Feta-sämpyläkierteet

Aamulla leivoin isänpäivän kunniaksi, vaikka isä ei näistä leivonnaisista päässytkään nauttimaan. Leivoin vähän suolaista ja vähän makeaa, suolainen leivonnainen oli tällä kertaa nämä feta-sämpyläkierteet. Ohje on Ulla Svenskin kirjasta Pipareista pitsikakkuun. Hieman muuntelin ohjetta, alla oma versioni. Hyviä tuli! Poika oli vähän apuna ripottelemassa siemeniä ja käärimässä rullaa.

Feta-sämpyläkierteet (n. 20 kpl)

Taikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl (ruusu) suolaa
1 tl (luomu) ruokokidesokeria
n. 12 dl (luomu) jauhoja (minulla oli vehnä-, hiivaleipä- ja speltjauhoja)

Täyte:
n. 50 g (luomu) voita
1/2 dl (luomu) unikonsiemeniä
150 g (luomu) fetajuustoa

Voit tehdä taikinan joko käsin alustamalla taikka yleiskoneella. Itse käytin konetta: mittaa vesi yleiskoneen kulhoon ja lisää suola, sokeri, lähes kaikki jauhot ja kuivahiiva. Alusta koneella kimmoisa taikina ja lisää alustuksen aikana jauhoja, mikäli tarvitsee. Jätä sitten taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi (n. 1 tunti).

Kauli taikina jauhotetulla alustalla n. 30 cm x 50 cm kokoiseksi levyksi. Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele päälle unikonsiemenet ja murusteltu fetajuusto. Kääri levy napakaksi rullaksi ja leikkaa rulla n. 20 osaan. Nosta palat pystyyn uunipellin päälle kohoamaan ja kohota hyvin (30-45 min).

Voitele leivonnaiset kananmunalla ja paista uunin keskiosassa 225 asteessa (tai kiertoilmalla 200 asteessa) n. 15 min. Hyviä uunituoreina ja jäähtyneinäkin oikein maukkaita.

Kommentit

Suositut tekstit