keskiviikko 30. marraskuuta 2011

NTI V


Viime lauantaina vietimme viidettä Neljän Taviksen Illallista täällä meillä. Otin hieman ennakkoa ja laitoin vähäsen joulukoristeita kotiin juhlistamaan iltaa.


Olin sotkenut jotenkin sopimamme aikataulun ja odotin vieraita jo tuntia aikaisemmin, mutta ei se mitään, vieraat saapuivat lopulta ja ilta oli oikein ihana, niinkuin aina! Alkuperäinen tavoitteemme oli teema Taru Sormusten Herrasta eli katsoa ensimmäinen trilogian osa, Sormuksen ritarit. No, elokuva kyllä pyöri taustalla ja sitä vähän vilkuiltiinkin, mutta koska ei oltu nähty pitkään aikaan, meillä riitti niin paljon juttua, että elokuvaan ei vaan kyennyt keskittymään. Ei varmaan onnistu elokuvan seuraaminen tällä meidän neljän taviksen porukalla... ei nyt, eikä tulevaisuudessakaan!

Sain tietenkin taas aivan ihania tuliaisia...

 Tarulta joulukalenterin (suklaa!) ja kala- sekä hirvi-säilykettä.
Lennulta Pariisin-tuliaisia!

Pingviiniltä Tampereen messutuliaisina ihanan käsintehdyn pinssin :)

En oiken saanut ajatuksia kasaan tällä kertaa tarjoilujen suhteen, joten näillä mentiin:


Etualalla paistettuja bataattilohkoja (fetadippi valkoisessa kipossa taka-alalla), viikuna-parmankinkku-bruchetat puutarjottimella ja paistettuja perunalastuja valkoisella vadilla. Mehukannun takana on mantelipikkuleipiä ja rocky roads -paloja.

Lautasten vieressä chorizo-dippi maissilastujen keskellä, kylmäsavulohella täytetty munakasrulla, kylmäsavupro-paprika-päällysteiset saaristolaisleivät ja taka-alalla kikhernedippi ja munakoisodippi sekä kurkku- ja porkkanatikkuja. 

Juotiin vähän viiniä ja glögiä, sekä äitini tekemää mehua. Tarkoitus oli tarjota tällaista syysmarkkinoilta ostamaani Nuojuan yrttitilan glögiä, mutta keittelin sitten kuitenkin itse kokeiluerän vaaleaa glögiä omenamehusta ja mausteista.

Suuri osa ruokaohjeista on netistä toisten keittiöistä kopioituja, mutta osa oli ihan omia. Postailen osaan ruuista vielä tarkempia ohjeita lähiaikoina (erityisesti rocky roads sai suuren suosion! :)

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Viikon 46/2011 liikunta

Eipä edelleenkään määrällä pilattu liikuntaviikko, mutta ehkä laadulla. Laadulla sikäli, että oli oikein mukavaa liikuntaseuraa jokaisella kerralla. Eilen kävin kokeilemassa tankotanssia ja olihan se aika hauskaa. Voisi käydä kyllä uudestaankin, vaikka muutamia mustelmia tunnilta tulikin (se on kuulemma enemmän sääntö kuin poikkeus tuossa lajissa). Jos tankotanssi on outo tuttavuus niin käykää vaikka ihailemassa maailmanmestari Oona Kivelän tankotanssia. Ihan tuollaisia liikkeitä ei ensimmäisellä tunnilla kyllä tehty ;)

Tässä vielä viikon yhteenveto:

Tiistai: BodyPump 45 min (aamulla)
Perjantai: HotYoga 1 tunti (aamulla)
Lauantai: FolkJam 30 min + Balletone 30 min (aamupäivällä) ja tankotanssi 75 min (iltapäivällä)
Sunnuntai: Vesijuoksu 45 min. (aamulla)

Mukavaa viikonalkua!

Piimälimppu (ei makea)

Joulun lähestyessä tekee mieli alkaa leipomaan mausteisempia leipiä tavallisen leivän sijasta. Tämänpäiväinen leipä oli hieman joululimpun tyyppinen, mutta tähän ei tullut siirappia, vaan vain hitunen hunajaa. Ihana leipä, ainakin itse tykkäsin todella paljon.

Piimälimppu (1 suuri limppu)

5 dl (luomu) piimää
1 pss kuivahiivaa
2 tl (ruusu) suolaa
1-2 rkl (luomu) hunajaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1/2 dl (luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä (muutkin öljyt käy)
1/2 (luomu) appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 dl (luomu) ruisjauhoja
2 dl (luomu) speltjauhoja
6-7 dl (luomu) vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murskaa anista ja fenkolia hienommaksi huhmareessa ja lisää piimään. Lisää piimään myös hunaja, suola sekä appelsiinin mehu ja raastettu kuori. Lisää nesteeseen ruis- ja spelt-jauhot ja n. 5 dl vehnäjauhoja, sekä kuivahiiva. Alusta taikinaa ja lisää sekaan myös öljy. Lisäile vehnäjauhoja alustamisen yhteydessä, kunnes taikinasta tulee kimoisaa.

Anna taikinan kohota n. 45 min. Pyörittele sitten taikinasta iso limppu ja kohota n. 1/2 tuntia. Itse kohotin leivän jauhotetussa kulhossa ja kaadoin kohonneen leivän leivinpeltille juuri ennen paistamista.

Paista uunin alaosassa, ensin 5 min. 250 asteessa ja laske sitten uunin lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä 35 min.

Makeaa mahan täydeltä - kaurapallot

Leipää piti jälleen alkaa leipomaan ja samalla mietin että pitäisikö tehdä jotain makeaa leivonnaista myös samalla uuninlämmityksellä. Mieleen tuli kuitenkin jokin aika sitten telkkarista tullut leivontaohjelma, jossa tanskalainen(?) Mette teki toinen toistaan ihanampia leivonnaisia. Yhdessä jaksossa hän pyöitteli lastensa kanssa kaurapalloja. Käyttämäni ohje ei varmaaankaan ollut ihan sama kuin Metten ohje, mutta hyviä näistä tuli. Reseptin löysin täältä.

Kaurapallot (20-30 kpl)

100 g (luomu) voita huoneenlämpöisenä
1 dl tomusokeria (tavallinenkin sokeri käy)
2 rkl (luomu) tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl (luomu) vaniljajauhetta tai 1 rkl vaniljasokeria
4 dl (luomu) kaurahiutaleita
2 rkl (luomu) appelsiinista puristettua mehua

Koristeluun:
(luomu) kookoshiutaleita tai manteli/pähkinärouhetta

Sekoita kaikki ainekset käsin puristelemalla sekaisin (voi toki käyttää konettakin jos haluaa). Pyörittele taikinasta pienehköjä palloja. Pyörittele pallot esim. kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä kylmässä ennen tarjoilua (nämä pitää myös säilyttää jääkaapissa).


Pakkanen

Tällä viikolla satoi ensimmäiset lumet ja pakkasta on välillä ollut jo enemmänkin, tänään aamulla -6. Lumi ei kyllä maahan vielä jäänyt, mutta toivottavasti sitä saadaan pian lisää. Pakkasestakin tykkään, talvella saa ulkona olla kylmää. Varusteet vaan sään mukaan, villasukat, lapaset ja pipot käyttöön ja eikun menoksi!

Aamulla näppäsin pari kuvaa, kun pyöräilin kotiin vesijuoksusta.


Klikkaa kuva suuremmaksi, montako kalastajavenettä kuvasta löytyykään?

Rauhallista sunnutain jatkoa kaikille!

maanantai 14. marraskuuta 2011

Viikkojen 44 ja 45 liikkumiset


Eipä ole liikunnalla ollut pilattu viimeiset pari viikkoa. Työvuorot on olleet mitä sattuu ja opiskelureissussa olin viimeviikon alussa, tosin siellä taisin liikkua sitten kuitenkin eniten :) Joulun lähestyessä alkaa olla hyvin paljon muutakin hommaa, joten liikkumiset vähenee senkin vuoksi aina tähän vuodenaikaan. Mutta tällaista kausiluonteista tämä elo tahtoo olla, ainakin minulla. Jumpille en ole sattuneista syistä oikein päässyt eikä ole innostanut, mutta onneksi liikkua voi muillakin tavoin. Syksy on aivan ihanaa aikaa, joten olen nauttinut ulkoilusta (pyörällä taitan arkiliikkumiset, niitä en edelleenkään kirjoita mihinkään ylös).

Tässäpä vielä yhteenveto.

Viikko 44:
Tiistai: BodyPump 45 min (aamulla)
Torstai: Juoksu 20 min (3 km) ja kahvakuula 25 min (aamulla)
Sunnuntai: Vesijuoksu 45 min ja uinti 1/2 km, n. 15 min (aamulla) ja kävely 55 min (iltapäivällä)

Viikko 45:
Maanantai: Juoksu 30 min. n. 4 km (aamulla)
Tiistai: Juoksu 30 min n. 4 km (aamulla) ja kävely 20 min + jooga 20 min (iltapäivällä)
Keskiviikko: Juoksu 30 min n. 4 km (aamulla)



Postauksen kuvat ovat viimeviikon aamulenkillä otettuja.

Reipasta alkanutta viikkoa!

Isänpäiväkortti

Tällaisen kortin sain askarreltua isälle. Tänä vuuonna olin peräti jopa ajoissa, koska vanhempani vierailivat täällä alkuviikosta (olivat "lapsenvahtina", kun itse olin opiskelureissulla) ja isä sai kortin jo vähän etukäteen.



Mukavaa alkuviikkoa kaikille!

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kahvimuffinssit

Isänpäivän kunniaksi suut makeaksi näillä suklaisilla muffinsseilla. Taikina on aika suuri, joten jos haluaa vain yhden muffinssipeltillisen, kannattaa annos puolittaa.

Kahvimuffinssit (n. 20 kpl)

200 g (luomu) voita
2 1/2 dl (luomu) ruokokidesokeria
3 (luomu) kananmunaa
4 dl (luomu) vehnäjauhoja
3 rkl (luomu) kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria (minulla oli luomu-vaniljajauhetta n. 1/4 tl)
1/2 dl (luomu) kermaa
1/2 dl tosi vahvaa (luomu) kahvia
150 g (luomu) tummaa suklaata

Vatkaa (tai hiero kauhalla) huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen varovasti sekoitellen - älä vatkaa voimakkaasti.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä kerma ja kahvi. Rouhi suklaa veitsellä.

Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja kerma-kahvia ja sekoita lisäysten välissäkin taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi rouhittu suklaa ja pyöräytä taikinaa vielä muutama kerta, että rouhe sekoittuu.

Voitele 2 muffinssivuokaa voilla ja lusikoi taikina koloihin, jätä hieman kohoamisvaraa. Paista 200 asteisen uunin keskitasossa n. 20 minuuttia.

Voit kuorruttaa jäähtyneet muffinssit esim. kermavaahdolla, tuorejuustolla tms. jos haluat.
Sopivat myös pakastettaviksi, ilman kuorrutusta.

Feta-sämpyläkierteet

Aamulla leivoin isänpäivän kunniaksi, vaikka isä ei näistä leivonnaisista päässytkään nauttimaan. Leivoin vähän suolaista ja vähän makeaa, suolainen leivonnainen oli tällä kertaa nämä feta-sämpyläkierteet. Ohje on Ulla Svenskin kirjasta Pipareista pitsikakkuun. Hieman muuntelin ohjetta, alla oma versioni. Hyviä tuli! Poika oli vähän apuna ripottelemassa siemeniä ja käärimässä rullaa.

Feta-sämpyläkierteet (n. 20 kpl)

Taikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl (ruusu) suolaa
1 tl (luomu) ruokokidesokeria
n. 12 dl (luomu) jauhoja (minulla oli vehnä-, hiivaleipä- ja speltjauhoja)

Täyte:
n. 50 g (luomu) voita
1/2 dl (luomu) unikonsiemeniä
150 g (luomu) fetajuustoa

Voit tehdä taikinan joko käsin alustamalla taikka yleiskoneella. Itse käytin konetta: mittaa vesi yleiskoneen kulhoon ja lisää suola, sokeri, lähes kaikki jauhot ja kuivahiiva. Alusta koneella kimmoisa taikina ja lisää alustuksen aikana jauhoja, mikäli tarvitsee. Jätä sitten taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi (n. 1 tunti).

Kauli taikina jauhotetulla alustalla n. 30 cm x 50 cm kokoiseksi levyksi. Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele päälle unikonsiemenet ja murusteltu fetajuusto. Kääri levy napakaksi rullaksi ja leikkaa rulla n. 20 osaan. Nosta palat pystyyn uunipellin päälle kohoamaan ja kohota hyvin (30-45 min).

Voitele leivonnaiset kananmunalla ja paista uunin keskiosassa 225 asteessa (tai kiertoilmalla 200 asteessa) n. 15 min. Hyviä uunituoreina ja jäähtyneinäkin oikein maukkaita.

Piirtelyä pitkästä aikaa

Taannoinen museo-käynti sai inspiraation heräämään pitkästä aikaa ja tein muutamia pikaisia piirtely- ja maalauskokeiluja lyijy- ja akvarellikynillä. En ole mitenkään lahjakas piirtäjä, puhumattakaan maalaamisesta, mutta jos taitoa harjoittaisi säännöllisesti niin saisin varmaan aikaan ihan kohtalaisiakin kuvia. Mutta ei se lopputulos aina ole palkitsevinta vaan itse tekeminen ja uusien asioiden kokeileminen.


Tein pari pikaista yritelmää koittaen piirtää ja maalata kankaan liikkeitä.


Tein myös koevedoksen aiheesta "Joulukortti".


Sitten yritin alkaa piirtää kasvoja, ne ovat minusta vaikeat piirtää, mutta huomionkipeä kissa tuli paperin päälle makaamaan, joten aloinkin piirtämään kissaa.


Kissa tosin teki hommasta haasteellista.... kynästä lähti niin kiva ääni, että sitä oli pakko aina välillä läimiä tassulla.


Oikein hyvää isänpäivää kaikille isille!

perjantai 11. marraskuuta 2011

Vapaapäivä 11.11.11

 AITO - uutta suomalaista korutaidetta ja vaatesuunnittelua.

Vietin tänään oikein mukavan vapaapäivän. Alkuviikon olin koulutuksessa Jämsässä ja opiskelupäivät olivat tosi pitkiä. Eilen taas oli iltavuoro töissä ja siksikin tämän päivän vapaa tuntui todella ihanalta.

 Appelsiinileivokset.

Aamupalan jälkeen aloin vähän leipomaan, tein muroleivoksia varten leivospohjan valmiiksi. Puolenpäivän jälkeen lähdin kaupungille, missä tapasin ystävättären ja hänen kanssaan kävimme ensin syömässä ja sitten suunnistimme taidemuseolle. Taidemuseossa ei kyllä tule käytyä kovinkaan usen.

 AITO - uutta suomalaista korutaidetta ja vaatesuunnittelua.

 Paul Amar - maalatut simpukankuoret

Museolla oli kuitenkin oikein mukavaa. Esillä oli valokuvanäyttely, vaatteista ja koruista koostuva näyttely, afrikkalaisia piirrustuksia ja elokuvajulisteita, sekä maalatuista simpukankuorista tehtyjä taideteoksia.

 Joki sumussa.

Museon jälkeen pyöräilin kotiin, ulkona oli aivan unenomainen tunnelma, koska oli niin sumuinen ilma.

Lihiksien leivontaa.

Kotiin päästyä aloin leipomaan, 30 kpl lihapiirakoita, koska pojalle oli tulossa kavereita kylään. Lisäksi lupasin ystävättärelleni lihapiirakoita ja hän tuli vähäksi aikaa illalla vielä kylään. Sitten lähdin toisen ystävättäreni luokse, koska hänellä oli syntymäpäivä tänään. Vein hänelle leivoksia, lihapiirakoita sekä omatekemäni kortin.

Askartelemani synttärikortti ystävättärelle.

Olipas mukavan erilainen päivä ja ilta. Viikonloppu meneekin sitten töissä. Mukavaa viikonloppua kaikille!

lauantai 5. marraskuuta 2011

Anna-Linnean Muffinssit

Postailenpa vihdoin yhden muffinssiohjeen, joita olen pari kertaa leiponut ja näistä on tykätty kovasti. Ohje on suoraan Paahdettu, rouhittu pellava + puolukka-pussin kyljestä (Valo24h). Nämä on myös ehkä vähän terveellisempiä leivonnaisia erityisesti tuon pellava+puolukan ansiosta. Kyseinen tuote on aika uusi markkinoilla, mutta kyllä sitä jo useista kaupoista löytyy. Itse ostin pussin Oulun kädentaitojen messuilta.

Anna-Linnean muffinssit (12 kpl)

Taikina:
2 (luomu) kananmunaa
1 dl (luomu) ruokokidesokeria
1 dl sulatettua (luomu) voita
1 dl (luomu) jugurttia (maustamaton)
1 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) ohrajauhoja
1 dl (luomu) 24h Valo rouhittu pellava + puolukka
1-2 dl pakastemustikoita (voi käyttää muitakin marjoja)
1,5 tl (luomu) kanelia
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl (luomu) kaardemummaa

Kuorrutus:
1 prk (luomu) Mascarpone-juustoa
1/2-1 dl tomusokeria
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jugurtti, sulatettu voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina kauhalla tasaiseksi (älä vatkaa vispilällä enää munien ja sokerin vaahdotuksen jälkeen). Lisää lopuksi vielä marjat ja pyöräytä muutaman kerran kauhalla, että marjat sekoittuvat.

Jaa taikina voideltuihin muffinssipeltin koloihin ja paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.

Tee kuorrutus sekoittamalla mascarpone-juusto ja tomusokeria maun mukaan. Pursota tai lusikoi kuorrutus jäähtyneiden muffinssien päälle. Säilytä kuorrutettuja muffinsseja jääkaapissa.


24h Valon tuoteperhe on mielestäni yksi ihanimmista uutuuksista, joihin olen viime aikoina törmännyt. Käytän itse tuota rouhittu pellava + puolukkaa mm. leipätaikinoissa sekä puuron, jugurtin ja viilin päällä.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Rautakuulan heilutusta luvassa...

Muutama viikko on ollut jumppa-rintamalla hiljaista. Töiden jälkeen yleensä haluaa kotiin, eikä sitten useinkaan huvita illalla lähteä enää jumppaamaan. Kovin pitkää aikaa ei huvita sohvaperunana olla, tulee raihnainen olo. Sunnuntaina Pingviinin kanssa kävellessä sain sitten kuningas-ajatuksen kahvakuulasta ja tänään oli ihan pakko töiden jälkeen käydä pari kuulaa hakemassa kotitreenejä varten.


Ei ehkä omaan käteen kaikkein parhaimmat ole nuo Karhun kuulat, mutta koska kaupassa missä kävin ei ollut muitakaan, otin sitten kuitenkin nuo. Kyllä näillä varmasti hyvin ainakin alkuun pääsee.

Kotiin päästyä oli sitten pakko heti vähän heilutella kuulaa ja esitellä pojalle loistavia kuulaliikkeitä, kuten turkkilainen ylösnousu, tuulimylly ja erilaisia heilureita.

Nyt voin sitten yrittää treenata välillä kotonakin, jos en pääse tai jaksa lähteä jumppaan. Ihan ensikertalaisille en kahvakuula-kotitreenejä suosittele. Kannattaa käydä ensin ainakin muutaman kerran ohjatulla kahvakuulatunnilla, että saa tekniikkaan neuvoja eikä mene paikat niin helposti rikki. Onneksi minä tunnen yhden huippu-hyvän ja mukavan kahvakuulaohjaajan, keneltä voin kysellä hyviä treenivinkkejä :)

Reipasta loppuviikkoa kaikille!