Kakkua ja karamelleja

Vaikka Jouluun on vielä aikaa niin olen vähitellen alkanut miettiä mitä tekisin ystäville lahjaksi tänä vuonna. Yleensä olen leiponut pikkuleipiä, kakkuja ja saaristolaisleipää. Mietin jos tänä vuonna tekisi vaikka karamelleja? Sen vuoksi tein tänään kokeiluerän Wanhan ajan kermakaramelleja, ohjeen löysin Tiia Koskimiehen kirjasta Syystunnelmia ja Joulun odotusta. Näistä tuli kyllä oikein hyviä, mutta aika tahmeita. Ehkä pidempi keittäminen auttaisi.


Wanhan ajan kermakaramellit (n. 50 kpl)

3 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
1 dl siirappia
1/2 vaniljatankoa ja raaputetus siemenet (laitoin itse keittämisen jälkeen 1 tl vaniljasokeria)

Kaada kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Tiputa seosta kylmään veteen ja jos siitä pystyy muotoilemaan pallon niin seos on valmista.

Poista vaniljatanko ja kaada seos voilla voidellulle leivinpaperille matalaan vuokaan. Kun seos on hiukan jäähtynyt paina levyn pintaan veitsellä matalat urat. Kun seos on täysin kovettunut leikkaa levy paloiksi ja pakkaa yksittäin sellofaaniin.

Minä keittelin tätä tunnin verran, vesilasitestissä seoksesta sai kyllä kiinteän pallon, mutta tosi pehmeää massa kuitenkin oli. Ensi kerralla voisi koittaa keittää vielä vähän kauemmin, että seoksesta tulisi vielä jähmeämpää. Eikä missään tapauksessa kannata unohtaa tuota leivinpaperia ja voitelu kyllä auttaa karamellien irrotuksessa huomattavasti, koska seos tarttuu todella tiukkaan kiinni. En haluaisi kaaputtaa tätä irti mistään vuoan pohjalta :D

Lisäksi leivoin porkkanakakun kuntosalin naisille viemisiksi. Tämä on paras porkkanakakun ohje jota olen testannut. Kakku on lisäksi myös vähän terveellisempi, koska kakun rasvana on käytetty öljyä eli ei yhtään kovia rasvoja. Ohje on Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Sama ohje löytyy myös kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia. Tämä kirja on yksi suosikki-keittokirjoistani, ihania vähän erilaisia ohjeita ja kauniita kuvia.


Amerikkalainen Porkkanakakku (12 palaa)

Tarvitaan:
50-100 g saksanpähkinöitä
2-3 (luomu)porkkanaa (300 g)
3 dl (luomu)sokeria - mielellään puolet tavallista ja puolet fariinisokeria
2 dl auringonkukkaöljyä
3 keskikokoista (luomu)munaa
3 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta + 1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl (luomu)kanelia

Kuorrutukseen:
200 g Philadelphia-juustoa
3/4 dl siivilöityä tomusokeria
2 rkl (luomu)sitruunamehua

Voitele pyöreä kakkuvuoka (halkaisija n. 22 cm). Hienonna saksanpähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja pane sivuun odottamaan.

Vatkaa öljy ja sokerit kulhossa (kakku ei onnistu voisulasta).ja vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää pähkinärouhe ja porkkanaraaste ja sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Levitä jäähtyneen kakun pinnalle. Säilytä kakku jääkaapissa (säilyy hyvänä muutaman päivän).

Kommentit

  1. Joko olet muuten käynyt katsomassa sitä uutta Annan kirjaa Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla? Ja onko sinulla muuten sitä heidän Talvitunnelmia kirjaa?

    VastaaPoista
  2. Eipä taida olla kumpikaan kirja ennestään tuttu. Kiitos vinkistä sisko! :)

    PS. Se syntymäpäivälahjaksi antamasi suklaakirja on aivan ihana! Postauksia luvassa, kunhan saan jotain kokeiltua (suklaat vaan tahtoo kadota jonnekin kaapista ennen kuin ehtii niistä tehdä mitään :D

    VastaaPoista
  3. Piti heti kokeilla tuota kakkua ja hyvää tuli, vaikka itse leivoinkin =)! Lähikaupasta peräti löytyi auringonkukkaöljyä ja saksanpähkinöitä (en olisi ikinä uskonut). Tuuletan tässä nuorimmaisen alapäätä ja hän päätti ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti =( eli heips tällä kertaa.

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen vähän mietiskellyt jotain leipomuksia lahjaksi. Omatekemiä keksejä (ranskalaisia piparkakkuja) tein viimevuonna. Olis kiva kokeilla jotain karkki juttuja. Pitääpä käydä kirjastossa hakemassa kirjoja.

    VastaaPoista
  5. Virpi, parhaimmat ruokaohjeet olen tainnut saada sinulta, joten eipä yhtään vähätellä omia taitoja! Enkä kyllä usko että siellä teidän lähikaupassa oli saksanpähkinöitä! Ei niitä tahdo aina edes isommista marketeista löytää :/

    Suvi, minustakin omatekoiset lahjat on kivoimpia antaa ja ruokalahjat on siitä hyviä ettei ne ainakaan jää turhana tavarana kaappiin pölyttymään :) Teeppä postailuja blogiisi jos löytyy hyviä lahjavinkkejä, käyn sulta sitten vakoilemassa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit