Hauki on kala

Innostuin alkuviikolla hauesta. Tämä johtui siitä, koska tein viikonloppuna noita fish and chipsejä ja muistin jälleen, että vaaleakin kala voi olla hyvää! Kun vielä kaupan kalatiskillä oli tarjolla tuoretta Oulujärvestä kalastettua haukifilettä, oli asia selvä. Kalaa siis!

Kotimaisia järvikaloja tulisi syödä enemmän ja useammin. Ne ovat ekologista ruokaa, luonnon omaa luomua. Paljon hyviä syitä syödä kotimaista, luonnonvaraista kalaa. Samalla tuetaan kalastajien ammattikuntaa, heillä tuskin on mikään kevyt ja helppo työ. Lisää asiaa vaikkapa täältä tai täältä .


Kalan valmistin aivan yksinkertaisesti paistamalla öljyssä pannulla ja maustamalla suolalla, pippureilla ja tillillä sekä pienellä tujauksella sitruunamehua. Myös ne pahamaineiset y-ruodot lähtivät kypsistä kalanpalasista tosi helposti nyppimällä pois. Haukea kannattaa maustaa reilusti, koska muuten maku jää valjuksi. Kannattaa maistaa ja maustaa lisää aina tarvittaessa.

Toinen syy miksi tätä postausta kirjoitan on tomaattikastike, jonka tein kalalle kaveriksi. Tätä meillä tehdään uudestaan (tai itse asiassa tehtiinkin jo toiseenkin kertaan :) Kastike ei tarvitse kalaa, tätä voi tarjota vaikkapa helppona ja nopeana arkiruokana (täysjyvä-luomu)pastan kaverina.

 Tomaattikastike kera siitakkeiden (n. 2 annosta)

1 (luomu) sipuli
10-15 cm pätkä (luomu) purjoa
(luomu) kylmäpuristettua oliiviöljyä
100 g (luomu) siitakesieniä
n. 2 rkl (luomu) tomaattipyrettä
vähän vettä
mausteita (suolaa, mustapippuria, timjamia, rosmariinia...)

Viipaloi sipuli ja purjo ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös suurimmat siitakesienet 2-3 osaan.

Kuumenna kasarissa öljyä ja lisää sipulit. Pyörittele hetki. Lisää sitten siitakkeet ja tomaattipyre ja pyörittele jälleen hetki. Varo ettei tomaattipyre pala pohjaan kiinni! Lisää vettä sen verran, että seos on paksun kastikkeen vahvuista. Lisää myös mausteita maun mukaan.

Keittele sen aikaa että muu ruoka valmistuu (itse keittelin n. 15 min.). Tarjoa pastan ja lihan/kalan lisukkeena tai vain yksinkertaisesti (täysjyvä)pastan kastikkeena.

Kommentit

 1. Herkullisen ja maukkaan näköistä haukea. Hauki (varsinkin vanha, isokokoinen)on mauton kala, jos sitä ei osaa oikein maustaa. Kalan hinta on noussut paljon, toivottavasti siitä menee tarpeeksi myös kalastajille, eikä kauppa vedä välistä, mitä pahoin pelkään. Meillä maalla lapsena ja nykyisin vanhemmillani on mahdollisuus ostaa kalastajilta suoraan. Siellä Saimaan saariston keskellä kalastus on tärkeä elinkeino. Omat vanhempani tosin pyytävät muut kalat paitsi muikut itse.

  VastaaPoista
 2. Pidän kalasta, vaaleasta kotimaisesta järvikalasta. En ymmärrä miksi, mutta tuntuu, ettei meressä uiskennellut kala maistu niin herkulliselta kuin järvessä kasvanut. Täytyy ottaa nämä reseptisi talteen ja kokeilla :)

  VastaaPoista
 3. Trina: Totta, iso hauki on aika puisevaa kalaa, kannattaa valita vähän pienempää ruuaksi ja suuret sitten vaikka murekkeeksi, jonne voi sekoitella mukaan kaikkea makua antavaa. Minunkin vanhemmat kalastivat paljon kun olin lapsi ja kalan käsittely ei ole vierasta. Ihanteellista olisi saada se kala suoraan kalastajilta! Oulun lähellä Kellossa on kalasatama, josta kalaa voi käydä ostamassa suoraan kalastajilta, mutta aika pitkä matka lähteä sinnesaakka "kalakauppaan".

  Satu: Kiva kuulla että on muitakin, jotka tykkäävät ihan rehellisestä järvikalasta! Itse tykkään toki lohestakin, mutta kasvatettua on aika arveluttavaa ostaa ja luonnonvaraista on saatavilla aika huonosti.

  VastaaPoista
 4. Herkullisen näköinen annos! Ja vielä sieniäkin!
  Haukia olen syönyt viimeksi varmaan 6 vuotta sitten Virossa, kun naapuripojan äiti kyllästyi pojan onkimiin kaloihin ja käski jakaa ne naapureille :) Siellä vähän aikaa ihmetelin lasten kanssa sätkivää kalaa, sitten hain vasaran ja käskin lapset pihalle... :O

  VastaaPoista
 5. Hyvän näköisiä kalaruokia olet valmistanut, tulee nälkä katsellessa. Aion kokeilla tomaattikastiketta, kiitos ohjeista!

  VastaaPoista
 6. Eve: Kiitos, kyllä kala ja sienet on hyvää.. niinkuin moni muukin ruoka :) Hauska tarina tuosta hauesta! :)

  Riitta: Kiitos ja toivottavasti sinäkin pidit kastikkeesta!

  VastaaPoista
 7. Kaikille, jotka väitätte, että iso hauki ei ole maukas kala; voin kertoa, että kun näin väitätte, vika on kokissa, ei raaka-aineessa.
  Pitää vain perehtyä hauen käsittelyyn, alkaen ruodottomasta fileestä ja sitten eri kokoisten haukien erilaisten valmistustapojen opiskeluun. Olen oppini saanut kuuluisalta kokkiparilta; Vanamo ja Kolmonen, jo 70-luvulle. Muuten nuo herrat eivät kai esittelyä kaivanne.
  Kalan ostamisessa esim hauen, siis pyöreän kalan kohdalla kannattaa heti tarkistaa onko verestetty, ellei, jätä tiskiin.
  Ei ole valmistustapaa, jota ei haukeen voisi soveltaa. Graavaus, savustus, kyläsavustus, erilaiset paistamiset, jäähtyvässä maustevedessä kypsentäminen, uunikalat jne.
  Kokeilkaa, opetelkaa, perehtykää. Ei kalan tarvitse välttämättä olla "pannuvalmista" ja se viimemainittu ei ole edes maukasta.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentistasi Kalle. Hauki on tosiaankin hyvä kala, minäkin suosittelen ostamaam sitä ennemmin kuin uhanalaista tonnikalaa tai vaikkapa thaimaasta kuljetettua pangasiusta. Hauki sopii varmasti moneen niinkuin sanoit, kannattaa rohkeasti kokeilla ja unohtaa ennakkoluulot.. kuin myös kokonaista kalaa. Valitettavasti sitä kokonaista ei vaan aina kaupasta saa (kysynnän ja tarjonnan laki taitaa olla syynä siihen, että filettä kyllä saa, mutta kokonaista vähän huonommin).

  Hyvät kalaopit olet saanut, harvalla on noin hyviä opettajia taustalla. Taidanpa ehdottaa paikalliselle Martta-järjestölle että ottavat ohjelmistoon kalankäsittelykurssin ja hommaavat jonkun osaavan opettajan paikalle :)

  VastaaPoista
 9. Tuoltahan nyt uusimmista resepteistäni löytyy hamasta sadasta vuodesta lähtien vaimon eilen rakentamaan reseptiin.
  Raaka-aine aina ja ehdottomasti kotimainen villikala.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkistä Kalle! Pitääpä tutustua kotimaisiin kalaresepteihisi (ja aloittaa se kalastuskin jossain vaiheessa!).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit