The Kanasalaatti (sovellettavissa myös kaikkiin erikoisruokavalioihin)

Tämä salaatti on meidän perheen suosikkiruoka. On ollut jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Vastaavan ohjeen olen postannut blogissani jo vuonna 2012. Olen joskus miettinytkin, miksei tähän salaattiin vaan kyllästy. Toki tämä salaatti on varioitavissa lukemattomilla eri tavoilla, mutta useimmiten itse teen sitä lähes samoilla raaka-aineilla. Ehkä syy miksi tämä vaan maistuu vielä vuosikymmenenkin jälkeen on se, että tässä salaatissa yhdistyy vaan kaikki, mitä hyvältä salaatilta vaaditaan. On raikkautta, rapeutta, pehmeyttä, kirpeyttä, makeutta, suolaisuutta, täyttävyyttä, mutta silti salaatti on sen verran kevyttä, ettei syönnin jälkeen tule ähkyä. Vaikka salaatti on kanasalaatti, voi tämän helposti muuntaa myös kasvis-salaatiksi tai vegaaniseksi käyttämällä kanan ja/tai fetan tilalla vaikkapa marinoitua tofua tai kikhernekrutonkeja ja vegaanista vuustoa. Gluteenittoman salaatin saa käyttämällä gluteenitonta pastaa.

Ohje on hiukan summittainen, koska tässä ei pahemmin tarvitse mittailla mitään. Raaka-aineita voi heitellä sekaan sen verran mitä sattuu olemaan, minkä kokoisia pakkauksia kaupasta tarttui mukaan tai mikä sillä hetkellä tuntuu maistuvan erityisen hyvältä. Lopputulos on siltikin aina yhtä hyvä! Tärkeintä on, että salaatista löytyy erilaisia koostumuksia ja sekä suolaista, että makeaa.

The Kanasalaatti n. 6:lle pääruuaksi


n. 400-600 g broilerinfilettä tai suikaletta, mausteilla tai ilman. Kasvisversiossa voi käyttää omaa mieluista kasviproteiinia. (öljyä paistamiseen ja mausteita maun mukaan, esim. soijakastiketta ja mustapippuria sekä vähän chiliä).
1 paprika, punainen, keltainen tai oranssi (tai vähän kaikkia)
250 g kirsikkatomaatteja (tai mitä vain hyviä tomaatteja)
1 kurkku
1 säilykepurkki maissinjyviä (pakastettu ja sulatettukin maissi käy, mutta sen ehkä kiehauttaisin ennen käyttöä)
vajaa 1 säilykepurkki mehuun säilöttyjä persikoita, voi olla myös mangoa tai ananasta. Säilöttyjen tilalla voi käyttää myös sesongin mukaan tuoretta persikkaa, mangoa tai viinirypäleitä.
1 jääsalaatti (myös muut vihreät salaatit käy, mutta mieluusti rapeammasta päästä)
200 g fetajuustoa (valitse aitoa fetaa tai vaikka öljyyn säilöttyjä valmiita kuutioita)
200-300 g pastaa, pastan malli oman mielen mukaan, mutta mieluiten täysjyvää
(vettä ja suolaa pastan keittämiseen)
Muita lisukkeita oman maun, sesongin ja saatavuuden mukaan, esim. oliiveja, viininlehtikääryleitä, rucolaa, kesäsipulin varsia jne)

Lisäksi hyvää öljyä, ellet käyttänyt öljyistä fetaa, jolloin lisäöljyä ei tarvita.

Paista broileri kypsäksi pannulla vähässä öljyssä. Jos käytät maustamatonta lihaa, mausta oman mielen mukaan. Itse maustan usein vain soijakastikkeella, mustapippurilla ja ripauksella chiliä. Anna jäähtyä. Kuutioi/viipaloi kana, jos et käyttänyt valmista suikaletta.

Keitä broilerin kypsyessä myös pasta paketin ohjeen mukaan. Huuhtele kypsä pasta kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Pyöräytä pastan joukkoon loraus hyvänmakuista öljyä (rypsi, oliivi, pistaasi tms. mistä itse tykkäät!) tai jos käytät öljyyn säilöttyä fetaa, käytä osa fetapurkin öljystä.

Huuhtele kasvikset ja pilko paprika ja kurkku. Puolita kirsikkatomaatit ja viinirypäleet, mikäli käytät niitä. Kuutioi käyttämäsi hedelmät. Valuta säilykkeet. Murustele feta (jos ei ole valmista kuutiota).

Ota suuri salaattikulho. Revi pohjalle ensin jääsalaatti. Kaada sitten mukaan kaikki loput salaattiainekset. Sekoita. Salaatti on tosi hyvää myös seuraavana päivänä, mutta mikäli käytät öljyyn säilöttyä fetaa, ja salaattia on tarkoitus säästää vielä seuraavallekin päivälle, kannattaa feta tarjota erikseen, ettei öljy pehmennä kasviksia löllöiksi.

Tarjoa hyvän leivän, esim. focaccian, nyhtöleivän tai porkkana-fenkoli-pellava-kaurasämpylöiden kanssa. Salaatinkastikettakin voi toki lurauttaa, mutta meidän perheessä on riittänyt kastikkeeksi aina se öljy.

Kommentit

Suositut tekstit