Sima

Laitoin eilen illalla simaa tulemaan vappua ajatellen. Tein kaksi sankollista, niinkuin jo useampana vuotena. Siksi paljon, että vien simaa myös työkavereille ja ehkäpä kuntosalin jumppaohjaajillekin. Lisäksi sima on aika hyvä limpparin korvike pojalle, eikä sisällä lisäaineita. Tämä samainen siman ohje löytyy myös fariinisokeripussin kyljestä, alla määrät sankolliseen simaa.

Tänään illalla sitten pullotettiin pojan kanssa 16 litraa simaa. Ensi viikolla päästään sitten maistelemaan :)


Sima (1 sankollinen, 8 litraa)

1 kg fariinisokeria (osa voi olla myös tavallista sokeria, mutta fariinisokerilla tulee minusta parempaa)
4-6 (luomu)sitruunaa
8 l vettä
herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

Laita sokeri sankkoon. Kuumenna osa (n. puolet) vedestä kiehuvaksi vedenkeittimellä ja kaada sokerin päälle. Lisää sankkoon loppu vesi, sitruunamehu sekä yksi sitruuna viipaleina. Tarkista että vesi on korkeintaan kädenlämpöistä ja lisää hiivanokare (vain aivan pieni murunen riittää!).

Anna siman olla sankossa n. yksi vuorokausi. Pullota sitten sima ja lisää jokaiseen pulloon ripaus sokeria ja muutama rusina. Anna pullojen olla vielä yksi vuorokausi huoneenlämmössä ja laita sitten kylmään (kellariin tai jääkaappiin). Sima on valmista juotavaksi n. viiden päivän kuluttua. Simaa ei kannata säilyttää tämän jälkeen viikkoa pidempään.

Kommentit

 1. Itse tehty sima on hyvää. Meillä äiti ennen teki, itse en ole koskaan tehnyt, kun me juodaan niin vähän makeita juomia. Tuo on kyllä hyvä idea, että vie niitä pulloja sitten muillekkin. Mistä olet löytänyt noin hyviä pulloja!

  VastaaPoista
 2. Me tehtiin viime vuonna (ihan kesällä, ei vapuksi) raparperisimaa. Tuli tosi hyvää, vaikkei se raparperi siinä kyllä loppujen lopuksi tainnut paljon maistua. Mutta olipa hyvä tapa tuhota hervotonta raparperisatoa niiden kymmenen leivotun piirakan jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Trina: Itsekin tyydyn juomaan sen yhden lasillisen simaa ja se on ihan riittävästi, en välitä makeista juomista minäkään. Pullot ovat äidiltäni, hän on niitä varmaan kymmenen vuotta kerännyt ja mehupulloina meille sitten päätyneet :)

  Mirka: Itsekin vähän mietin tuota raparperisiman tekoa, kun tuolla pakastimessa sitäkin vielä on ja sitä piirakkaakaan kun ei joka viikko oikein viitsisi syödä (tai ehkä viitsisi, muttei välttämättä kannata :) Jos alkukesästä raparperisimaakin sitten kokeilisi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit