Ensimmäiset piparit leivottu
Nyt on ensimmäiset piparit leivottu ja muutama syötykin :) Olen tehnyt joka joulu pipareita parilla eri ohjeella, paraisten pipariohjeella, jolla tulee tosi hyvät piparit ja toinen ohje on ollut yleensä joku uusi tuttavuus. Niin tälläkin kerralla. Törmäsin Nokke kokkaa! blogissa Rosan siirappipipari-ohjeeseen. Tällä ohjeella kuulemma leivotaan linnanjuhlien itsenäisyyspäivän piparit. Mikäpä siis tämän parempi piparitaikina itsenäisyyspäivän leivontaan!
Vaikka ohjeessa varoiteltiin, että taikina ei ole helpoin leivottava, ei minulla ollut tämän kanssa mitään ongelmia. Tosi hyvät piparit ja myös taikina oli tosi hyvää :)
1 dl siirappia
1 tl (luomu) kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl hienonnettua maustepippuria
2 tl soodaa
250 g (luomu) voita
2 dl (luomu) sokeria
1 (luomu) kananmuna
n. 6 ½ dl (luomu) vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, mausteet ja sooda. Seos alkaa kuohua kattilassa ja palaa helposti, joten älä jätä vahtimatta.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää jäähtynyt mausteseos ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Vältä liikaa vatkaamista.
Seisota taikinaa kylmässä seuraavaan päivään. Kauli taikina pienissä erissä jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita. Paista 175 asteessa n. 8 minuuttia (riippuu hieman piparien koosta).
Vaikka ohjeessa varoiteltiin, että taikina ei ole helpoin leivottava, ei minulla ollut tämän kanssa mitään ongelmia. Tosi hyvät piparit ja myös taikina oli tosi hyvää :)
Piparkakut
1 dl siirappia
1 tl (luomu) kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl hienonnettua maustepippuria
2 tl soodaa
250 g (luomu) voita
2 dl (luomu) sokeria
1 (luomu) kananmuna
n. 6 ½ dl (luomu) vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, mausteet ja sooda. Seos alkaa kuohua kattilassa ja palaa helposti, joten älä jätä vahtimatta.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää jäähtynyt mausteseos ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Vältä liikaa vatkaamista.
Seisota taikinaa kylmässä seuraavaan päivään. Kauli taikina pienissä erissä jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita. Paista 175 asteessa n. 8 minuuttia (riippuu hieman piparien koosta).
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!
Hyvää itsenäisyyspäivää!! Taidanpa innostua ja leipoa ohjeellasi pipareita. En ole ikinä tehnytkään itse taikinaa.
VastaaPoistaHauskat piparipossut En oo sellaista muottia nähnytkään :)
VastaaPoistaTirriliisa: Kannattaa ehdottomasti kokeilla omatekoista piparitaikinaa! Maku on aivan toista luokkaa kuin kaupan valmistaikinoissa (tosin en ole itse kaupan taikinoita ikinä ostanut, mutta kyläpaikoissa joskus sellaisia pipareita maistellut).
VastaaPoistaEve: Possumuotin olen itse tehnyt :) Isäni on peltiseppä, joten peukku ei ihan keskellä kämmentä ole minullakaan ;)