Luomua: Top 11

Olen löytänyt monta uutta Luomu-tuttavuutta viime aikoina ja päätinpä alkaa kirjoittaa luomuisen postauksenkin. Jospa joku teistä lukijoistakin löytäisi jotain uutta ja kivaa kokeiluun tätä kautta.

Lista ei ole missään paremmuusjärjestyksessä, mutta tässä listaa uusimmista löydöistäni/vakiintuneimmista luomutuotteista.

1. Mainio kasvirasvalevite 75%







Kuva: www.pirkka.fi/ruoka/pirkka_tuotteet/pirkka_tuotehaku/?action=product&productId=6410405085337

Aivan mahtavan uutuuden bongasin K-ryhmän kaupoista tässä jokin aika sitten: luomu-margariinia! Ollaan toki pojan kanssa pärjätty ilman leivänpäällys-margariinia, mutta onhan se ihana laittaa levitettä leivälle… siis sellaista joka levittyykin kohtuullisesti. Tässä margariinissa ei ole mitään ihmeellisiä lisäaineita, ei kovetettuja rasvoja eikä kummia E-lisäyksiä. Kannattaa kokeilla, ehdottomasti! Tämä kävisi varmaan myös leivontaan.. tulen tätä kyllä jatkossa testaamaan voin sijasta leivonnassa.

2. Pirkka-luomutuotteet (erityisesti tomaattimurska, soijakastike, ketsuppi)

Eniten tyytyväinen olen ollut K-kaupan luomuvalikoimiin. Stockmann tietysti omaa luokkaansa, mutta Oulussa itselleni lähin ja paras paikka on Välivainion K-Supermarket ja heidän luomuvalikoimansa on oikein hyvä. Pirkka-tuotemerkillä on kiitettävän paljon luomua valikoimissaan, netin mukaan 42 tuotetta tällä hetkellä. Itse käytän lähes päivittäin tomaattimurskaa, tosi usein myös soijakastiketta ja poikani käyttää aika paljon ketuppia (lisää sitä kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin omalle lautaselleen vielä lisämausteeksi. Löytyy myös hiutaleita yms. viljatuotteita sekä kiitettävä valikoima tuoreita kasviksia ja vihanneksia. Listaa löydät täältä.

3. Urtekram shampoo, hoitoaine ja suihkusaippua (ekosertifioituja tuotteita)










Kuva: www.hyvinvoinnintavaratalo.fi


Pari kuukautta sitten huomasin Prisman hyllyssä Urtekramin shampoita ja hoitoaineita sekä suihkusaippuan, joiden hintakin oli hämmästyttävä, koska se ei ollut paljon sen kalliimpi kuin jonkin muun shampoon tai hoitoaineen. Otin tuotteet kokeiluun ja näitä käytän edelleenkin. Toki löytyy muitakin valmistajia, kuten esimerkiksi Frantsila, mutta on varmaankin kalliimpaa ja lisäksi hankalampi saada. Ekologisempia valintoja useinkin helpottaa se, että ne ovat helposti saatavilla, niinkuin tämä tuote on. Shamppoita ja hoitoaineita löytyy jokaiselle hiustyypille omansa. Ruusuntuoksuinen on aivan ihana, mutta itse olen päätynyt käyttämään aloe veraa koska se on vähän hoitavampi ja minulla on kuivat hiukset.

4. Metsämarjat ja metsänantimet yleensä

Mikä olisi enemmän hyödyllistä kuin mennä syksyllä metsään retkeilemään, nauttia luonnon rauhasta ja puhtaudesta ja samalla kerätä mustikoita, vadelmia, puolukoita ja sieniä. Ensi kesänä ajattelin myös kerätä nokkosta, sitä voisi helposti kuivattaa ja käyttää pinaatin tapaan. Sienimetsälle olisi ihana lähteä siskon kanssa, koska hän tuntee enemmän sieniä kuin minä. Lisäksi ajattelin yhden lomaviikon pitää vasta syksyllä niin, että ehdin varmasti marjametsään äitini kanssa. Viime syksynä ostin eräältä työkaverilta n. 10 kg hirvenvasanlihaa ja toivon mukaan ensi syksynä saan ostettua myöskin hirvenlihaa. Riistanliha on ekologisempaa kuin mikään tehotuotettu liha (toki ekologisinta olisi vähentää lihankäyttöä, mutta aivan niin fanaattiseksi en ole vielä ryhtynyt ja poika on aivan vannoutunut lihansyöjä).

5. Leikkeleet

Jokin aika sitten huomasin Stockmannin makkaratiskillä Pajuniemen valmistamia luomu-leikkeleitä ja niitähän piti tietenkin kokeilla. Itse tykkäsin eniten pellavansiementä sisältävästä makkarasta, jonka nimeä en nyt muista ja tuolla nettisivuillakaan ei valitettavasti ollut päivitettynä heidän koko valikoimaansa. Näitä saattaisi joka tapauksessa suurempien markettien valikoimissa olla, joten kannattaa katsella makkahyllyjä vähän tarkemmin, josko sieltä vaikka jotain luomua löytyisi. Lisäksi Pajuniemi valmistaa luomuna grilli- ja lenkkimakkaraa, joten kesägrillaukseenkin on luomuvaihtoehtoja olemassa.

6. Spelt-tuotteet

Speltin käyttöä olen parin viime vuoden aikana lisännyt aika paljon, sekä jauhoina, hiutaleina että pastana. Olemme vähentäneet riisin käyttöä tosi paljon ja aivan vasta kokeilin ensimmäistä kertaa riisin sijasta keitettyjä spelt-täysjyviä. Makua, rakennetta ja ravintoarvoa paljon enemmän kuin riisissä ja lisäksi speltin viljely on ekologisempaa riisiin verrattuna. Ostin viime viikolla myös spelt-rouhetta, tulen sitäkin käyttämään ainakin puurossa, mutta kokeilen sitä varmaan muillakin tavoilla, vaikkapa juuri pataruuissa.

7. Liha ja munat

Poikani kanssa mietittiin että mahtaakohan luomun kysyntä olla kasvussa, koska viimeisen kuukauden aikana on useamman marketin valikoimiin tullut luomujauhelihaa. Aivan mahtavaa! Mutta muutakin lihaa kyllä kaipailisin… Kananmunia onneksi saa luomuna jo lähes mistä tahansa, enkä ole enää vuosiin suostunut ostamaan mitään muita kuin luomukananmunia. Luomukanoilla on parhaat olot, ne eivät joudu elämään häkeissä, niillä on enemmän tilaa, orsia, pesiä ja ne pääsevät jopa ulos (mikäli mikään lintuinfluenssa ei pakota sulkemaan niitä pysyvästi sisätiloihin). Muistelen lukeneeni, että Stockmann on ensimmäisenä kauppaketjuna lopettanut myymästä häkkikanojen munia. Pitääköhän tämä paikkansa? Jos näin on niin suuri plussa Stockmannille tästä! Tuollaisella teolla on jo oikeasti vaikutusta tuotantotasolle, että kiinnitettäisi enemmän huomiota ekologisuuteen ja tuotantoeläinten oloihin.

Parantamisen varaakin toki olisi… katselin yhtenä viikonloppuna hieman kadehtien Jamie Oliveria lihakaupassa, jossa kauppias esitteli erilaisia luomukanoja. Suomessa ei ainakaan vielä yhtään luomubroileritilaa ole… meidän perhe broilerin suurkuluttajana olisi ainakin heti kaupassa luomubroileria kärryyn lappamassa, jos sellaista vain jostain kaupasta saisi!

8. Tuoreet juurekset ja vihannekset

Porkkanat, perunat, sipulit, lantut, kaali ja punajuuret… onneksi niitä kaikkia saa jo tosi hyvin luomuna. Toki myös tomaatteja, ruukkusalaattia, kukka- ja parsakaalia… ostan tosi vähän muita kuin luomukasviksia, koska harvemmin joutuu luopumaan mistään valtavan tärkeästä, jos vaikka jotain ei luomuna saisikaan. Pakastekasvi-pusseja ostan todella harvoin, koska tuore on monin tavoin parempi. Moniko on lisäksi huomannut että suuri osa pakastekasviksista tuodaan jostain ulkomailta ja lisäksi esim. wok-pussit sisältävät monesti suolaa?!

9. Quinnoa

Tämä viljakasvi on meidän keittiössä ehkä n. vuosi sitten otettu käyttöön ja olemme alkaneet käyttää yhä vain enempi. Quinnoa on otettu meillä korvamaan riisiä terveellisemmän ravintoarvonsa vuoksi, samaten kuin se korvaa couscousin ja bulgurin. Lisäksi ainakin uskon ja luulen että sen viljely on myös ekologisempaa kuin riisin.

10. Pähkinät ja siemenet sekä kuivatut hedelmät

Näitä ilman ei enää tultaisi toimeen. Pähkinät on meidän perheessä jokapäiväistä ravintoa, samaten kuivatut hedelmät. Pähkinät, rusinat ja kuivatut viikunat ovat minulla itsellä korvanneet oikeastaan täysin karkit (paitsi suklaan, jota tosin ostetaan enää harvoin kaupasta, koska tehdään itse raakasuklaata). Siemenistä auringonkukansiemeniä syön paljaaltaan, kurpitsansiemeniä paahdettuna ja suolalla maustettuna ja muita siemeniä käytän paljon leivonnassa.

11. Maitotuotteet (maito, turkkilainen jugurtti, Valion uutuudet, juustot)










Kuva: www.valio.fi


Maitotuotteissakin on tullut kivoja uutuuksia viime aikoina (tai sitten olen vasta ne itse löytänyt). Aivan ihana melko uusi asia on Valion ruokakerma 15% ja vispikerma. Ei tarvitse enää mitään lisäaineruokakermoja ostella, jos jokin ruoka kaipaa kermaista lisäystä. Lisäksi laktoosi-intolerantikoille löytyy nyt maitojuoma, mikä on kyllä myös mahtava uutuus, vaikka meillä ostetaankin yleensä sitä tavallista maitoa (se maitojuoma on homogenoitu, tavallinen luomumaito on homogenoimatonta). Jugurtteja löytyy jo ihan hyvä valikoima (Valion luomutuotelista täältä) ja aivan ihana on Lindahlsin turkkilainen jugurtti! Tällä olen korvannut välillä kermaviilin tai maitorahkan ruuanlaitossa, koska kermaviiliä tai maitorahkaa en ole luomuna löytänyt.

Juustovalikoima on harmillisen pieni, mutta onneksi on sitä Valion luomu-edamia, jota meillä tosi paljon kuluukin. Lisäksi Stockmannin valikoimista löytyi aivan ihana luomu-feta (tai salaattijuuston nimellähän se on) ja luomu-mozzarella. Erityisen ihana on tuo feta, jota viimeksi Stockmannilla käydessä ostin viisi purkkia kerralla, kun se kuitenkin säilyy (paitsi ettei se kovin kauaa sitten säilynyt :) Lisäksi löysin vasta marketista aivan ihanan Castellon sinihomejuuston. Jos ei ole ihan sinihomejuuston ystävä niin kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota, maku ja koostumus on aivan ihanan pehmeä.

Lisäksi on monet muutkin luomutuotteet käytössä, voin erikoisemmista tapauksista kirjoitella uusiakin postauksia. Jos törmäätte luomu-uutuuksiin tai teillä on jotain kivoja luomu-tuotteita omassa käytössä niin jättäkää kommentteja. Kaikki muutkin kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :)

Kommentit

  1. No hei Marika, tämä oli kiva postaus. Itse kun on hieman laiska etsimään luomutuotteita vartavasten mutta kun voi tehdä tämmöisiä "sohvaostoksia" niin helpommin ne lähtee kaupastakin sitten mukaan. :) Kivaa talvipäivän jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun teet taustatyötä puolestani. Josko vaikka joku luomutuote tarttuisi joskus omaankin kätöseen kaupassa käydessä.

    No, totta puhuakseni ostan luomua joskus, jos sattuu eteen joku mielenkiintoinen tuote. Osa kokeiluistani on ollut selvästi jopa tavallista vaihtoehtoa maukkaampaa, kuten esim. luomuketsuppi. Samoin jotkut viljatuotteet ovat olleet mielenkiintoisia kokeiluja, kuten myös teet.

    Se on vaan vähän niin, että kun ruokkii suuriruokaista perhettä ja ruokaan menee normaalistikin hurjasti rahaa kuukaudessa, lasku varmaan nousisi sellaiset 30-40 % jos siirtyisi täysin luomuun.

    Normaalistikin valitsen mm. vapaiden kanojen munia, usein spelttileipää, viljapossua (ei kyllä mitään luomua, mutta paremmin ruokittua kai), suomalaisia vihanneksia, lähiruokaa jne. Hyvä esimerkki oli jonkun pientoimittajan laimennettava mansikkamehu ja mustikkamehu, joita ostin Isoveljen synttäreille. Maksoin niistä noin 5e/plo, kun jotain perus-Mehukattia olisi saanut 2litraa parilla eurolla. Ei niistä vaan voinut puhua edes samana päivänä!

    VastaaPoista
  3. Minäkin yritän kovasti noita Luomutuotteita ostaa, jos vain kohtuu hinnalla saa. Tavallinen maito ollaan voihdettu jo kokonaan luomumaitoon (se maistuu siltä oikealta maidolta). Myös kananmunat ostan Luomuna. Samoin Rainbow kaurahiutaleet. Myös jauhot on luomua. Oulaisten Luomu jälkiuunileipä on myös hyvää ja halpaa. Muut tuotteet on sitten vain satunnaisesti luomua. Jos rahaa olis enempi, niin tietenkin valinta olis useammin luomu.

    Tuota quinoa en ole vielä kerennyt maistamaan. Paketin kyllä olen jo ostanyt. Punaisiin linsseihin olen aivan ihastunut. Blogissani onkin ohje siihen keittoon.

    Oman pihan marjat ja omenat on melko luomua. Samaoin metsastä poimitut marjat. Ja jos saisin edes pienen kasvimaan ensi kesäksi laitettua, niin saisi edes sitä luomusalaattia yllinkyllin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteistanne taas kerran :)

    HeartAndSoul: Olipa mukava kuulla että tästä postauksesta oli iloa. Totta ettei sitä luomua niin helposti valitse jos pitää alkaa erikseen kauppoja kiertelemään ja etsiskelemään. Onneksi perus-kauppojen luomuvalikoimatkin ovat vähitellen paranemassa. Kivaa talvipäivää sinullekin!

    Mirka: Mukava jos tästä postauksesta oli sinullekin hyötyä. Luomu valitettavasti on usein aika kallista, jos ruokittavia suita on vielä paljon. Meillä kaksihenkisenä perheenä on aika helppo valita luomu, tosin kyllähän siihen reilusti enemmän rahaa menee kuin jos ostaisi ei-luomua. Viljatuotteet ja palkokasvit olisi voinut laittaa tuossa listassani numeroksi 12, koska niitä käytän myös paljon.

    Suvi: Mukava kuulla että lukijoissa on enempikin luomua käyttäviä henkilöitä :) Kannattaa tosiaan sitä quinnoaa kokeilla, itse käytän sitä nykyisin enemmän kuin riisiä. Jos joskus satut löytämään Beluga-linssejä niin suosittelen kyllä kokeilemaan niitäkin! Itse tänään tein ensimmäisen kerran noista ruokaa ja olihan ne hyviä :) Ja kiitos muistutit tuosta linssi-keitosta, pitääkin käydä heti ottamassa ohje talteen ja ensi viikolla kokkailla joku päivä! :)

    Voi kun saisikin omasta pihasta omenat ja marjat ja olisi pieni kasvimaa, jossa viljellä milloin mitäkin! Luomua ja lähiruokaa parhaimmillaan :)

    VastaaPoista
  5. Saako tuota laktoositonta luomumaitoa pienemmissä purkeissa? Tuntuu hölmöltä ostaa litran purkki koekäyttöön jos ei sitten kuitenkaan voi juoda sitä loppuun.

    Valion tavallinen laktoositon maitojuoma aiheuttaa minussa ihan samat oireet kuin tavallinenkin maito, joten en uskalla ostaa mitään litran pakkauksissa ennen kuin olen ne testannut.

    VastaaPoista
  6. Hei Rusina, valitettavasti tuota laktoositonta luomumaitoa saa vain litran purkeissa. Sun pitää höynäyttää joku ystävä sitä ostamaan, että pääset vaivihkaa testaamaan ;)

    VastaaPoista
  7. Yritin etsiskellä tänään Stokkalta noita Pajuniemen luomumakkaroita, mutta löysin vain lauantaimakkaraa ja pari lenkkimakkaraa. :) Olisiko niihin yhtään tarkempaa koordinaattia: löytyykö niitä mahdollisesti valmiiksi pakattuna vai irtotiskistä yms.?

    VastaaPoista
  8. Hei Rosmariini, kävin itsekin tänään Stokkalla, kun olisin halunnut sitä pellavansiemenillä höystettyä leikkelettä ostaa, mutta sitäpä ei näkynyt missään! Se oli edellisellä kerralla siinä samalla reunalla kuin se lauantaikin.. mikä pettymys! Jos sitä ei seuraavallakaan kerralla näy niin aion kyllä kysyä saisiko sen takaisin valikoimiin, koska itse tykkäsin siitä enemmän kuin tuosta lauantaista.

    VastaaPoista
  9. hi, new to the site, thanks.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit