Broilerinyytit

Viime lauantai oli leivontapäivä. Ystävättäreni pyysi leipomaan tyttärensä rippijuhliin broilerinyyttejä ja sacher-kakkua. Nämä nyytit on kyllä aina kaikkien suosikkeja, tosin teko vaatii pientä näpertelyä. Nämä on kuitenkin vaivan arvoisia, kannattaa kokeilla.

Ohjeen olen saanut siskoltani. Tein ystävättärelleni tupla-annoksen, tässä ohje vähän pienempään määrään.

Terveiset vielä ystävättärelleni: taisit maksaa minulle vähän liikaa?! Kiitos kovasti, kiva oli juhliinne leipoa ja sääkin muuttui ihanan aurinkoiseksi koleasta aamusta huolimatta :)

Kellertävät broilerinyytit (40-50 kpl)

Pohja:
200 g voita
6 dl (luomu)vehnäjauhoja
¾ tl (ruusu)suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kurkumaa
2 dl juustoraastetta (minulla oli luomu-edamia)
1 prk (luomu)kermaviiliä

Täyte:
1 (luomu)sipuli
1 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
n. 400 g maustamattomia broilerin suikaleita
1 keltainen (luomu)paprika
1 ½ dl persikkakuutioita (säilykepuolikkaista kuutioitu)
n. 100 g yrttistä tuorejuustoa (minulla oli Viola yrtti-pippuri)
n. 1 rkl (luomu)hunajaa
hiukan musta- ja/tai viherpippuria
½ tl valkosipulijauhetta
½-1 tl currya
½-1 tl (ruusu)suolaa
1 dl persiljasilppua

Voiteluun:
(luomu)kananmunaa

Pinnalle:
Unikonsiemeniä

Tee ensin taikina. Paloittele voi yleiskoneen kulhoon (leikkuriterä on tässä tosi hyvä, mutta itselläni ei sellaista ole, käytin tavallista taikinakoukkua). Laita sekaan kaikki muut taikina-ainekset, paitsi kermaviili. Sekoita kunnes seos on murumaista. Lisää sitten kermaviili ja pyöritä sen verran että taikinasta muodostuu pallo. Taputtele taikinasta littana suorakulmio (ei ole tarkkaa, suorakulmaisesta möykystä on sitten vaan helpompi alkaa kaulita suorakulmaista taikinalevyä) ja laita lautaselle jääkaappiin odottamaan.

Tee täyte. Kuutioi sipuli, paprika ja persikat aika pieniksi kuutioiksi. Saksi broilerisuikaleita rasiassa vähän pienemmäksi, nyyttien täyttäminen on sitten helpompaa kun palaset ei ole valtavan suuria. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota kuutioitua sipulia hetki. Lisää sitten broilerisuikaleet ja paista kypsäksi. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pieneksi kuutioitu paprika ja hauduta parisen minuuttia. Lisää sitten pannulle kuutioitu persikka, tuorejuusto ja kaikki mausteet, paitsi persiljasilppu. Pyörittele pannulla kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi persiljasilppu ja anna täytteen jäähtyä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse toinen taikinapala jauhoja apuna käyttäen ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jätä toinen pala jääkaappiin odottamaan, taikinaa on helpompi käsitellä viileänä. Leikkaa taikinalevy 8 cm x 8 cm neliöiksi ja laita jokaiselle neliölle n. 1 rkl täytettä. Taita neliö kahtia ja painele reunat hyvin umpeen. Tämän jälkeen toista sama toisen taikinapalan kanssa, kaulitse, leikkaa neliöiksi ja täytä.

Tässä vaiheessa voit pakastaa nyytit, mikäli haluat: Laita valmiit nyytit leikkuulaudan tms. Levyn päälle ja laita pakastimeen. Pakasta n. tunnin verran, jonka jälkeen voit siirtää kohmeiset nyytit muovipusseihin pakkaseen myöhemmin paistettavaksi.

Paista joko tuoreet tai pakastetut nyytit seuraavasti:

Tuoreet: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele nyytit kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 10-15 min.

Pakastetut: Ota nyytit pakastimesta sulamaan leivinpeltille n. puoleksi tunniksi. Voitele sitten kananmunalla, ripota päälle unikonsiemeniä ja paista kuten tuoreet.

Säilytä jäähtyneet nyytit jääkaapissa.

Kommentit

Suositut tekstit