sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Viikon 08/2010 liikunta (tai oikeammin liikkumattomuus)

Tämä viikko oli kyllä pohjanoteeraus treeneissä, vain yksi kunnon treeni tänään, crosstrainer-lämmittelyä ja bodySteppiä. No, pyörällä on tullut kuitenkin ajeltua joka päivä, kyllähän se pikkuisen lohduttaa. Töissä on edelleen kiirettä, työpäivät on venyneet monena iltanakin on pitänyt tehdä töitä ja aamulla herätä puoli seitsämältä että on ehtinyt valmistautua ennen aamun ensimmäistä klo 8:00 alkavaa palaveria. Lisäksi ylimääräistä menoa aiheutti lauantain ristiäiset.

Ensi viikolla ehkä kutenkin helpottaa työstressi ja lisäksi hopeasavikurssi loppui viime viikolla, joten yksi ilta vapautui. Eiköhän alkava viikko ole taas parempi treenien suhteen. Ainakin tänään tuli stepistä niin hyvät fiilikset että eiköhän tästä taas pääse vireeseen. Lisäksi muutama rauhallisempi viikko on tehnyt varmaankin vain hyvää. Ei ole kiva ottaa urheilusta stressiä kaiken muun stressin lisäksi.

Nyt viikonloppuna säätkin lauhtuivat aivan valtavasti ja oli ihanan leuto sää ajella pyörällä. Tosin pakkasella pyörä pysyi paremmin ajokunnossa, nyt lunta ryöppysi renkaista ja rattaat meni lopulta niin lumeen että ketjut alkoi pyöriä tyhjää. Tältä ajopelini näytti kun tulin kotiin salilta ja kaupasta (klikkaa kuvaa suuremmaksi).


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille teille. Toivottavasti ulkoilusäät tästä vain parenevat ja kaikki saamme siitä nauttia :) Vaikka pidänkin talven pimeistä, tähtikirkkaista illoista ja aamuista niin siltikin on kiva aamuisin huomata kuinka valoisaa on, kun polkee töihin. Virkistyy aivan hetkessä ja tulee hyvä mieli.

Ristiäiset

Olimme pojan kanssa eilen uusimman kummityttöni ristiäisissä. Muita kummilapsia minulla on siskoni lapsista kaksi pojista ja kaksi tytöistä. Harmi että he asuvat aika kaukana, olisi mukava heidän luonaan vierailla useamminkin. Nykyisellään kummin tehtävä kai on paljolti lasta muistaminen lahjoilla, mutta mikä olisi vielä tärkeämpää olisi se, että osallistuisi lapsen arkeenkin, olisi läsnä, antaisi aikaansa. Olisi perheen apuna ja tukena, mahdollisuuksien mukaan. Tämä on hyvä tavoite itsellenikin, mutta aika huonosti olen tässä pärjännyt, enemmän haluaisin siskoni apuna olla ja hänen lastensa kanssa viettää aikaa, mutta pitkä välimatka tätä rajoittaa tosi paljon.

Eiliset juhlat olivat oikein mukavat, vaikkakin vierastan kovasti kaikenlaisiä "virallisia" tilaisuuksia. Ristiäiset kuitenkin on aika rennot, koska se virallinen osuus on niin lyhyt kuitenkin (vaikka jouduinkin lukemaan raamattua ja kummin rukouksen :) Juhliin menimme hyvissä ajoin, koska perheen äiti pyysi minua koristelemaan kakut. Sain avuksi perheen 6 ja 4 vuotiaat lapsetkin :) Tässä kuva yhdestä kakusta, joka koristeltiin perheen 6-vuotiaan pojan kanssa. Hän asetteli apuna viinirypäleitä ja antoi ohjeita ("Laita noita kukkia myös, tuossa keskellä on hyvä paikka. Ja tuohon reunalle sopisi kaksi myös. Ja toisellekin reunalle." :) Kukat pursotin vaniljanmakuisesta tuorejuustosta.


lauantai 27. helmikuuta 2010

Vähän vielä lisää hopeasavesta...

Laitanpa vielä toisen postauksen tuosta hopeasavesta.Koska rakas ystäväni (joko kyllästyi huonoihin kuviini täällä blogissa taikka sitten jatkuvaan marinaani ;) korjasi vanhan kännykkäni taas toimintakuntoon niin sain paremman kuvankin :)

Tuosta hopeasavesta voi siis tehdä varmaan mitä vain, todella monipuolinen materiaali se tosiaan on. Materiaalina sitä saa joko savena, pastana tai ruiskussa ja kaikista tulee poltettuna 99,9% hopeaa sisältäviä koruja. Kokeilemalla ja harjoittelemalla tuosta materiaalista tekisi mitä erilaisimpia koruja. Nämä minun tekeleet olivat ensimmäiset mitä itse olen tehnyt. Kurssilta sai mukavasti perustiedot, että voi halutessaan jatkaa harrastusta itsenäisestikin.

Trina kyseli tuosta simpukasta edellisen postauksen kommenteissa. Tekniikka oli sama kuin tähtianiksen kanssa: ensin tehtiin muotti kyseiseen tarkoitukseen valmistetusta muovimateriaalista (kuvassa pinkki). "Muovia" kuumennettiin vähän aikaa kuumassa vedessä, jonka jälkeen siitä litisteltiin käsien välissä möykky, johon sitten simpukalla/tähtianiksella painettiin muotti. Muovi kopioi aika hyvin kaikki yksityiskohdat ja simpukkakorun urat tulivat siis itse simpukan urista, jotka oli tuossa muotissa. Tähtianis-riipuskin on rosopintainen, aivan kuin mauste-esikuvansakin.

torstai 25. helmikuuta 2010

Koruja hopeasavikurssilta

Eilen päättyi keskiviikkoiltaisin käymäni hopeasavikurssi. Sain kuin sainkin valmiiksi saakka muutaman muunkin työn jo aikaisemmin valmistuneen lehtiriipuksen lisäksi. Kuvasta ei aivan käy ilmi yksityiskohdat, koska lähikuvia en pysty ottamaan, mutta vasemmalla on tähtianiksesta tehdyllä muotilla valmistettu riipus ja keskellä Norjasta kerätyllä simpukalla tehdyllä muotilla valmistettu riipus. Ylhäällä on sudenkorento, johon tein ensin hopeasavesta keskivartalon rullaamalla pötkylän. Sitten valmistin korkkisavesta neljä siiven aihiota ja kuivuneen korkkisaven päälle pursotin hopeasavea ruiskulla, jonka jälkeen siivet poltettiin (korkkisavi palaa poltossa pois). Tämän jälkeen liitin siivet ja keskivartalon yhteen ja taas poltto. Sudenkorennostakin ajattelin tehdä riipuksen, koska en ole oikein koskaan oppinut mitään rintakoruja käyttämään.


Tosi kiva kurssi tuo kyllä oli. Keväällä onkin sitten vain ompelukurssia torstai-iltaisin, jota on muutama kerta jäljellä. Siltikin tuntuu että kiireitä ja menoja riittää, ylihuomenna on ystävättäreni vauvan ristiäiset ja minua pyydettiin kummiksi, joten juhlat on tulossa siis :) Viikon kuluttua alkaa viikon talviloma, jolloin lähdetään poikani ja yhden hänen koulukaverinsa kanssa Rukalle muutamaksi päiväksi. Lisäksi huhtikuussa on vielä toinenkin matka tiedossa, kun lähdetään poikani ja äitini kanssa käymään Islannissa :)

Mukavaa alkavaa viikonloppua kaikille!

maanantai 22. helmikuuta 2010

Talviruokaa - herkulliset uunijuurekset

Tästä tuli niin ihanan makuista ja näköistä, että tätä voisi tarjota paremmillekin vieraille! Ohje taas kerran Pastanjauhajien keittiöstä. Tämä käy lisukkeeksi vaikka mille, me käytimme näitä juureksia vähän kuin pyttipannun tapaan, paistoin ja maustoin lisäkkeeksi broilerinpaloja, jotka poikani sekoitti juurestensa joukkoon ja läimäisi vielä kastikkeeksi pari reilua lusikkaa smetanaa. Parasta talviruokaa, eikä se juuresten kuoriminen ja pilkkominen vie montaakaan minuuttia, sen tekee samassa ajassa kuin uuni lämpenee sopivaksi :)

Uunijuurekset (2-3:lle)

4 pientä (luomu)naurista (lanttukin käy)
2 keskikokoista (luom)porkkanaa
1 suuri (luomu)palsternakka
4 (luomu)perunaa
3 rkl (luomu)kylmäpuristettua camelinaöljyä (muutkin öljyt käyvät)
vastajauhettua mustapippuria (poika sanoi rouhineensa n. 12 kpl :)
1 tl kuivattua timjamia
suolaa
Lohko juurekset ja perunat ja laita leivinpeltille. Kaada päälle öljyä ja sekoita. Ripottele pinnalle suolaa, mustapippuria ja timjamia. Paista 225 asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia.

Viikon 07/2010 liikunta ja ajatuksia ruokavaliosta

Viime viikkoa kuvaa sama sana kuin edellistäkin: kiire. Töissä on ollut niin paljon hässäkkää ja kiirettä että on urheilu jäänyt tosi vähäiseksi. Mutta en anna sen masentaa, koska jostain sitä aikaa rauhoittumiseenkin pitää saada, että jaksaa.

Tässäpä yhteenveto viime viikon liikkumisesta. Sykkeitä en nyt merkkaa, koska sykemittari toimii vähän miten sattuu. Lauantain jäljiltä on edelleen ylävatsa todella jumissa, on ainakin tehonnut moven tehokkaat keskivartaloliikkeet sekä balancen pilates-tyyppiset lihaskuntoliikkeet :)

Viikon treenikerrat: 3

Maanantai: BodyJam
Lauantai: BodyMove ja BodyBalance
Sunnuntai: BodyStep

En tiedä johtuuko kevään lähestymisestä, että on iskenyt jonkinlainen pesänrakennusvimma. Päässä pyörii ajatuksia sisustamisesta, turhan tavaran karsimisesta (edelleen)... jotain pientä muutosta olisi mukava tehdä. Saa nähdä mitä sitten saan lopulta aikaan. Eilen siirtelin huonekaluja sinne tänne, mutta näkee nyt sitten mihin paikkoihin ne asettuvat. Poika vaan tuumi että jaa, taasko sinä vaihdat järjestystä ;)

Myös ruokavalio ja elämäntapa-asiat mietityttävät. Töissä monet ovat alkaneet karppaamaan, mutta itse en ole tälle asialle täysin lämmennyt. Hiilareiden vähentäminen vähentämällä valkoisten jauhojen ja valkoisista jauhoista tehtyjen viljatuotteiden sekä sokerin määrää on kyllä hyvä juttu ja ajattelin itsekin kiinnittää enempi huomiota tuohon. Leipää kohtuudella ja sokeria mahdollisimman vähän. Tämä lienee monellakin tavoitteena tänäkin keväänä :) Pasta ja riisi meidän perheessä onkin ollut jo kauan täysjyvää.

Lisäksi haluaisin kiinnittää yhä enemmän huomiota ruuan ekologisuuteen ja terveellisyyteen. Ekologinen jalanjälki on mietityttänyt senverran paljon, että se hidastaa jopa ruokakaupassa käyntiä. Totta on, että lihantuotanto lisää todella valtavasti kasvihuonekaasujen määrää, mutta millekään kasvisruokavaliolle ei ole (ainakaan vielä) tarkoitus alkaa. Lihaa koitan kuitenkin hankkia nykyisin myös luomuna (vaikka se vaatiikin hieman vaivautumista eri kauppoihin mitä työmatkan varrella on) ja koitan huomioida vuodenaikojen vaihteluita.. esimerkiksi nyt talvella aivan mahtava on käyttää paljon kotimaisia (luomu)juureksia ja vähemmän kasvihuoneessa kasvatettuja tuotteita. Tosin tulee itsellänikin kurkkua ja joskus salaattia ja tomaattiakin ostettua, mutta porkkanaa, lanttua ja punajuurta ostan paljon useammin mitä esim. paprikaa. Kun asiaa oikein mietin niin toisaalta tomaatitkin on tahtoneet jäädä nykyisin lähes aina sinne kauppaan, mitä nyt luomutomaattimurskaa... sitä meidän perhe kuluttaa aika määrät.

Netistä myös lueskelin eräänä iltana jotain, joka yllätti: Ulkomailta lennätetty luomutomaatti tai -paprika on ekologisempi ratkaisu mitä suomalainen kasvihuoneessa kasvatettu sisarensa! Olen itse ainakin ollut tähän saakka siinä uskossa että kotimainen on aina parempi. Tosin eri asia sitten on maistuuko israelilainen luomu-tomaatti yhtä hyvältä kuin suomalainen kasvihuone-versio...

Joskus myös tuo ekologisuus ja terveellisyys vähän sotivat keskenään, koska ainakin itse tykkään käyttää esim. monenlaisia papuja ja linssejä sekä quinnoaa, puhumattakaan pähkinöistä, mutta noitapa ei kovin lähiruuaksi voi kutsua. Jonkinlainen kompromissi on siis tehtävä, mutta joskus tällaiselle päättämättömälle luonteelle kyseinen asia aiheuttaa kaupassa todella paljon päänvaivaa ;)

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Porkkanarieskaa ja speltpuuroa

Aamupalalle lämpöisiä porkkanarieskoja ja luomuspelthelmipuuroa. Poikani ei enää nykyisellään kovin välitä aamupuurosta, mutta viime sunnuntaina tein tätä luomuspelthelmipuuroa ja poika kysyi että mitä tämä puuro on, tämä on tosi hyvää :) Eli sitä siis tänäkin sunnuntaina. Lisäksi leivoin porkkanarieskoja, nämä ovat ihananmakuisia lämpimänä ja hyviä vielä seuraavana päivänäkin. Sopivat myös hyvin rauhalliselle sunnutai-aamiaiselle, koska ovat helppoja ja nopeita tehdä.

Porkkanarieskat (8 kpl)

1 pötkö (400g) (luomu)porkkanasosetta (tai porkkanaraastetta)
3 dl (luomu)kevytmaitoa
2 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa (tai tavallista)
n. 7 dl (luomu)hiivaleipäjauhoja (minulla oli vain luomu-spelthiivaleipäjauhoja, hyviä tuli näinkin)
50 g voita tai 1/2 dl öljyä (käytin itse tällä kertaa kylmäpuristettua luomu-camelinaöljyä)

Sulata voi, jos käytät sitä. Sekoita kulhossa porkkanasose ja maito. Lisää siihen kaikki muut aineet, sekoita puulastalla taikina tasaiseksi. Taikina on aika tarttuvaa, niin pitääkin.

Taputtele sitten jauhoa apuna käyttäen taikinasta leivinpaperin päälle 8 kappaletta n. 1/2-1 cm paksuista rieskaa (neljä mahtuu samalle peltille). Pistele rieskat haarukalla ja paista 225 asteessa n. 20-25 minuuttia.

lauantai 20. helmikuuta 2010

Pannukakku

Poika kyseli illalla jotain hyvää, johon vastasin että jos tulet kaveriksi leipomaan niin tehdään vaikka pannaria. Tämähän tulee helposti ja nopeasti ja on hyvää, varsinkin jos kaapista sattuu vielä löytymään kermaa ja hilloa! Meillä ei ollut tavallista kermaa, mutta jokin aika sitten poikani bongasi kaupan maitohyllystä Soyatoon luomu vispi-soijaa jota ostettiin kokeeksi. Vaahdotettuna koostumus oli kuin oikeassa kermavaahdossa, tosin kun purkin sisältöä vatkasi niin sen tilavuus ei kasvanut niinkuin tavallisella kermavaahdolla. Maku toki oli vähän erilainen kuin oikessa kermavaahdossa, mutta ihan hyvää tämäkin oli ja plussana se, että tuote on luomua, vähärasvaista (11%), kolesterolitonta ja maidotonta (mikäli sattuu olemaan allerginen). Voisinpa ostaa toistekin.

Pannukakku (uunipeltillinen)

3 (luomu)kananmunaa
8 dl (luomu)kevytmaitoa
50 g  voita sulatettuna
1 tl ruususuolaa (tai tavallista)
1/2 dl (luomu)sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl (luomu)kaardemummajauhetta
3 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)täysjyväspeltmannaryynejä

Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito ja sen jälkeen kaikki muut aineet. Lopuksi sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota n. puoli tuntia.

 Kaada taikina uunipeltille ja paista 200 asteessa 30-40 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä hillon ja kermavaahdon kera.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Jauhelihapihviä Lindströmin tyylillä

Eilenillalla pitkästä aikaa jaksoin etsiä uusia ruokaideoita netistä. Ja eikös vain heti Pastanjauhajilta  löytynytkin ohje Lindströmin pihveihin. Sopivasti sattui olemaan kaapissa punajuuria ja luomujauhelihaa (tosin molempia minulla on jääkaapissa aika usein) joten eikun tuumasta toimeen ja pihvien tekoon, koska jauheliharuokien variaatiot ovat aina tervetulleita.

Näistä tuli meheviä ja hyviä, maistuvat varmasti myös lapsille! Tässä oma ohjeeni, vähän muunneltuna alkuperäisestä. Oikeisiin pihveihin kai kuuluisi kapris tai suolakurkku tms. kirpeä mauste, mutta lirautin vähän viinietikkaa kyseisten mausteiden puuttuessa. Variaatioita voi toki tehdä omien mieltymysten ja kokeilunhalun mukaan.

Lindströmin jauhelihapihvit (10 pihviä)

400 g (luomu)naudanjauhelihaa 
2 (luomu)punajuurta raasteena (n. 300 g raakoja punajuuria)
1 (luomu)sipuli
1 dl (luomu)turkkilaista jugurttia
1/2 dl korppujauhoja
1 (luomu)kananmuna
1 tl (ruusu)suolaa
n. 1 tl mustapippuria rouhituna
1 rkl viinietikkaa

 Aloita keittämällä punajuuret kypsiksi (voi varmaan käyttää raakanakain, mutta itse siis keitin). Pidä kypsiä punajuuria hetki kylmässä vedessä, jonka jälkeen voit kuoria ja raastaa ne polttamatta sormia.

Sekoita korppujauhot ja jugurtti, anna turvota hetki. Lisää sitten silputtu sipuli, kananmuna, pippuri ja suola sekä viinietikka. Sekoita. Lisää tämän jälkeen jauheliha ja raastettu punajuuri ja sekoittele tasainen "taikina". 

Tee taikinasta tasakokoisia, n. parin sentin paksuisia pihvejä suoraan leivinpaperin päälle uunipeltille. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Pihvit voi paistaa paistinpannullakin ja pinnasta tulee silloin varmaan ainva ihanan rapea, mutta helpoin tapa on tehdä uunissa (laiskan kokin pelastus :) 

Lisäkkeenä käy vaikka mikä, tai pihvit voi syödä vaikka ruisleivän päällä. Inspiraatiota voit käydä kuikkaamassa myös tuolta Pastanjauhajilta.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Viikon 06/2010 liikunta ja pohdintoja tyytymättömyydestä ja stressistä

Eipä viikko ole mennyt oikein liikunnallisissa merkeissä. Päivisin on töissä liian kiire ja jos jonakin iltana ei ole ollut  menoa niin silloin on halunnut vain olla kotona (tai tehnyt kotonakin töitä). En ole kovin helposti stressaava ihminen, mutta tällä viikolla olen huomannut itsessäni epämieluisia piirteitä, joista en ole pitänyt. Olen ollut kireä ja kiukkuinen, olen ollut töykeä enkä normaali, iloinen itseni. Täytyy sanoa, etten ole tykännyt noista uusista piirteistäni yhtään. Olen viikonlopun aikana koittanut miettiä mitä tapahtuu, miksi on näin ja mikä olisi tahtotila, mihin haluaisin.

Tällä hetkellä menee töissä lujaa, vauhti on kiihtynyt itselle liian nopeaan tahtiin. Homma on kyllä kivaa ja mielekästäkin, tunnen onnistumisen elämyksiä, jollaisia en viime vuonna töissä kokenut. Mutta se kiire ja vauhti, se saa minussa huonoja ominaisuuksia esiin. toisaalta se on voima, joka saa minut tekemään asioita, saa yrittämään ja tekemään parhaansa, mutta toisaalta en halua olla kiukkuinen vaan iloinen! Tämänhetkinen kiire on vain väliaikaista, koska kiireiset tehtävät kuuluvat toiselle, joka on lomalla (vielä pari viikkoa). Mutta perjantaina sain juuri ennen töistä lähtöäni kuulla, että saisin ehkä jatkossakin aika paljon vastaavanlaisia tehtäviä hoidettavakseni. Tämä oli mukava uutinen, mutta toisalta laittoi myös miettimään, mitä sitten jos vastaava kiire vain jatkuu...

Tässäpä viikon vähäpätöinen liikunta:

Viikon treenikerrat: 2
Kulutusta yhteensä: 1664 kcal

Maanantai: BodyJam (Sykkeet: Maksimisyke: 192, Keskisyke: 158, Kulutus: 1048 kcal)
Tiistai: Kuntosali + alkulämmittely crosstrainerilla 15 min. (Kulutus: 616 kcal, Maksimisyke:167 , Keskisyke: 143)
Ke-Su: Lepoa (lauantaina tosin pyöräilyä n. 15 km sekä lehdenjakoa tunnin verran=kiipeämistä kolmanteen kerrokseen ja takaisin alas aika monta kertaa)

Lauantaina oli poikani koululla avoimet ovet, vanhemmat saivat tutustua koulun toimintaan ja oppilailla oli koulupäivä. Koululla sai myös käydä syömässä ja päivä päättyi luokanvalvojan tuntiin, jossa luokanvalvoja kertoili yleisiä asioita ja lisäksi juteltiin vähäsen luokkaretkestä, jonka poikani luokka tekee nyt keväällä, koska ovat päättävällä luokalla.

Ihmettelin valtavasti sitä, kuinka vähän koululla oli vanhempia katsomassa omien lastensa koulupäivää. Poikani käymällä yläasteella on n. 250-300 oppilasta ja vanhempia oli paikalla arvioni mukaan ~50. Poikani luokkalaisten vanhemmista olin ainoana paikalla! Eivätkö vanhemmat ole kiinnostuneita lastensa asioista, vai menikö vain oma mukavuus edelle.. Ei viitsitty sitä yhtä puolta päivää uhrata sille, että olisi menty katsomaan millaista siellä koulussa oikein on, mitä lapset tekee, millaisia kavereita ja opettajia hänellä on jne? Olin aika pettynyt ja harmissani järjestelijöiden puolesta, koska oppilaat olivat tehneet hienoja julisteita ja pitivät kioskia aulassa, jossa sai juoda kahvia ja ostaa leivonaisia ja samalla kartuttaa oppilaiden matkakassaa. Itse tykkäsin tuosta koulupäivästä kovasti, vaikken tunteja käynyt seuraamassa muita kuin poikani liikunnantunteja (heillä ei ollut muita aineita tällä kertaa) ja tietysti yhteinen aamunavaus ja rehtorin puhe, sekä lopuksi se luokanvalvojan tunti, jonka jälkeen jäin vielä juttelmaan poikani opettajan kanssa.

Töissä... kiirettä siis riittää ensi viikollakin... koitan päästä itseni kanssa tasapainoon, työt, liikunnat, kaikki muu... kevätaurinko on saanut myös monenlaisia ideoita ja ajatuksia viriämään, mutta nekin vaativat vielä työstämistä. Tekisi mieli vähän sisustaa, karsia turhaa tavaraa (jälleen kerran), harrastaa enemmän, muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi... mutta en aio mistään nyt ottaa ylimääräistä stressiä ennen kuin saan vapauduttua entisistä paineista. Toivottavasti piakkoin...

 Kuva otettu tänään makuuhuoneeni ikkunasta.

Mukavan keväistä alkavaa viikkoa kaikille! Toivottavasti ihanan aurinkoiset päivät jatkuvat. Keltainen pallo taivaalla saa hymyilemään ja hyvälle mielelle :)

Hyvää Ystävänpäivää raakasuklaan merkeissä

Tilasin jokin aika sitten Hyvinvoinnin tavaratalosta raakasuklaantekoon tarvittavia aineita. Ensimmäisellä kerralla homma ei meinannut ihan onnistua, koska jostain syystä suklaan makeutukseen käyttämäni Agave-siirappi painui suklaan pohjalle jäädytyksen aikana ja suklaiden yläosa oli aika tujua ja pohja taas ihanan makeaa :) Pari päivää sitten tein suklaata uudelleen ja tällä kertaa sekoittelin aineita vähän pidempään ja lisäksi lusikoin sulan massan jääpalamuotteihin, koska laitoin sekaan kaakao nibsejä ja kaadettaessa ne tahtoi jäädä kulhon pohjalle.

Tämä oli todella hyvää ja mikä parasta, aivan valtavan terveellistä!

Raakasuklaa

1dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
1dl kaakaovoita
1dl raakakaakao jauhetta
1/2 dl lucuma-jauhetta
n. 2-3 rkl (luomu)agavesiirappia
1-2 rkl kaakao nibsejä (tähän voi käyttää mausteeksi mitä haluaa, esim. rouhittuja pähkinöitä, goji-marjoja, vaniljaa jne. tai jättää maustamisen poiskin)

Laita isoon kattilaan tai tiskialtaaseen kuumaa vettä ja veteen kulho, jossa valmistat suklaan. Suklaan ainekset sulaa vesihauteessa. Varo kuitenkin ettei suklaakuppi pääse hörppäämään vettä! Jos näin kuitenkin käy niin kalliit ainekset eivät siltikään ole piloilla. Pakasta seos, jolloin vesi erottuu massasta ja voit aloittaa homman alusta, sulattamalla jne.

Raasta kaakaovoi hienoksi raasteeksi. Älä jätä isoja möykkyjä, koska ne sulavat todella hitaasti.Laita vesihauteessa olevaan kulhoon raastettu kaakaovoi ja kookosöljy. Kun ainekset ovat sulaneet, sekoita sekaan raakakaakao- ja lucuma-jauheet. Sekoittele seos kunnolla tasaiseksi.

Lisää sitten agave-siirappi ja muut mausteet. Sekoittele taas seosta jonkin aikaa, että siirappi sulaa seoksen sekaan. Kun seos on tasaista, lusikoi/kaada se jääpalamuotteihin ja laita pakastimeen n. puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen suklaa on valmista nautittavaksi.

Tämä suklaa tulee säilyttää kylmässä, koska neitsytkookosöljyn sulamislämpötila on +25 astetta. Suklaata voi tosin tehdä myös vähentämällä kookosöljyn määrää ja lisäämällä vastaavasti kaakaovoin määrää, joten ehkä silloin saisi lämpöä paremmin kestävää suklaata. Kokeilut jatkuvat...

Hyvää Ystävänpäivää kaikille lukijoille!

tiistai 9. helmikuuta 2010

Kauraleipä

Poika pyysi että olisi välillä vaaleampaa leipää tarjolla. No, kaupasta ei löytynyt sopivaa leipää (ilman kummallisia lisäaineita), joten eikun etsimään sopivaa ohjetta ja löysinkin kivalta kuulostavan ohjeen Kotikokki-netistä. En kylläkään noudattanut alkuperäistä ohjetta aivan täysin, koska sen mukaan taikinasta tulee löysähköä ja ohjeen jauhomäärällä olisin ehkä saanut murotaikinaa... vähensin jauhot melkein puoleen ja tästä tuli mielestäni tosi hyvää leipää. Tekokin oli todella helppoa ja nopeaa (jos kohotus- ja paistoaikaa ei lasketa :)

Kauraleipä (2 leipää)

1 l vettä
3 dl (luomu)kaurahiutaleita
1 rkl suolaa 
n. 1,2 l (luomu)vehnäjauhoja (itse käytin osaksi luomuhiivaleipäjauhoja) 
2 pss kuivahiivaa

(voiteluun voita)

Kaada kiehuva vesi kaurahiutaleiden päälle ja lisää myös suola. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi (n. tunnin verran). Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja sekoita taikinaan lastalla tai suurella kauhalla. Lisää sitten jauhoja kunnes taikina on kiinteää, mutta silti pehmeää. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vain sekoittaa niin, että jauhot sekoittuvat hyvin. 

Anna taikinan kohota n. tunnin verran. Kaada sitten taikina kulhosta peltille leivinpaperin päälle kahdeksi keoksi. Itse muotoilin hieman reunoilta jauhokäsillä, mutta sen kummempaa leipomista ei tarvita. Paista heti 200 asteessa n. 45 minuuttia. Voitele kypsät leivät halutessasi voisulalla.

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Viikon 05/2010 liikkumiset ja esittelyssä Zumba

Viikon kuntoilut meni ihan hyvin kun ottaa huomioon kuinka kiire oli töissä. Seuraavat kolme viikkoa ainakin on aika haasteellista miten ehtii kuntoilla, mutta toisaalta on myös haasteita töissä, joten kaikkea ei varmaankaan voi saavuttaa. Testasin kuitenkin taas uuden jumpan, paljon mainostetun Zumban. Alla enempi sitten siitä.

Viikon treenikerrat: 6 kpl
Kulutusta yhteensä 5354 kcal

Maanantai: Kuntosali (15 min. lämmittely crosstrainerilla, salilla kiertoharjoittelua pitkillä sarjoilla, 18-20 toistolla n. 40 min.) (Sykkeet: Maksimi:161, Keskiarvo: 136 , Kulutus: 700 kcal) BodyJam (Sykkeet: Maksimi:185, Keskiarvo: 154, Kulutus: 936 kcal)
Tiistai: Kuntosali (lämmittely crosstrainerilla 10 min. + kiertoharjoittelua salilla n.35 min.+ loppuverryttely crosstrainerilla n.10 min.) (Sykkeet: Maksimi:191, Keskiarvo: 137 , Kulutus: 664 kcal
Keskiviikko: Zumba (sykemittari oli kotona, mutta arvioisin sykkeet suunnilleen samoiksi kuin BodyJam-tunnillakin, n. 930 kcal)
Torstai: Lepopäivä1
Perjantai: Lepopäivä2
Lauantai: BodyBalance (Sykkeet: Maksimi:145, Keskiarvo: 106, Kulutus: 429 kcal) ja Balletone (Sykkeet: Maksimi:149, Keskiarvo: 117 , Kulutus: 567 kcal)
Sunnuntai: BodyBalance (Sykkeet: Maksimi:143, Keskiarvo: 104 , Kulutus: 380 kcal) ja BodyVive (Sykkeet: Maksimi:180, Keskiarvo: 139 , Kulutus: 748 kcal)

Keskiviikkona ruokatunnilla pääsin kokeilemaan Zumbaa. Käyttämälläni salilla tuo Zumba alkoi tällä viikolla maanantaina ja maanantain tunnilla oli ollut 80 ihmistä! Keskiviikkona meitä oli 50 ja se oli minusta juuri ja juuri sopiva määrä, hankala siellä olisi ollut liikkua mihinkään jos olisi ollut enempi.Liikkeet sinällään ei ole monimutkaisia, mutta haastavuus tuli paljosta keskivartalon pyörittelystä, joka ei tule ihan helposti ;) Mutta siitäkään ei kannata pelästyä, kun lähtee tunnille sillä fiiliksellä että pidetään hauskaa! Ei niin väliä vaikkei kädet ja jalat ihan yhteistyössä aina ollutkaan, hiki tunnilla kuitenkin tuli.

Mitään lihaskuntoliikkeitä tuohon Zumba-tuntiin ei kuulu, pelkkää tanssillista jumppaa. Zumba-ohjaajat voivat miksailla omia tuntejaan aika vapaasti, musiikkejakaan ei ole sen tarkemmin rajoitettu (meidän salin ohjaaja sanoi että hänelle saa tulla ehdottelemaan mitä tahansa vauhdikkaita kappaleita joita haluaisi mukaan).

Ihan hauska tunti, jossa tulee hiki. Ei mitään hankalia kuvioita, vaikka liikkeiden tekninen toteutus vaatiikin tuota Zumbaamista vähän enempikin. Mutta opetteluhan on kivaa :)

Taivaallinen talviruoka - hirvipataa ja uunipunajuuria

Tänään olen koittanut pitää vähän rauhallisemman päivän... koittaa rauhoittua henkisesti, koska töissä on ollut tosi kiire ja harrastukset vie paljon aikaa. Olen antanut ajatusten tulla ja mennä, miettinyt paljonkin omaa ruokavaliota. Paljon se on muuttunut sikäli, että joitain vuosia sitten en paljon välittänyt mistään lisäaineista enkä aina kotimaisuudestakaan. Halpaa piti olla, muulla ei kai ollut kovinkaan väliä.

Nykyisin yhdeksi tärkeimmistä asioista ruuassa on noussut juuri tuo aitous, luomu, kotimaisuus. Suosin sellaista mikä on mahdollisimman vähän teollisesti käsittelyä, esimerkiksi pakastekasviksia ostan todella vähän (niistä kun lähes kaikki ovat jossain ulkomailla tuotettua ja sieltä kaukaa kuskattu tänne ja vitamiinit on tuoreessa varmasti paremmin tallessa), puhumattakaan valmisruuista. Poikkeus valitettavasti sääntöön on luomutomaattimurska, jota meillä kyllä kulutetaan monta purkkia viikossa :/ Jostain vain ei oikein pysty luopumaan (ja onhan se edes luomua :) Makkaraakin välillä ostetaan, mutta poika haluaa välillä leivälle leikkelettä (ja itsekin, mutta voin helposti olla ilmankin jos tarvitsee). Luomuleikkeleet on aika harvassa, joten valintakriteeri on itselläni se, ettei tuotteeseen ole lisätty natriumglutamaattia.

Tietääköhän kukaan onko luomumaitorahkaa olemassakaan? Sitä kun jostain löytäisi :) Juustoissakin on valitettavan suppea valikoima luomua, meillä siis syödään Valion luomu edamia, kun ei oikein muita ole saatavilla. Tosin viikolla K-Supermarketista bongasin Castellon luomu-sinohomejuuston, joka lähti ostoskassiini. Tänään sitä maistoin ja aivan valtavan ihana juusto se olikin! Tuota ei meille enää voi ostaa, liian hyvää (söisin varmaan paketin kerralla :) Suuri osa paketista upposi tämän päivän ihanaan pataruokaan, joka oli kyllä todella hyvää. Oikeaa sunnuntain lohturuokaa parhaimmillaan. (anteeksi kuvan laatu, uusi kamera(kännykkäni) on päättänyt ettei lähikuvia kukaan tarvitse, ainakaan mitään tarkkoja!)

Taivaallinen hirvipata (4-5:lle)

n. 500-800 g hirvenlihaa (itselläni oli jonkin sortin reisipala, mutta luullinen liha sopii pataan myös oikein mainiosti) tai naudanlihakin käy
1-2 rkl (luomu)rypsiöljyä
1 (luomu)sipuli
3 (luomu)valkosipulinkynttä
n. 1 maustekurkku tai suolakurkku
100 g (luomu)siitakesieniä
reilu puoli pkt (n. 100g) (luomu)sinihomejuustoa
2-3 rkl karkeita vehnäjauhoja
vettä

Kuutioi liha tasakokoisiksi kuutioiksi ja ruskista palat parissa-kolmessa erässä rypsiöljyssä ja siirrä uuninkestävään pataan. Leikkaa sipuli kuutioiksi (ei tarvitse olla ihan hienoa silppua, vähän isommatkin palat käy) ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitäkin hetki paistinpannussa ja siirrä pataan. Huutele pannu vedellä ja kaada lihojen päälle.

Kuutioi pataan suolakurkku/maustekurkku ja lisää mukaan myös siitakesienet. Sekoittele. Lisää sitten vettä niin, että lihat melkein peittyvät. Lisää karkeita vehnäjauhoja (sekoittele pataa, että jauhot sekoittuu nesteeseen), jotta pata sakenee uunissa. Älä lisää suolaa! 

Laita pata 175 asteiseen uuniin 1-2 tunniksi. Vähän ennen kuin pata on valmista, sekoita joukkoon vielä sinihomejuusto. Juusto ja suolakurkku antavat pataan riittävän suolan.

Tarjoa vaikkapa uunipunajuurten kera (näihin ohjeen bongasin mtv3:n sivuilta).

Uunipunajuuret (2:lle)

 3 (500g) (luomu)punajuurta
2 rkl (luomu)rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko punajuuret ja laita uunivuokaan. Kaada päälle hieman rypsiöljyä ja hunajaa ja ripottele päälle myös mausteet. Paista 175 asteisessa uunissa n. 40-60 minuuttia (kyspymisaika riippuu paljon lohkojen koosta, punajuuri kypsyy hitaammin kuin peruna). Tarjoa kasvisruuan lisäkkeenä tai vaikkapa hirvipaistin kanssa.

perjantai 5. helmikuuta 2010

5.2. Runebergin päivä - Runebergin torttuja

KiireKiireKiire... töissä aivan valtavan kiire edelleen, tuntuu että vauhti vaan kiihtyy. Tavallaan tunne on myös mukava, koska syksyllä oli välillä aivan turha olo töissä, nyt on aivan päinvastainen tilanne. Mutta kiire aiheuttaa erinäisiä lieveilmiöitä, ei ole aikaa oikein millekään muulle, ei ihmissuhteille, ei harrastuksille, ei liikunnalle, ei bloggailullekaan. No, yritän kaikelle edes vähäsen järjestää aikaa, mutta kiire kestänee nyt ainakin muutaman viikon ja näkee sitten kuinka helpottaa.

Kiireestä huolimatta oli pakko kuitenkin ehtiä tänään leipomaan perinteisiä Runebergin torttuja. Nämä on tosi nopea tehdä ja mielestäni nämä vain ovat parhaita ja juuri oikeanlaisia :) Ohje on todella vanha, äitini sanoi että hän on tämän saanut isäni äidiltä. Joten ainakin yli 50 vuotta vanhasta ohjeesta on kyse.

Runebergin tortut (12 kpl)
200g voita
2,5 dl (luomu)sokeria
2 (luomu)kananmunaa
3 1/2 dl vaaleita korppujauhoja
1 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Päälle:
Vadelmahilloa
Tomusokerista ja vedestä sekoitettua kuorrutusta (n. 1 dl tomusokeria)
(rommia kostuttamiseen)

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää tämän jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet, lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Annostele taikina voideltuihin muotteihin tai käytä muffinssivuokaa. Paista 175 asteessa 35 minuuttia. 

Jäähdytä torttuja hetki ja koristele sen jälkeen nokareella vadelmahilloa sekä tomusokerista ja vedestä sekoitetulla kuorrutuksella. Voit myös halutessasi kostuttaa torttuja rommilla, mutta itse en ole koskaan halunnut "pilata" torttuja sillä, että olisin niitä kostuttanut ja ne eivät olisikaan enää ihanan rapeita ja murenevia :)

Huomasin muuten  vadelmahilloa ostaessani että suomalaisista vadelmista tehdyn hillon tunnistaa helposti ainakin hinnasta. Joskus taisi jopa Kuningaskuluttajassa tms. ohjelmassa olla siitä, että vaikka hillopurkissa mainostetaan kotimaisuutta niin marjat saattavat olla esim. Puolasta, mistä esim. suuri osa pakastemarjoista tulee. Itse syynäsin purkista että valmistusaineeksi mainittiin suomalainen vadelma, johon kyllä sitten luotan, että se silloin myös on suomalaista :) Yllättävää muuten se, että harvoin näen ihmisten kovin tarkkaan lukevan mitään tuoteselosteita kaupassa. Ehkä he lukevat niitä sitten kotona(ko?).

maanantai 1. helmikuuta 2010

Lettileipä

Viikonloppuna tulee useinkin leivottua leipää (ja usein myös viikolla). Tällä kertaa innostuin Taikinatiinun Sannan lettileivän ohjeesta, leipä näytti niin kauniilta. No, itselläni oli omat haasteeni letityksen ja letin rullalle käärimisen suhteen, joten lopputulos ei ollut niin kaunis mitä Sannan leipä oli, mutta hyvää tämä oli kuitenkin.

 
 Lettileipä (2 leipää)


8 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
1,8 - 2,0 l  kolmen tai neljän viljan jauhoja (itselläni oli tattari-, (luomu)ruis-, (luomu)täysjyväspeltti, (luomu)graham-, (luomu)hiivaleipä- ja (luomu)vehnäjauhoja)
1 1/2 rkl suolaa
1 rkl kuminan siemeniä

Tein taikinan taas koneella, eli ensin 5 dl jauhoseosta ja kuivahiiva taikinakulhoon, kone käyntiin ja sekaan kaadetaan reilu kädenlämpöinen vesi. Peitä kulho liinalla (taikina on tässä vaiheessa todella velliä) ja kohota puoli tuntia.

Käynnistä jälleen yleiskone ja lisää taikinaliemen sekaan suola, huhmareessa hieman murskattu kumina ja loput jauhot. Alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa jälleen liinan alla puolisen tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin taikinapala vielä kolmeen osaan. Pyörittele paloista pötköjä, ehkä n. 50 cm mittaisia (ei pidempiä, muuten tulee ongelmia letitysvaiheessa, tai minulla ainakin tuli ;) Letitä kolmisäikeiset palmikot (aivan kuten pullapitkot) ja kierrä pitkot pyöreiksi leiviksi. Voit käyttää myös irtopohjavuoan rengasta leivän ympärillä, jos haluat tasaisenpyöreän reunan leivällesi.

Kohota valmiita leipiä vielä n. 30 minuuttia. Voitele vedellä tai suihkuta sumutinpullolla (jos haluat) ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 40 minuuttia. Jäähdytä ritilällä liinan alla.

Itse jätin tekemättä vedellä voitelun, koska vaikka itse tykkään oikein rapea- ja paksukuorisesta leivästä niin poikani taas tykkää pehmeäkuorisesta leivästä. Pussitin vielä hieman lämpimät leivät, jotta kuori pehmenisi vielä vähän lisää, tosin ei tästä kaupan pullaleipää siltikään tullut. Mutta tykkäsin kyllä leivän mausta, kumina antaa mukavaa makuvivahdetta leivälle.

Viikon 4/2010 liikkunta ja esittelyssä HOTyoga

Mikä viikko! Ei yhtään vapaapäivää töistä, lähes kaikki arki-illat jotain ohjelmaa ja urheilua sitä kautta minimaalisen vähän. Olisi voinut luulla että neljän lepopäivän jälkeinen pump-tunti olisi mennyt kevyesti, mutta oikeasti tunti tuntui todella vaikealta ja raskaalta. Ehkä viikon kaikki stressi ja kiire vaikutti kuitenkin sitten fyysiseenkin jaksamiseen. Saapa nähdä missä vaiheessa tällä viikolla alkaa painaa viime viikonlopun työnteot. Onneksi ensi viikonloppuna saa sitten taas levätä :)

Tuli kuitenkin kokeiltua yksi uusi ryhmäliikuntatunti lauantaina, HOTyoga. Siitä alla vähän enemmän.

Viikon treenikerrat: 2 kpl
Kulutusta yhteensä 2258 kcal

Maanantai: Lepopäivä1
Tiistai: Lepopäivä2
Keskiviikko: Lepopäivä3
Torstai: Lepopäivä4
Perjantai: BodyPump (Sykkeet: Maksimi:178, Keskiarvo:147 , Kulutus: 784 kcal)
Lauantai: BodyJam (Sykkeet: Maksimi:188, Keskiarvo: 156, Kulutus: 940 kcal) ja HOTyoga (Sykkeet: Maksimi:137, Keskiarvo: 106 , Kulutus: 536 kcal)
Sunnuntai: Lepopäivä5

Harrastin muutama vuosi sitten aktiivisesti astanga-yogaa, mutta selkäni petti jossain vaiheessa ja tuon astangan harjoittelu jäi sitten siihen, koska koin ettei se sopinut minun selälleni. En oikein tiennyt mitä odottaa tuolta HOTyoga-tunnilta, hetken mielijohteesta päätin sitä mennä kokeilemaan BodyJamin jälkeen lauantai-iltana.

Tunnin mitta oli 75 minuuttia ja lämpöä huoneessa oli 35-40 astetta. Tunnin tarkoitus on keskittyä vain itseensä, ei mihinkään suorittamiseen. Ei siis ole tarkoitus venyä tiettyä määrää tai mitään muutakaan, vaan pääasiassa rentoutua ja keskittyä kuutelemaan sitä miltä kehossa tuntuu. Lämpö auttaa lihaksien rentoutumisessa ja tunnilla ei ole musiikkia. Hengitystekniikoita ei käytetä, mutta ohjaaja sanoi että niitä voi käyttää jos sellaisia hallitsee. Itse käytin astangasta oppimaani Ujjayi-hengitystä, koska se auttaa rytmittämään liikettä ja lisää kehon omaa lämmöntuotantoa.

Tunti aloitettiin seisoma-asanoilla joihin kuului myös joitan tasapainoliikkeitä. Jotain astanga-joogan tyyppisiä liikkeitäkin oli, muttei tunti kuitenkaan ollut läheskään niin raskas. Alussa tosin oli yksi liike jossa seisottiin kyykyssä varpaillaan kädet ojennettuna ylös etuviistoon. Tämä oli ehkä kaikkein rankin kohta. Kaikki liikkeet tehtiin kahteen kertaan, ensin molemmille puolille ja sitten uudelleen molemmille puolille. Liikkeet on tarkoitus tehdä hengityksen rytmissä ja useissa liikkeissä oli helpompia ja haastavampia vaihtoehtoja.


Kuvat http://www.tuuli.net/

Kuvissa joitain seisoma-asanoista, joita tunnilla tehtiin ("puu", "triangeli" ja "soturi").

 Tunnin keskipaikkeilla oli välirentoutus, jonka aikana vain maattiin ja koitettiin rentoutua. Seisoma-asanoiden lisäksi tehtiin liikkeitä sekä vatsallaan että selällään maaten ja istuen. Syviä vatsa- ja selkälihaksia piti noissa liikkeissä käyttää, joten nekin sai siinä pientä treenausta. Venyttävät liikkeet tuntuivat oikein hyviltä siellä lämpöisessä salissa.

Tämä laji sopii kyllä lähes kaikille, koska omia taukoja pystyi pitämään ja osassa liikkeitä oli helpompia ja haastavampia vaihtoehtoja. Tälle tunnille ei mennä suorittamaan, vaan rentoutumaan ja irrottautumaan arjesta. Tunti voi tosin joillekin aiheuttaa esim. huonoa oloa, koska keho joutuu erilaiselle rasitukselle kuumuuden vuoksi ja jooga-liikkeillä on avaava vaikutus, johon toiset ihmiset voivat reagoida herkemmin. Tunnin aikana on juomataukoja ja tuon hot joogan jälkeenkin kannattaa muistaa juoda reilusti nestettä.