perjantai 30. huhtikuuta 2010

Munkkeja ja tippaleipiä

Väsyttää... aamulla heräsin puoli neljältä leipomaan munkkeja (10 kpl maidottomia ja 80 kpl tavallisia munkkeja) ja tein sitten samalla tippaleipiäkin. Olen jo viitenä aikaisempana vuonna vienyt työpaikalle vappumunkkeja ja simaa ja niin tänäkin vuonna. Lisäksi naapurimme saivat aamulla perinteisesti muutaman munkin ja tippaleivän sekä pullon simaa.


Muutaman kerran olen tehnyt niin, että teen munkkitaikinan valmiiksi jo illalla, mutta teen taikinan kylmään nesteeseen. Laitan taikinan kylmään kohoamaan ja aikaisin aamulla alan leipoa rinkilöitä tavalliseen tapaan. Tällä säästää aikaisesta aamusta sen ajan mikä menisi sen taikinan tekoon ja kohottamiseen. Munkkitaikinani on muuten ihan tavallinen pullataikina.




Munkkeja paistellessani paistan usein pienessä kattilassa samaan aikaan tippaleipiä tai rosetteja. Tänä vuonna tein pelkkiä tippaleipiä. Nämä maistuvat aivan erilaisilta mitä kaupan tippaleivät, eikä näitä ole yhtään vaikea tehdä.


Tippaleivät (reilu kasa n. 20 kpl?)


Taikina:
3 (luomu)kananmunaa
ripaus ruususuolaa (n. 1/5 tl?)
2 rkl (luomu)sokeria
1,5 dl (luomu)kevytmaitoa
1 tl vaniljasokeria
3 dl (luomu)vehnäjauhoja
Paistamiseen:
n. 1 litra rypsyöljyä (riippuu kattilan leveydestä)
Päälle:
tomusokeria

Vatkaa munat, sokeri ja suola maidon kanssa sekaisin, lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa. Laita taikina pursotinpussiin jossa on pieni suutin, taikka muovipussiin, josta leikkaat kulmaan pienen aukon.

Laita molemmista päistä avattu säilykepurkki öljykattilaan ja pursota taikinaa nauhana säilykepurkin sisään ristiin rastiin. Varo kuumaa höyryä! Nosta sitten säilykepurkki pihdeillä heti pois (tippaleipä lähtee paremmin purkista ulos, jos purkin ottaa heti pois). Paista molemmin puolin ruskeaksi ja nosta sitten reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Ripottele jäähtyneiden tippaleipien pinnalle reilusti tomusokeria.

Iltapäivällä jumppaan mennessä vein vielä kuntosalin naisille muutaman munkin, tippaleivän ja pullollisen simaa.

Nyt väsyttää todella paljon, vaikka kello on vasta puoli yhdeksän... keittiökin on siivoamatta, mutta taidan jättää sen homman huomiselle ja menen pian nukkumaan. Huomenna olisi tarkoitus mennä käymään kuntosalilla heti aamusta ja iltapäivän voisikin sitten viettää siivouksen parissa :) Tässä vielä hauska kuva pöydästä, jossa munkit oli kohoamassa. Huomaa hauskat kynnenjäljet jauhoisessa pöydässä :)


Iloista Vappua kaikille!

Sunshine award

Ihana yllätys Satumaailman Sadulta. Kiitos Satu, tästä tuli todella hyvä mieli.



Haluaisin ojentaa tämän kukan kaikille lukijoille jotka täällä ovat käyneet ja ilahduttaneet minua kommenteilla. Napatkaa keväisen aurinkoinen kukkanen omaan blogiinne tästä mukaan :)

Vappuaiheista postausta tulossa lähiaikoina... sitä odotellessa toivotan jo nyt kaikille railakasta ja rentouttavaa Vappua!

sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Viikon 16/2010 liikunta

Periaatteessa aika hyvä viikko, vaikka keskiviikkona tulikin alaselkä vasemmalta puolelta kipeäksi ja siksi torstai ja perjantai olikin sitten lepopäiviä. Enkä edes oikein ymmärrä mistä tuo selkä nyt sitten vihastui, koska vaikka tiistaina pitkästä aikaa kävin salilla niin en oikeastaan selkälihasliikkeitä tehnyt, kaikkea muuta kylläkin.

Maanantai: BodyBalance ja Zumba
Tiistai: Kuntosalilla 60 min. vähän kaikkea (+ alkulämmittely 15 min. "ylämäkikävelyä" juoksumatolla ja loppuverryttely 5 min. crosstrainerilla)
Keskiviikko: Zumba ja BodyStep
Lauantai: Pyöräily 2 x 20 km (55 min. + 45 min.) ja kävely/juoksulenkki (n. puolet molempia) 75 min. ja iltapäivällä BodyJam
Sunnuntai: n. 8 km kävelylenkki aamulla ja Afropowerdance iltapäivällä

Nyt kun saisi vielä syömisensä kohdilleen. Kohtalaisen terveellisesti mielestäni syönkin, mutta suklaa, pähkinät ja leipä... siinäpä minun kompastuskivet. Eli herkkujen vastustuskyvyn kasvatus tavoitteena :)

Ensi tiistaina saankin sitten uuden saliohjelman, aivan innolla sitä odotan. Tavoitteena olisi sitten kahdesti viikossa käydä kuntosalin puolella ja ehkä tinkiä jostain jumpista sitten sen ehdoilla. Lähiviikkoina sitten nähdään kuinka siinä onnistun.

Reipasta alkavaa viikkoa! Tässä vielä pari kuvaa aamulenkkipolultani.


Viimeiset ompelukurssin tunnit...

Mirka blogissa Uuden kuun aikaan postaili kirjoituksen nettishoppailun iloista ja kirouksista. Itsekin joskus innostun netistä tilaamaan, n. kerran kuussa lähtee Hyvinvoinnin tavarataloon luomuruokatilaus ja jonkin verran olen helmitarvikkeita tilaillut. Niin, ja pojalle hupparin ja itselle talvitakin ja mekon alennusmyynnistä. Oikeasti kauppoihin (paitisi päivittäiseen ruokakauppaan) lähden todella harvoin, ei oikein ole aikaa eikä intoa. Mutta oma kompastuskiveni onkin sitten se kangaskauppa... en siellä kyllä usein käy, mutta perjantaina sinne piti sitten mennä, koska tarvitsen ensi viikolla viimeiselle ompelukurssikerralle materiaalia kassiin, jota aloitin tekemään.


Niin helposti mukaani lähtee sitä sun tätä ihanaa kangasta ja nytkin meinasin innostua aivan kunnolla, koska löysin korin, joka oli täynnä kangaspakkojen jämäpaloja ja siellähän oli vaikka mitä ihanuuksia. Eihän ne jämäpätkät niin halpojakaan ole, 20-30% alennuksessa yleensä ja pätkät on harvoin metriä pidempiä, mutta jos tarvitsee lyhkäisiä pätkiä kangasta vaikka tyynynpäällisiin tai tilkkutöihin tms. niin tällaiset on aivan loistavia. Itse haaveilen nyt siis ompelevani kauniita kauppakasseja, ensimmäistä vähän aloitettu jo tuon kettu-kuvan ympärille (siis todella vähän, tuosta tulee siis kuva ja samalla tasku siihen kassin keskelle). Tämä tulee kylläkin siskolleni, koska kettu-kuva on hänen.

Edellisellä kerralla ompelukurssilla valmistui sohvatyynyt, ihanan keväisen vihreät. Näihin tyynyihin ompelin elämäni ensimmäiset piilovetoketjut ja olen kyllä oikein tyytyväinen lopputulokseen.


lauantai 24. huhtikuuta 2010

Sima

Laitoin eilen illalla simaa tulemaan vappua ajatellen. Tein kaksi sankollista, niinkuin jo useampana vuotena. Siksi paljon, että vien simaa myös työkavereille ja ehkäpä kuntosalin jumppaohjaajillekin. Lisäksi sima on aika hyvä limpparin korvike pojalle, eikä sisällä lisäaineita. Tämä samainen siman ohje löytyy myös fariinisokeripussin kyljestä, alla määrät sankolliseen simaa.

Tänään illalla sitten pullotettiin pojan kanssa 16 litraa simaa. Ensi viikolla päästään sitten maistelemaan :)


Sima (1 sankollinen, 8 litraa)

1 kg fariinisokeria (osa voi olla myös tavallista sokeria, mutta fariinisokerilla tulee minusta parempaa)
4-6 (luomu)sitruunaa
8 l vettä
herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

Laita sokeri sankkoon. Kuumenna osa (n. puolet) vedestä kiehuvaksi vedenkeittimellä ja kaada sokerin päälle. Lisää sankkoon loppu vesi, sitruunamehu sekä yksi sitruuna viipaleina. Tarkista että vesi on korkeintaan kädenlämpöistä ja lisää hiivanokare (vain aivan pieni murunen riittää!).

Anna siman olla sankossa n. yksi vuorokausi. Pullota sitten sima ja lisää jokaiseen pulloon ripaus sokeria ja muutama rusina. Anna pullojen olla vielä yksi vuorokausi huoneenlämmössä ja laita sitten kylmään (kellariin tai jääkaappiin). Sima on valmista juotavaksi n. viiden päivän kuluttua. Simaa ei kannata säilyttää tämän jälkeen viikkoa pidempään.

Aamulenkki ja aamupala

Viikko sitten sunnuntaina kävelylenkilläni pohdin juoksulenkkeilyn aloittamista, mutta en oikein saa itseä yksinäni liikkeelle (joo, joku voisi nyt nauraa siellä, mutta tämä on aivan totta). Mieleeni tuli eräs oikein hyvä ystäväni, joka reilu pari kuukautta sitten sai vauvan (keisarinleikkauksella). Hän on minulle sanonut että kunhan hän saa, niin alkaa käydä kanssani jossain jumpassa. Mietin siinä kävellessäni sitten, että ehdotan hänelle että alettaisiko käydä kerran viikossa yhdessä lenkillä. Niinpä hänelle alkuviikosta soitin ja sovittiin että lauantai-aamuna voitaisi n. tunnin lenkki tehdäkin. Ystäväni asuu Haukiputaalla ja heti jo päätin mielessäni, että pyörällä sitten ajan sinne ja takaisin (n. 20 km yhteen suuntaan).

Tänä aamuna sitten kello oli herättämässä seitsämältä ja pienen aamupalan voimin kahdeksalta lähdin pyöräilemään, lumisateesta huolimatta. Meinasi pieni epätoivo välillä iskeä, koska vastatuuli oli aika navakka, mutta ehdin kuitenkin sovittuna aikana perille (pyöräilymatkaan meni 55 min.). Teimme ystäväni kanssa mukavan tunti ja 15 minuutin lenkin, välillä käveltiin ja välillä juostiin (n. puolet kävelyä ja puolet juoksua). Sitten pyörällä takaisin kotiin. Paluumatkaan meni vain 45 minuuttia, mutta tämä johtuu varmaankin siitä että kotiinpäin matka on hiukan enenmpi alamäkivoittoista (vaikka täällä Oulun seudulla ei mitään sen kummempia mäkiä paljon olekaan) ja lisäksi tuuli olikin sitten enempi selän takaa, mikä auttoi myös asiaa.


Kotona herättelin sitten pojan aamupalalle. Tällainen leipäaamupala on meillä arkena oikeastaan vakio ja joskus viikonloppuisinkin (lisäksi juomana itselläni kahvia ja nykyisin myös teetä ja pojallani maitoa). Tosin viikonloppuna teen melkein aina myös puuroa leivän tilalle tai rinnalle, mutta tänään ei puuroa ehtinyt keitellä tuon lenkkeilyn vuoksi.

Jospa huomenna vaikka sitten hauduttaisin aamupalalle ihanaa ohraryynipuuroa :) Mukavaa viikonloppua!

perjantai 23. huhtikuuta 2010

Poika kokkaa

Olipas aivan ylellistä tulla eilen töistä kotiin ja ruoka oli valmiina odottamassa, koska poikani oli laittanut ruokaa. Eikä mitä tahansa, vaan kolme ruokalajia. No, ei tämä aivan automaattista ole, vaikka poikani kokkauksesta tykkääkin. Hän nimittäin oli Islannin matkamme takia pois kotitalouden tunnilta ja tämä oli korvaavana tehtävänä poissaololle.


Alkuruuaksi oli lämpimiä kanavoileipiä (ohje omasta päästä), pääruuaksi broileri-sieni-mandariinikastiketta (ohje kirjasta Hyvää Ruokahalua! Parhaat kasvis-, kana- ja kalaruoat) täysjyväriisin kera sekä jälkiruuaksi raparperikaurapaistosta paratiisikastikkeen kera (ohjeet Hekkuja Martan keittiöstä kirjasta). Poika suunnitteli menun aivan itse, mutta vähän yhdessä mietittiin jälkkäriä.. koska poika olisi halunnut tehdä uuniomenoita, mutta keittokirjassa sattui samalla aukeamalla olemaan raparperipaistos ja ehdotin että tekisitkö sittenkin sitä, koska raparperia oli vielä pakastimessa.

Pöytäkin oli valmiiksi katettuna! Valitettavasti ei ollut pöytäliinaa nyt pöydällä, koska laitoin juuri liinan edellisenä iltana pesuun (kun kaadoin liinalle kahvit).


Ruoka oli aivan todella hyvää ja poika soitti vain yhden kerran minulle kysyäkseen että mistä löytyy kasvisliemikuutioita. Jospa kesälomien aikana saisin valmista ruokaa useamminkin... saa sitä ainakin toivoa :)

Tässä vielä reseptit, en tosin ollut itse seuraamassa ruuanlaittoa, joten voin vain kopsata ohjeen kirjasta (+ tietysti muutamat aineet oli vähän erit mitä alkuperäisessä, kirjoitan tähän alle mitä aineksia poika tässä käytti).

Lämpimät voileivät (8 kpl)

8 kpl Vaaleahkoja leipäviipaleita (valitse leipä, jossa paljon kuitua)
n. 200g maustamattomia broilerisuikaleita
(luomu)soijakastiketta
1/2 prk (135g ) Pirkka välimerentahna tomaatti-paprika
8 siivua (luomu)Edam-juustoa
Murskattuja pippureita

Paista broilerisuikaleet kypsäksi pannulla (poikani paistoi samalla kastikkeen ja leivän broilerit ja otti leipiin erilleen sitten tarvittavan määrän). Levitä leivinpeltille leipäviipaleet ja levittele tomaatti-paprikatahnaa leiville. Laita sitten broilerisuikaleet leipien päälle ja jokaiselle leivälle yksi juustosiivu. Lopuksi pinnalle voi vielä ripotella vähän mausteita. Paista leipiä uunissa kunnes juusto sulaa, 200 asteessa n. 5 minuuttia.

Tajoa alkuruokana tai iltapalana (meillä näitä riitti sekä alkuruuaksi että iltapalaksi :)



Broileri-sieni-mandariinikastike (4:lle)

300-400g maustmattomia broilerisuikaleita
1 prk säilykemandariineja (tuorettakin voi käyttää, mutta kannattaa silloin fileroida palaset)
100 g (luomu)siitakesieniä (herkkusienet käy myös, niitä oli käytetty alkuperäisessä ohjeessa, mutta ei sattunut olemaan kaupassa)
1 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
1 prk (luomu)ananaspaloja
n. 1 rkl (luomu)herbamare-liemitiivistettä
2 dl (luomu)ruokakermaa
Murskattua rosee- ja mustapippuria
Ruususuolaa

Valuta säilykehedelmistä mehut. Viipaloi sienet.

Ruskista broilerisuikaleita pannussa vähässä öljyssä. Lisää pannulle paloitellut sienet ja kypsennä vähän aikaa. Lisää sitten valutetut hedelmät, liemitiiviste, kerma ja pippuri sekä suola. Keittele n. 15 minuuttia.

Tarjoa (luomu)täysjyväriisin kera.


Raparperikaurapaistos (4:lle)

Vuokaan:
6-7 (luomu)raparperin vartta (meillä oli pakasteesta paloiteltua raparperia summassa "sopiva" määrä :)
n. 2 tl (luomu)kanelia (poika ei mittaillut kun ripotti ihan summassa :)

Päälle:
100 g voita
1 dl fariinisokeria
2 1/2 dl (luomu)kaurahiutaleita

Levitä paistovuokaan paloitellut raparperit ja ripottele kanelia päälle.

Sulata voi mikrossa ja sekoita siihen fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele seos raparperien päälle. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Tarjoa vaniljakiisselin, jäätelön tai paratiisikastikkeen kera.

Paratiisikastike (reilu annos, riittäisi 2x yllä mainitulle raparperipaistokselle)

1 tlk (250g) maitorahkaa
2 dl (luomu)vispikermaa
1/2 dl (luomu)kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon vaniljasokeri, maitorahka sekä kookoshiutaleet. Tarjoa esim. raparperikaurapaistoksen tai uuniomenien kera.

Maistelin poikani tekemää kastiketta ja mietin että olisi tähän voinut laittaa sokeria vähän enemmän.. mutta kun tätä tarjoisi makean raparperipaistoksen kaverina niin yllättäen se ylimääräisen sokerin tarve hävisikin, olisi ollut aivan liikaa se sokerilisäys sitten kuitenkin.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Kuulumisia

Selailin tuossa eilen alkuvuoden aikana ottamiani kuvia ja mukana oli paljon sellaisia kuvia, joiden tiimoilta olen ajatellut postailla jotain, mutta syystä tai toisesta se on sitten jäänyt tekemättä. Voi olla että jossain tulevaisuudessa sitten teen postauksen "Kaikki jämät", johon kerään sekalaisen setin unohdettuja postauksia.

Tänään oli aika kiva päivä, vaikkakin töissä oli hiukan ahdistavaa. Tosin päätin tehdä asialle jotain, kävin juttelemassa esimieheni kanssa. Käyn kyllä yleensäkin heti hänen kanssaan juttelemassa, jos jotain on pielessä ja hän on sanonut arvostavansa sitä ominaisuutta. Usein ihmillä on tapana piilotella ongelmia, kun kysytään onko kaikki hyvin, vastataan että on, mutta selän takana valitetaan asiasta jos toisestakin. Toki itsekin valitan jos on jotain pielessä, mutta voin asiasta myös ilman ongelmia kertoa esimiehelleni.

Hyvää mieltä sain myös kahdesta jumpasta, joissa tänään kävin: zumbaa ruokatunnilla ja bodySteppiä töiden jälkeen. Jostain ihmeen syystä virtaa oli tänään vaikka kuinka, en tiedä mistä tämä tämänpäiväinen energia oikein pulppuaa. Taidan hyödyntää sitä nyt illallakin, voisin alkaa tässä siivoamaan :) Jumppakäynnillä laitoin "tilaukseen" myös uuden saliohjelman, jos saisi sitten siellä salillakin käytyä pari kertaa viikossa ja treenissä olisi jotain järkeäkin. Oli mukava kun sanoin ohjaajalle että en kyllä yhtään tiedä millaisia tavotteita minulla olisi, niin hän heti "tiesi" millaisen ohjelman tarvitsen. Kyseisen salin ohjaajat kun tietävät urheilutaustani aika tarkalleen, joten uskallan luottaa heidän mielipiteisiinsä aika paljon. Ensi viikolla saan uuden ohjelman ja pääsen aloittamaan salitreenit ihan kunnolla sitten.


Sokerina pohjalla sain tänään rakkaalta ystävältäni lahjan, hierontalahjakortin 2 kertaa 60 min. hierontaan! Eikä minulla edes ole mikään merkkipäivä tänään... ei mitään sen ihmeempää syytä ja noin ihana lahja! En ole koskaan hierojalla käynyt, meinannut kyllä useinkin ja kerran jopa ajankin varasin, mutta aika valitettavasti peruuntui minusta riippumattomista syistä ja jäi sitten silloinkin käymättä. Luulen kyllä että se hieronta on ihana kokemus ja tekee lihaksilleni tosi hyvää.

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Viikon 15/2010 liikkumiset

Alkuviikko meni odotetusti huonosti, kun palailtiin reissusta (vaikkakin "liikuttiin" autolla n. 850 km kertaheitolla, josta itse jouduin ajamaan koko matkan, koska äidilläni ja pojallani ei ole ajokorttia). Mutta jospa tämä kuntoilu-into taas palaisi. Hetkittäisiä merkkejä siitä on jo nähtävillä :)

Keskiviikko: Zumba ja BodyStep
Perjantai: BodyBalance
Lauantai: Salilla vähän aikaa yläkroppaa (n. 15 min.), Balletone-tekniikkaa 20 min. (myöhästyin tekniikkatunnilta, joka kesti 30 min.) + tunnin Balletone
Sunnuntai: Kävelylenkki 8 km (1 h 15 min) ja BodyStep

Kevät on ja aurinko paistaa, ainakin tänä aamuna. Tässä kesän lähestyessä voisin alkaa myös kävellä enempi tai jopa lenkkeilläkin... no, sekin jää nähtäväksi sitten. Pelottaa juoksun kanssa polvien kipeytyminen, mutta toisaalta olisi niin helppoa se lenkkeily, kun voisi kotiovelta lähteä suoraan. Toisaalta tekisi myös mieli lisätä salilla käyntiä. Tuon lauantaisen lyhykäisen salipyrähdyksen jälkeen oli sunnutaina mukavan kireä olo hartiossa.

Ihana kun on kevät ja kesä on tulossa! Vaikka tykkäänkin kaikista vuodenajoista, mutta nyt on kevään aika, nauttikaamme siitä, olipa päivä sitten sateinen tai aurinkoinen. Molempia tarvitaan yhtä kaikki.

perjantai 16. huhtikuuta 2010

Islanti

Olipas hauskoja kommentteja edelliseen postaukseen :) Hyvin arvailitte tai muistitte, Islanti se meidän matkakohde oli. Kerron heti alkuunsa että en nähnyt tulivuorenpurkausta, vaikkakin retkiä sinne olisi järjestetty. Silti oli hyvä reissu, Islanti on kyllä niin erilainen maa, että kokemus jo sinänsä. Tykkäsin maan karusta kauneudesta.


Reykjavikissa majoituimme keskitasoisessa hotellissa, syötiin paikallista ruokaa ja kierreltiin sekä Reykjavikissa että vähän sisemmässäkin maassa. Hintataso Islannissa ennen talousromahdusta on ollut aika huima, mutta koska islannin kruunun arvo on muutaman vuoden takaisesta tippunut noin puoleen, oli hinnat suunnilleen Suomen hintatasoa. Kovin paljoa en ostellut, mitä pojalle paidan ja vyön. Ihania villaneuleita olisi tehnyt mieli ostaa, mutta olivat aika kalliita, joten tyydyin neuleita vain ihailemaan. Äitini osti ison kassillisen islantilaista villalankaa (langat oli halvempia kuin Suomessa) ja oli aivan haltioissaan, koska tykkää neuloa paljon. Suunnitteli tekevänsä tuliaiseksi lapasia islantilaisen lampaan villasta :)


Lauantai-iltana kävimme uimassa sinisessä laguunissa. Paikka olikin aivan ihana, vesi oli turkoosia ja lämmintä, paikoin jopa kuumaa.


Sunnutai vietettiin turistikierroksella maaseudulla. Ensimmäinen pysähdys tehtiin Thingvellirin kansallispuistossa, joka sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan laattojen välissä olevassa hautavajoamassa. Täällä mannerlaatat erkanevat toisistaan ja maanjäristyksiä on usein. Paikalla oli suuria kallioita ja kaunis järvi.

Toinen kohde oli Gullfoss eli Kultainen putous, joka oli kyllä vaikuttava näky. Jäätiköltä lähtöisin olevat suuret vesimassat tippuvat 70 metrin matkan suureen kanjoniin.


Putouksilta oli vain n. 10 kilometrin matka Geysireille, jossa ihailimme n. 7 minuutin välein purkautuvaa vesipatsasta sekä turkooseja, kuplivia ja höyryäviä vesilähteitä.


Nämä olivatkin kaikkein vaikuttavimmat ja hienoimmat nähtävyydet mitä Islannin matkalla kohtasimme. Lisäksi ajelimme pitkiä matkoja melko autiolla maaseudulla, teimme pysähdyksen pienessä kirkossa sekä kävimme tutustumassa Islannin suurimpaan geotermistä energiaa hyödyntävään sähkö/vesilaitokseen. Opas kertoi bussimatkojen aikana paljon kaikenlaista kiinnostavaa asiaa Islannista ja islantilaisista, sekä elämästä Islannissa.


Tässäpä matka lyhykäisyydessään. Anteeksi kun jouduitte odottamaan. Kyselkää jos haluatte kuulla jostain aisasta enempi, niin kerron kyllä mielelläni.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Seikkailuja


HeartAndSoul kommenteissa kyselikin seikkailusta, jollainen oli näköpiirissä loppuviikolla. Eilen, tai itse asiassa tänään aamuyöllä palattiin pieneltä matkalta takaisin kotiin. Kylläpäs vaan väsytti töissä tänään, satojen ja taas satojen kilometrien autolla ajoa takana, aamulla oli herätty aikaisin ja yöllä olimme vasta kotona. Mutta mukava reissu olikin, oikeastaan aika täydellisen mittainen ja muutenkin mukava.


Arvatkaas missä äitini ja poikani kanssa käytiin? Vaikka olen tainnut jo jossain vaiheessa vihjaistakin ;)


Kierreltiin vähän siellä sun täällä, vaikka perillä olimmekin vain kaksi ja puoli päivää (siihen vielä matkustusajat sitten lisäksi). Äitini on matkustellut tosi vähän, joten tämä reissu oli hänelle tosi mukava elämys. Kielitaidottomina vanhempieni olisi aika hankala keskenään mihinkään lähteäkään. Toki hyviä pakettimatkoja nykyisin järjestetään, mutta jo lentokentällä saikkaaminen voi olla kokemattomille hankalaa.


Tietenkin pieni ekologinen minäni tunsi piston sydämessään kaiken lentelyn ja autolla ajelun vuoksi, mutta kokemuksena tuo matka oli kyllä sen arvoinen että annan itselleni anteeksi :)


Enenpi postauksia tulossa lähiaikoina... mukavaa alkanutta viikkoa kaikille teille!

torstai 8. huhtikuuta 2010

Arvontavoitto!

Mikä ihanuus tulikaan tänään postissa... olin voittanut Virpin blogissa olleesta arvonnasta kännykkäpussukan ja Virpi oli tehnyt aivan varta vasten minua varten tämän (niinkuin ehkä kuvasta huomaatte). Tulipa hyvä mieli tästä :)
Kiitos Virpi!


Pakkaan kännykkäpussukan mukaani ja lähdemme nyt kohti seikkailuja... tulee pieni päivitystauko, palaan taas ensiviikon puolivälin kieppeillä tänne päivittelemään.

Jännittävää ja aurinkoista loppuviikkoa kaikille teille.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Herkkuvuokaleipä

Voisiko joku arvata että meillä leivotaan paljon leipää? Eilen teki mieli jotain vähän tummempaa leipää pääsiäisen vaaleiden leipien vastapainoksi, joten kokeilinpa Taikinatiinun Sannan vuokaleivän ohjetta. Leipä kohotettiin soodalla ja leivinjauheella, joten tämä oli nopea tehdä. Rakenne oli soodaleivälle ominainen, vähän murenevainen, mutta maku oikein hyvä, yhtä kaikki. Mukava, vähän erilainen leipä. Minulla oli muutama aines vähän eri mitä Sannalla alkuperäisessä (molemmat ohjeet alla), mutta luulen että molemmilla ohjeilla tulee yhtä hyvä lopputulos :) Leivän leipominen ei ole turhan tarkkaa tai vakavaa puuhaa!

Herkkuvuokaleipä (2 leipää)
4 dl (luomu)kaurahiutaleita
5 dl (luomu)vehnäjauhoja
2,5 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
1 dl (luomu)grahamjauhoja
1,5 dl (luomu)ruisjauhoja
1 dl (luomu)pellavansiemeniä
1 dl (luomu)auringonkukansiemeniä
1, 5 dl rusinoita (minä käytin kuivattuja (luomu)luumuja pilkottuna)
1 dl hasselpähkinärouhetta (minä käytin 1/2 dl (luomu)speltrouhetta)
1, 5 rkl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruususuolaa
1 dl hunajaa (itse laitoin vähemmän, n. 3/4 dl ja oli mielestäni hyvä määrä)
1 dl puolukkahilloa (minä käytin n.1,5 dl pakastepuolukoita haarukalla muussattuna)
6 dl (luomu)piimää

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen joukkoon hunaja, puolukkahillo ja piimä. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Taputtele taikina tasaisesti vuokiin.
Paista 200 asteessa (uunin alatasolla) n. 50 minuuttia.

Voit myös pakastaa. Hyvää tuoreena, mutta niin myös seuraavana päivänä.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Nopeaa ja hyvää piimärieskaa

Mainitsin pääsiäisleipää postaillessani että viime viikolla tuli tehtyä enempikin hyviä leipäkokeiluja pääsiäisleipien lisäksi. Tein nimittäin piimärieskaa, joka oli aivan ihanan makuista! En tiedä mistä olen ohjeen alunperin ottanut, mutta tässäpä minkä mukaan itse tein.

Piimärieska (2 suurta rieskaa)
2 dl (luomu)kaurahiutaleita
4 dl (luomu)maitoa
3 dl (luomu)piimää
1 ½ tl ruususuolaa
3 (luomu)kananmunaa
n.8 dl (luomu)hiivaleipävehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Tee ensin kaurapuuro esim. mikrossa tai kattilassa, tai käytä valmista, tähteeksi jäänyttä puuroa (muutkin hiutalepuurot käyvät).

Sekoita puuron joukkoon piimä, suola sekä kananmunat. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja sekoita jauhot taikinaan. Älä vaivaa, sekoita vain sen verran että jauhot sekoittuvat. Taikina saa olla aika pehmeää.

Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen kahden leivinpaperin päälle kahdeksi suureksi, pyöreäksi rieskaksi (n. 1/2-1 cm paksuiseksi). Pistele rieskat haarukalla ja paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.

Parasta tuoreena ja lämpimänä, mutta hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

Hyvinvointia paketista

Viimeviikolla tein taas luomu-tilauksen Hyvinvoinnin tavaratalosta ja paketin sain loppuviikosta. Tällä kertaa tilasin pienemmän paketin kuin yleensä, mutta uusia kokeiluja mukana oli ehkä enempi. Tilauksessa oli cashew-pähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä, joita meillä kuluu paljon. Viime aikoina on alkanut tehdä mieli kokeilla idätystä, joskus siskoltani sain alfalfan (eli sinimailasen) siemeniä joita idättelinkin hyvällä menestyksellä. Nyt tilasin ihan summassa valkosipulin-, krassin- ja adukipavun siemeniä idätystä varten. Lisäksi ostin arame-merilevää, täysin uusi tuttavuus sekin. Uusia tuttavuuksia lisäksi kotimainen parsakaalijauhe sekä hampunsiemenet. Postailenpa kokeilujani sitten tulevaisuudessa.


Niinkuin tuosta kuvan alalaidasta näkyy, paketissa oli myös luomu-limpparia. Ehkä suurin syy koko tilaukseeni oli se, että ko. limppari oli nyt tosi halpaa tuolla kaupassa, "vain" 1,50€ tölkki (Oulussa tuo maksaa reilusti yli 2€ tölkki). Itse en limpparia juo ollenkaan koska en siitä välitä yhtään, mutta poikani sitä kyllä joisi vaikka kuinka. Jokapäiväinen juomahan se ei ole, mutta koska en halua enkä voi limpparin juontia kokonaan kieltääkään, niin parempi ostaa mahdollisimman usein tuota luomu-versiota, koska siinä ei ole mitään keinotekoisia väri-, tms. aineita. Poikani kuitenkin kelpuuttaa myös tuon luomu-limpparin siinä missä minkä tahansa muun, (ei ole pakko olla Coca-Colaa) joten päätin ostaa sitä nyt sitten varastoon.

Paketissa oli siis "muutama" tölkki... Inkivääri-, Omena-vadelma- sekä Cola-limonaatia.

Nykynuorilla on aikamoinen villitys kaikenlaiset energiajuomat, joka itseäni vähän huolettaa. Omalle pojalleni en niitä osta ja vain pari kertaa hän on kertonut ostaneensa itse (ja uskon ettei hän niitä kovin paljoa ole tosiaan ostanutkaan), mutta kertoo kyllä joidenkin ystävien juovan kyseisiä juomia päivittäin ja useita tölkkejä. Voisihan tuo toki olla jotan pahempaakin (=olutta ja siideriä), mutta omat haittansa energiajuomillakin.

Poikani kanssa jutellaan aika useinkin ruuan ekologisuudesta ja terveellisyydestä ja kaupassa poikakin lueskelee tuoteselosteita, joten toivon että häneen jäisi jonkinlainen pienen viherpipertäjän siemen itämään näiden keskustelujen myötä :)

Aamupala - Ranskalainen viettelys (Maku 1/2003)

Aamupalaksi syömme poikani kanssa lähes jokainen arkiaamu voileipää ja viikonloppuna myös puuroa. Joskus harvemmin on mysliä, mutta eipä yleensä mitään muuta. Halusin vaihteluksi kokeilla jotain muutakin ja tämä ohje pääsi kokeiluun lehden kauniin kuvan vuoksi :) Mukava piristys viikonlopun aamupalalle, tosin nämä ovat hiukan makeita, joten ei ehkä ihan kaikille maistu heti aamusta. Hyvää oli kuitenkin.

Ranskalainen viettelys (2 annosta)
Munakas:
3 (luomu)kananmunaa
n. 1/2 tl ruususuolaa
1/2 rkl vaniljasokeria
4 rkl vettä, (luomu)maitoa tai (luomu)kermaa
1 tl (luomu)vehnäjauhoja

Paistamiseen:
voita/öljyä

Väliin:
2 dl (suomalaisia) marjoja

Pinnalle:
kuusenkerkkäsiirappia (tai agave- tai vaahterasiirappia)
(vaahtoutuvaa vaniljakastiketta)

Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon suola, vehnäjauho, vaniljasokeri ja vesi/maito/kerma.

Paista voissa/öljyssä paistinpannussa pieniä munakkaita. Jos et omista lettupannua niin voit käyttää esim. runebergintorttumuottia apuna (itse tein näin :) Voi toki paistaa myös suuren munakkaan ja leikata kolmioiksi.

Kokoa munakkaista ja marjoista kasa lautaselle ja valuta päälle siirappia maun mukaan.

Lisänä voit tarjota vielä vaahdotettua vaniljakastiketta, mutta tämä on kyllä hyvää ja tarpeeksi makeaa pelkkien marjojen ja siirapinkin kera.

Rouheinen pääsiäisleipä

Tässäpä toinen leipä, jota tein pääsiäisenä. Todella hyvää ja säilyy hyvänä muutaman päivän, kannattaa kokeilla! Ohje löytyi taas Makelta.

Rouheinen pääsiäisleipä (1 suuri leipä)
4 dl (luomu)piimää
½ dl (luomu)spelttihiutaleita
1 rkl (luomu)speltrouhetta
1 rkl soijarouhetta
1 rkl (luomu)pellavansiemeniä
1 rkl (luomu)aurinkonkukansiemeniä
3/4 dl fariinisokeria
2 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
n. 5 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 tl fenkolia (hienonna pikkuisen)
1 tl anista (hienonna tätäkin)
1 tl ruususuolaa
1 pss kuivahiiva
½ dl (luomu)auringonkukkaöljyä

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, rouheet, siemenet, hiiva sekä mausteet. Käynnistä kone ja lisää reilu kädenlämpöinen piimä sekä öljy. Anna koneen käydä hiljaisemmalla teholla ensin pari-kolme minuuttia ja sitten vähän vauhdikkaammin 8 minuuttia.


Anna taikinan levähtää 20 minuuttia. Leivo tämän jälkeen leipä ja hiero pintaan jauhoja ja viillä sitten pintaan kuvioita terävällä veitsellä.

Kohota lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.

Paista leipä ensin 215 asteessa 5 minuuttia jonka jälkeen vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Tämä leipä oli ihanaa sekä tuoreena että vielä parinkin päivän päästä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Mitä tehdään lammaspaistin tähteistä? No lammas-fetapataa!

Ei sitä lampaanviulua montaa kertaa viitsi syödä, aivan kuin ei joulukinkkuakaan. Joulukinkku uppoaa helposti hernekeittoon ja lampaanviulun lopusta tulee mainiota lammas-fetapataa. Tämän padan voi tehdä mainiosti myös luuttomasta lampaanpaistista ruskistamalla ensin lihat sipulien kanssa. Ohjeessani on tehty niin, eli käytetty tuoretta paistia. Tällä kertaa käytin itse siis lampanviulun loput (lihaa oli puoli kiloa, joten puolitin ohjeen määrät), siistin lihat irti luusta ja poistin rasvat ja kalvot ja kuutioin lihan ja eikun pataan!

Lammas-fetapata (8:lle)
1 kg luutonta lampaanlihaa
2 (luomu)sipulia
4-5 (luomu)valkosipulinkynttä
2-3 rkl (luomu)oliivi-, tai auringonkukkaöljyä
1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 prk (luomu)tomaattimurskaa
1 prk (70g) (luomu)tomaattipyrettä (itselläni ei tällä kertaa ollut ja tuli hyvää, joten voi jättää poiskin)
1/2 rkl ruususuolaa
1 rkl (luomu)sokeria tai hunajaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua timjamia
1/2 rkl kuivattua oregano
1/2 rkl kuivattua salvia
1 prk (luomu)Fetaa
1-2 dl vettä tarvittaessa

Kuutioi liha, hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista ne öljyssä padassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja tomaattipyre. Lisää tomaattimurska, mausteet ja yrteistä timjami. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi (voi laittaa uuniinkin) välillä sekoitellen. Kypsät lihanpalat ei pitkää haudutusta kaipaa, tämä ruoka valmistuu n. puolessa tunnissa. Jos käytät raakaa lihaa niin haudutusaika pitenee. Lisää pataan hiukan vettä jos tarvitsee. Lisää lopuksi muut yrtit ja hauduta hetki. Lisää aivan lopuksi pataan feta.

Tätä voi tarjota vaikka linssihöystön ja salaatin kaverina, niikuin itse tein, taikka keittää esim. quinnoaa tai perunoita.

Fetatäytteiset tomaatit

Tässäpä pääsiäisaterian fetatäytteiset tomaatit, jotka poikani teki. Ohje on uusimmasta Ruoka-Pirkasta (29.3.-2.5.2010), pienin muutoksin (alla siis poikani toteuttama versio). Nämä oli hyviä, sopisi vaikka piristämään arkisalaattiakin tai vaikkapa jonkin liharuuan lisäkkeeksi.

Fetatäytteiset tomaatit (4-5 tomaattia)

4-5 suurta (luomu)tomaattia
100g (luomu)salaattijuustoa (siis fetaa)
n. 1/2 tl kuivattua oreganoa (basilikakin käy, tai herbes de provence)
n. 10 kpl mustia (luomu)oliiveja

Kastike:
2 rkl (luomu)oliiviöljyä
2 rkl (luomu)sitruunamehua (minulla oli pullosta, tuoreista sitruunoista olisi tietysti parempi)
1 tl (luomu)sokeria
1/2-1 tl viherpipuria rouhittuna

Leikkaa tomaateista kannet ja koverra tomaattien sisusta pois lusikalla. Sisuksia ei käytetä, kokki voi syödä ne, niinkuin esimerkiksi meillä tapahtui.

Murenna kulhoon valutettu salaattijuusto (siis feta) ja silppua tomaattien kannet mukaan. Poista oliiveista kivet ja viipaloi nekin juuston sekaan. Lisää myös oregano.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita sitten juustomassan joukkoon. Täytä tomaatit juustoseoksella, anna maustua kylmässä ja tarjoa salaatin täydentäjänä tai liharuuan lisäkkeenä.

Pääsiäislammas - Maku 1/2003

Tänä pääsiäisenä tein ensimmäistä kertaa ikinä lampaanviulua (tai karitsaa). Mietin ostosta pitkään, koska viulu oli aika kallis ja aika iso köntti lihaa kahdelle ihmiselle. Lisäksi tuossa lampaanviulussa maksaa siitä luusta aika paljon. Halusin siltikin sitä kokeilla, ja kyllähän kokonainen lampaanviulu on komea ruokapöydässä :)

Lampaanviulu
n. 2 1/2 kg lampaan- tai karitsanviulu

Mausteseos:
1 dl makeaa mangochutneyta
2-3 (luomu)valkosipulinkynttä ohuina siivuina
1/2 dl kylmää (luomu)kahvia
1-2 tl kuivatua timjamia
1-2 tl kuivattua oreganoa
2 tl ruususuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

Jos liha on pakasteesta sulata sitä hitaasti jääkaapissa n. pari vuorokautta. Töki lihan pintaan viiltoja, jotta mausteet imeytyvät paremmin. Sekoita mausteseos ja levittele se lihan pinnalle. Anna marinoitua muutamia tunteja tai voit paista hetikin. Laita viulu uunivuokaan ja tökkää lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari, varo ettei mittarin pää osu luuhun. Paista 125 asteisessa uunissa, kunnes lämpömittari näyttää 75 astetta.


Lampaanviulun lisänä pääsiäisateriaamme kuului erittäin yksinkertaista salaattia (luomu-ruukusalaatti ja luomu-herneenversoja) sekä jo aikaisemminkin testaamaani linssihöystöä sekä poikani tekemiä fetatäytteisiä tomaatteja. Niistä teen erillisen postauksen. Lisäksi tein "kastikkeen" sekoittamalla turkkilaiseen (luomu)jugurttiin mangochutneyta. Tuli muuten kivan makeahko kastike joka sopi sekä salaatille että lihalle.


Mainittakoon vielä tuosta pöytäliinastani: olen saanut sen siskoltani lahjaksi. Liina on Finnartturilta.

Viikon 13/2010 liikkumiset

Jotenkin kiva aamu, ei tarvinnut mennä vieläkään töihin ja päätin aloitaa aamun tosi pitkästä aikaa kävelylenkillä. Ensin kyllä meinasin jättää lähtemättä, koska ulkona oli niin harmaata ja märkää, mutta onneksi lähdin.


Vaikka luonto on nyt ehkä ikävimmillään, likaisia lumikasoja, märkää ja kuraista ja harmaata, niin toisaalta kaikessa tuossa on silti lupaus keväästä. Ilma oli pienestä tihkusateesta huolimatta leuto ja tyyni, mieli virkistyi.


Vesipisarat oksissa näyttivät kauniilta...


Näin myös uskaliaita pilkkijöitä (takareunassa, klikkaa kuvaa suuremmaksi).

Viime viikko meni hyvin jumppien osalta, sain lähdettyä ja ehdin (osaksi pääsiäisen ansiosta!) moneen jumppaan. Perjantaina steppi kyllä tuntui aika raskaalta, ehkä siksi että olen viime aikoina käynyt vähemmän jumppaamassa. Mutta jospa se entinen jumppakunto sietä taas palautuisi... Tässä vielä yhteenvetoa:

Maanantai: BodyJam
Keskiviikko: BodyStep
Torstai: BodyMove
Perjantai: BodyStep
Lauantai: BodyMove ja BodyBalance
Sunnuntai: BodyBalance ja BodyVive

Tällä alkaneella viikolla ei sitten taas paljoa jumppailla, koska torstaina lähdemme matkalle ja palaamme kotiin ensi viikon alussa. Reissun ajaksi tulee myös päivitystaukoa täällä blogissani.

Mukavaa alkanutta kevätviikkoa kaikille!

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Murmelin päivä

Virpi kyseli kommenteissa blogini nimestä ja HeartAndSoulkin on tätä joskus kysynyt. Olen tosiaan tainnut joskus luvata kertoa, mistä blogini nimi tulee. Kun aloin miettiä nimeä blogilleni, halusin sen liittyvän jotenkin itseeni. Ensimmäisenä mieleeni tuli lempinimi, jonka poikani joskus alaluokilla minulle antoi. Hän alkoi jostain syystä kutsua minua murmeliksi :) En muista enää mistä hän tuon nimen minulle oikein keksi, mutta vuosia se oli kuitenkin käytössä ja myöhemmin hän taisi ottaa sen jossain muodossa myös itselleen käyttöön nettimaailmassa.

Aloin pyöritellä tuota murmelia päässäni niin tuli heti mieleen elokuva Päiväni murmelina. Jos et kyseistä elokuvaa ole koskaan nähnyt niin kannattaa katsoa, se on hauska :) Elokuvan päähenkilö Phil jumiutuu samaan päivään ja elää sitä yhä uudelleen ja uudelleen. Phil yrittää muuttaa päivän kulkua, että saisi taian rikkoontumaan ja ajan siirtymään eteenpäin. Vähän samanlaiset fiilikset on joskus omassakin elämässäni, tuntuu että sama päivä toistuu uudestaan ja uudestaan. Pyrkimys olisi saada elämään sisältöä ja vaihtelua niin, ettei tuntuisi siltä että elää samaa päivää aina vain.


Tiesittekö muuten että tuo murmelin päivä (Groundhog Day) on oikeastikin Amerikassa ja Kanadassa vietetty juhlapäivä, jota vietetään 2. helmikuuta. Silloin Pennsylvaniassa Puxsatawneyn kaupungissa Phil-nimiseltä murmelilta "kysytään" näkeekö se varjonsa. Jos vastaus on myöntävä, edessä on vielä kuusi viikkoa talvea.

Suvin linssikeitto

Mielessäni on ollut jo jonkin aikaa tehdä linssikeittoa, jonka ohje löytyi Suvin blogista. Keskiviikkona tätä siis töistä tultuani tein ja tämä oli jotain aivan uskomattoman ihanaa. Kannattaa kokeilla kaikkien, jopa teidänkin, jotka ette kookoksesta tykkää... tästä tuli yksi suosikkikeitoistani heti kerralla. Kiitos Suville ohjeesta! :) Muutamia pieniä eroja alkuperäiseen, kirjoitin ohjeeni sen mukaan, alkuperäinen ohje löytyy Suvilta.

Linssikeitto (3:lle)
2 dl punaisia (luomu)linssejä
2 (luomu)sipulia
1 (luomu)valkosipulinkynsi
1 punainen chili
1 prk (400 ml) (luomu)kookosmaitoa
50 g (luomu)tomaattipyrettä
1 rkl (luomu)auringonkukkaöljyä
n. 5 dl vettä
2 tl (luomu)paprikajauhetta
n. 1 tl currya (suolatonta. Minun curry-jauhe on aika tulista, joten kannattaa maistella keittoa välillä. Curryissa on isoja eroja)
n. 1 tl ruususuolaa

Kaada kattilaan tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppua hetki, mutta älä ruskista. Lisää mausteet: hienonnettu chili, curry, tomaattipyre ja paprikajauhe, sekoita. Lisää sitten kookosmaito ja osa vedestä ja kun seos alkaa kiehua lisää linssit ja suola. Keitä kannen alla pari kertaa sekoitellen kunnes linssit ovat kypsiä (n. 15 minuuttia). Lisää välillä vettä jos tarvitsee, mutta keitto saa olla aika sakeaa (ainakin minun mielestäni).

Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Tämä maistuu varmasti myös lapsille, oma poikani tykkäsi tästä tosi paljon. Pienemmätkin lapset varmasti tykkäävät, kunhan on tarkkana chilin ja curryn kanssa.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pääsiäisleipä - Hyvää Pääsiäistä!

Olen tällä viikolla leiponut monenlaista uudenlaista leipää ja pari uutta suosikkia löytynyt. Pääsiäisleivälle löysin ohjeen Maken Aito-Maku blogista. Tein pientä hienosäätöä alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna, koska minulla ei ollut kaikkia aineita itselläni. Kirjoitin alle molemmat versiot, koska luomu-appelsiininkuorta voi olla hankala saada.

Tämä oli muuten hyvää leipää. Poikani sanoi että tämä on parempaa kuin kaupan leipä!

Toivotan tämän leipäohjeen myötä oikein hyvää pääsiäistä kaikille lukijoilleni.

Pääsiäisleipä (1 suuri leipä)
5 dl (luomu)piimää
5 dl (luomu)vehnäjauhoja
5 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiiva
1 rkl hunajaa
2 tl ruususuolaa
1 tl fenkolia (murskaa hieman mortellissa)
1 tl anista (murskaa hieman mortellissa)
½ tl pomeranssinkuorijauhetta
1 1/2 tl (luomu)appelsiininkuorijauhetta (Make oli käyttänyt 1/2 appelsiinin kuoren ja mehun, kannattaa ehdottomasti käyttää luomuappelsiineja!)
1/2 dl (luomu)auringonkukkaöljyä

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, hiiva ja mausteet. Käynnistä kone ja lisää reilu kädenlämpöinen piimä sekä hunaja ja öljy. Anna koneen käydä hiljaisemmalla teholla ensin pari-kolme minuuttia ja sitten vähän vauhdikkaammin 8 minuuttia.

Anna taikinan levähtää 20 minuuttia. Leivo tämän jälkeen leipä ja hiero pintaan jauhoja ja viillä sitten pintaan kuvioita terävällä veitsellä.

Kohota lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.

Paista leipä ensin 215 asteessa 5 minuuttia jonka jälkeen vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Hyvää uunituoreena mutta yhtä hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

Myrkyttynyt kehomme

Katselin illalla jokin aika sitten TV1:stä nauhoittamaani ohjelmaa Prisma: Myrkyttynyt kehomme. Siinä Kanadalainen toimittaja selvitti mitä kemikaaleja hänen verestään löytyi (110 erilaista kemikaalia) ja sitten oli asiaa siitä miten nuo kemikaalit kehoomme päätyvät. Toimittaja vieraili esim. suuren kemianteollisuusalueen lähellä olevassa intiaaniresevaatissa ja siellä ihmisillä oli todella paljon terveysongelmia. Lapsilla kuulo-ongelmia, oppimisvaikeuksia ja tosi paljon hengitysvaikeuksia. Naisilla oli paljon keskenmenoja ja poikia syntyi tosi vähän. Sairauksia oli paljon.

Sitten haastateltiin tutkijoita, jotka olivat yrittäneet saada jotain rikkamyrkkyä kielletyksi, mutta heidät oli erotettu. Teollisuudella on niin suuri päätäntävalta että haitallisia aineita on vaikea kieltää. Heidän tutkimustaan ei ollut julkaistu. Haastateltiin myös jotain amerikkalaista tutkijaa joka oli myös huolissaan samaisen torjunta-aineen käytöstä, mutta hänkin sanoi että vaikka yrittää vaikuttaa sen kieltämiseen, myrkyn käyttön kietäminen on aika epätodennäköistä, koska teollisuus on liian vahva vaikuttaja päättävissä elimissä. Raha ratkaisee.

Ohjelmassa kerrottiin tutkimuksista, joiden mukaan miesten siittiöiden määrä ja liikkuvuus on vähentynyt(olikohan se peräti puolet 70-luvun alusta). Vaikken pidäkään eläinkokeista, mutta kerrottiin rottakokeesta, jossa rotat altistettiin samalle määrällä torjunta-aineita kuin ihmiset ja vaikutukset olivat huomattavat. On huomattu että saastuneissa joissa kalat ja sammakot olivat jopa pelkästään naaraspuolisia, koiraspuoliset kalatkin olivat alkaneet tuottaa mätiä. Mitä enempi oli ympäristömyrkkyjä vesistöissä, sen enempi naaraspuolisia kaloja ja sammakoita.

Ohjelmassa sanottiin hyvin, että meistä itsestämme on tehty osallisia ihmiskokeisiin. Koska kaikkien torjunta-aineiden, hormonilihojen ja geenimuunneltujen aineiden vaikutuksia ihmisiin ei vielä tiedetä. Vaikka ravinnon kemikaaleille on asetettu "turvallisuusrajoja" niin ne on asetettu usein arvaamalla, ne rajat eivät perustu mihinkään kunnollisiin tutkimuksiin.

Ohjelmassa oli paljon muutakin, mutta tuossa yhteenvetoa sen verran mitä jäi mieleeni.

Tuon dokumentin katsominen vain vahvisti omaa käsitystäni luomuruuan syönnistä ja lisäaineiden ja geenimuunneltujen tuotteiden välttelystä.

Tänään tuo ohjelma tulee uusintana klo 11:10, kannattaa katsoa jos on mahdollisuus.

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Tunnustus

Olen koittanut viime aikoina olla vähän enemmän ilman tietokonetta, että saisi vähän muutakin ajateltavaa ja tehtävää. Tänään kuitenkin päätin alkaa kirjoitella "rästiin" jääneitä postauksia ja lukemaan mitä seuraamilleni blogeille on viime päivinä postailtu ja mitä löysinkään Mirkan bogista! Tällaisen tunnustuksen, kylläpäs vain tuli hyvä mieli, todella mukava kuulla että blogistani on iloa muilekin kuin itselleni :) Sydämellinen kiitos Mirkalle.
Haluan itse antaa tämän tunnustuksen kahdelle hyvin erilaiselle blogille: HeartAndSoul kirjoittaa syvällisesti ajatuksiaan omasta elämästä, hänen tekstinsä laittavat ajattelemaan ja pohtimaan asioita syvemmin. Toisen tunnustuksen ansaitsee siskoni Virpi. joka on blogimaailmassa ollut jo monia vuosia ja sinä aikana pistellyt ja postannut satoja uskomattomia ristipistoluomuksiaan.