Myrkyttynyt kehomme

Katselin illalla jokin aika sitten TV1:stä nauhoittamaani ohjelmaa Prisma: Myrkyttynyt kehomme. Siinä Kanadalainen toimittaja selvitti mitä kemikaaleja hänen verestään löytyi (110 erilaista kemikaalia) ja sitten oli asiaa siitä miten nuo kemikaalit kehoomme päätyvät. Toimittaja vieraili esim. suuren kemianteollisuusalueen lähellä olevassa intiaaniresevaatissa ja siellä ihmisillä oli todella paljon terveysongelmia. Lapsilla kuulo-ongelmia, oppimisvaikeuksia ja tosi paljon hengitysvaikeuksia. Naisilla oli paljon keskenmenoja ja poikia syntyi tosi vähän. Sairauksia oli paljon.

Sitten haastateltiin tutkijoita, jotka olivat yrittäneet saada jotain rikkamyrkkyä kielletyksi, mutta heidät oli erotettu. Teollisuudella on niin suuri päätäntävalta että haitallisia aineita on vaikea kieltää. Heidän tutkimustaan ei ollut julkaistu. Haastateltiin myös jotain amerikkalaista tutkijaa joka oli myös huolissaan samaisen torjunta-aineen käytöstä, mutta hänkin sanoi että vaikka yrittää vaikuttaa sen kieltämiseen, myrkyn käyttön kietäminen on aika epätodennäköistä, koska teollisuus on liian vahva vaikuttaja päättävissä elimissä. Raha ratkaisee.

Ohjelmassa kerrottiin tutkimuksista, joiden mukaan miesten siittiöiden määrä ja liikkuvuus on vähentynyt(olikohan se peräti puolet 70-luvun alusta). Vaikken pidäkään eläinkokeista, mutta kerrottiin rottakokeesta, jossa rotat altistettiin samalle määrällä torjunta-aineita kuin ihmiset ja vaikutukset olivat huomattavat. On huomattu että saastuneissa joissa kalat ja sammakot olivat jopa pelkästään naaraspuolisia, koiraspuoliset kalatkin olivat alkaneet tuottaa mätiä. Mitä enempi oli ympäristömyrkkyjä vesistöissä, sen enempi naaraspuolisia kaloja ja sammakoita.

Ohjelmassa sanottiin hyvin, että meistä itsestämme on tehty osallisia ihmiskokeisiin. Koska kaikkien torjunta-aineiden, hormonilihojen ja geenimuunneltujen aineiden vaikutuksia ihmisiin ei vielä tiedetä. Vaikka ravinnon kemikaaleille on asetettu "turvallisuusrajoja" niin ne on asetettu usein arvaamalla, ne rajat eivät perustu mihinkään kunnollisiin tutkimuksiin.

Ohjelmassa oli paljon muutakin, mutta tuossa yhteenvetoa sen verran mitä jäi mieleeni.

Tuon dokumentin katsominen vain vahvisti omaa käsitystäni luomuruuan syönnistä ja lisäaineiden ja geenimuunneltujen tuotteiden välttelystä.

Tänään tuo ohjelma tulee uusintana klo 11:10, kannattaa katsoa jos on mahdollisuus.

Kommentit

 1. Mielenkiintoista asiaa.

  Ostin yhtenä päivänä vahigossa kiinalaisia kanttarellejä. En katsonut pakkausta tarkasti kaupassa ja jotenkin oletin, että suomalaisia ovat. Maistoin yhtä kanttarellin palasta ja se maistui tosi omituisen kitkerälle. Heitin kaikki roskiin. Sienet kun keräävät helposti myrkyt itseensä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Trina. Kaupassa saa tosiaan välillä olla tosi tarkkana mitä ostaa, harmi että kanttarelleillesi kävi noin (pidän itse valtavan paljon kanttarelleista, mutta niitä saa niin harvoin).

  VastaaPoista
 3. Tämä olisi haluttanut nähdä... vieläköhän sen näkisi jostain webistä? Pitänee tutkia..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit