksi jokaisesta sushipötköstä 8-10 palaa (=makia). Huuhtele jälleen veistä välillä kylmällä vedellä. Itse leikkasin ensin ohuet suikaleet makirullien päädyistä pois, koska ne olivat hieman epätasaiset. Sitten leikkasin pötkön ensin puolikkaaksi ja molemmat puoliskot vielä neljään osaan.

Säilytä valmiit makit jääkaapissa tiiviissä rasiassa/kelmun alla. Tarjoa soijakastikkeen ja wasabitahnan (sekä halutessasi inkiväärilastujen) kera.
Kommentit

Suositut tekstit