Runebergin päivä 5.2.

Huomenna on Runebergin päivä ja meidän perheessä leivotaan näihin aikoihin aina Runebergin torttuja. Ohje on tosi vanha, isän äidiltä peräisin oleva ohje. Perinteisesti soitan joka vuosi äidille kysyäkseni, että miten se ohje taas menikään... jospa se nyt ensi vuonna löytyisi sitten myös täältä blogista! (olen jopa lisännyt tuollaisen hakukentän tuonne ylös oikealle, jotta reseptien etsintä helpottuisi).

Tällä ohjeella tulee minusta aivan parhaat Runebergin tortut.

Runebergin tortut (n. 10 kpl)

Taikina:
200 g (luomu) voita
200 g (luomu) sokeria
2 (luomu) kananmunaa
3 kkp (kahvikupillista) korppujauhoja
1 1/2 kkp (luomu) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
vadelmahilloa (mieluusti suomalaisista vadelmista)
tomusokerikuorrutetta (tomusokeria + tilkka vettä)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen reilusti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita.

Voitele runebergintorttuvuoat (tai esim. muffinssivuoka) ja jaa taikina vuokiin. Jätä kohoamisvaraa.

Paista n. 200 asteessa n. 30 minuuttia. Seuraa paiston loppuvaiheessa etteivät pala.
Anna torttujen jäähtyä. Sekoita sopivan notkea kuorrute tomusokerista ja tilkasta vettä. Laita jokaiselle tortulle nokare vadelmahilloa ja valuta hillosilmän ympärille tomusokerikuorrutetta.

Näihin leivonnaisiin loppui minun kuukauden kestänyt sokerilakko. Tosin tarkoitus olisi pärjätä vähemmällä sokerilla jatkossa, joten satunnaiset herkuttelut sallittakoon :)

Kommentit

 1. Vanhat reseptit ovat niitä aidoimpia ja usein parhaimpia. Meillä ei tänä vuonna tehty torttuja, mies ei halunnut, on hiilaridieetillä, siis välttää hiilareita. Mulle olisi kyllä maistunut. Herkullisen näköisiä nuo sinun tortut.

  VastaaPoista
 2. Minä en ole koskaan oikein tykännyt noista tortuista, ihan tavallisia korvapuusteja väänsin.

  VastaaPoista
 3. Trina: Kiitos! Itsekin tykkään tosi paljon perinteisistä ohjeista.

  Virpi: Meillä on tainnut aina olla hieman poikkeavat makutottumukset, vaikka kaksoset ollaankin :) Tosin hirmusen paljon on kyllä ihan samojakin asioita, mistä tykätään... pitänee tehdä vertailua, kunhan tungen itseni teille kylään hiihtolomalla :)

  VastaaPoista
 4. Minä olen viime vuosina kehitellyt maidotonta ja munatonta versiota ja tänä vuonna pääsin ihan huippusuoritukseen - poika kehui meidän torttuja paremmiksi kuin koulun omia :) Ps, minun sokerilakko ei ehtinyt kestää kuin puolitoista viikkoa, mutta ollaan itsellemme armollisia ja jatketaan nyt lakkoa hyvillä mielin seuraavaan herkkupäivään asti ;)

  VastaaPoista
 5. Eve: Omakin sokerilakkoni alkoi hieman ontua leivonnan seurauksena, mutta pitää koittaa itsekin jatkaa herkkupäivä-periaatteella :)

  Jos kotona on allergisia lapsia niin varmasti oma reseptien muokkaustaito kehittyy aivan uskomattomalla tavalla. tuollaisilla erikois-resepteillä olisi varmasti kysyntää laajemmaltikin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit