tiistai 14. syyskuuta 2010

Lammaspihvi ja Yrttisämpylät

Viime viikolla tein pitkästä aikaa lammashampurilaisia. Näistä meidän perhe tykkää. Vaikka jostakin teistä voisi kuulostaa monimutkaiselta alkaa tehdä itse sämpylätkin, mutta tämä ohje on tosi helppo ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Nämä sämpylät sopivat erittäin hyvin myös vaikkapa iltapalalle. Ohje on Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja.

Yrttisämpylät (n. 12-18 kpl)

6 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
n. 1 dl silputtuja tuoreita yrttejä (timjami, meirami, basilika, oregano) tai
n. 3 tl kuivattuja
12 dl (luomu)vehnäjauhoja (itse laitoin speltleseitä ja spelttäysjyväjauhoja mukaan)
2 rkl (luomu) oliiviöljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet (jos käytät tuoreita yrttejä, ne lisätään viimeiseksi) yleiskoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää vähitellen lämmin vesi. Vaivaa taikinaa koneella n. 10 minuuttia. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa oliiviöljy ja aivan lopussa silputut yrtit. Taikina on tosi löysää, joten älä lisää jauhoja.

Jätä taikina kohoamaan liinan alle 1-2 tunniksi (pitkä kohotusaika on tärkeä).

Kaada kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Taputtele jauhoisin käsin taikinaa hieman (taikinaa ei siis moukaroida kovakouraisesti, vaan vain vähän taputellaan, jotta taikinamöykky olisi suunnilleen samanpaksuinen joka kohdasta). Leikkaa sitten taikinasta suunnilleen samankokoisia paloja ja siirrä ne leivinpeltille.

Paista heti 225 asteisen uunin keskiosassa n. 18 minuuttia (toinen pelti joutuu odottamaan, mutta se ei haittaa).


Lammashampurilaiset (3:lle, eli 6 pihviä)

Pihvit:
400 g (Meri-Lapin) karitsan jauhelihaa
n. 1 tl ruususuolaa
n. 1 tl rouhittua mustapippuria

Täytteeksi:
(luomu) fetaa (mielellään palana, ei kuutioita)
(luomu) punasipulia (tai tavallista)
tuoretta timjamia (kuivattu käy hätätapauksessa)
(luomu) turkkilaista jugurttia
(luomu) tomaattisiivuja

Tee ensin pihvit. Sekoita jauhelihaan suola ja pippuri, älä vaivaa turhaan vaan sekoita vain nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina pihveiksi ja grillaa molemmin puolin kypsäksi. Voit paistaa pihvit myös uunissa tai paistinpannulla. Lampaanjauheliha kutistuu aika paljon paiston aikana, joten pihveistä ei kannata tehdä ihan pieniä.

Kokoa hampurilaiset. Leikkaa yrttisämpylät puoliskoiksi ja sivele molemmille puolille turkkilaista jugurttia. Laita sitten pohjan päälle kuuma lammaspihvi, päälle ohuita tomaatti- ja sipulisiivuja, reilusti fetaa ja tuoretta timjamia.


Hyvää ruokahalua!

5 kommenttia:

  1. Hei, näyttää tosi hyvältä! Pakko kokeilla itsekkin joskus!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta blogissani, sitä kautta tulin tänne :)

    VastaaPoista
  3. Nami nami, näyttää ihanalta. Voisko näitä laittaa postissa tännekin?!?

    VastaaPoista
  4. HeartAndSoul: Kiitos, suosittelen kyllä kokeilemaan näitä. Kannattaa koittaa löytää tuoretta timjamia ja reippaasti fetaa väliin myös :)

    Kotiäiti: Kiitos kommentistasi, kiva kun tulit vierailulle. Aivan uskomattoman ihania kakkuja blogissasi!

    VastaaPoista
  5. Virpi: Kiitos kommentistasi. Taidettiin laittaa yhtä aikaa! :) Pitänee tulla ihan livenä sinne joskus noita kokkaamaan :) Toivottavasti olet jo parantunut taudista.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi <3